Arts, denk in de spreekkamer ook aan excessief lachgasgebruik

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
30 juni 2021

Het gebruik van lachgas onder jongeren stijgt, en daarmee stijgt ook het aantal jonge patiënten dat zich bij de neuroloog presenteert met dwarslaesie-achtige verschijnselen. Reden voor neuroloog dr. Paul Bienfait en enkele collega’s om zich enkele jaren geleden te verenigen in een projectgroep. Hij pleit voor meer bewustwording voor het probleem onder neurologen én huisartsen. “Als je eerder denkt aan lachgasgebruik, kun je mensen tijdig support geven.”

Lachgas (distikstofoxide, N2O) veroorzaakt een korte, psychedelische roes door inademen van het gas uit een ballon. Excessief gebruik van twintig of meer ballonnetjes per avond kan zorgen voor een deficiëntie van vitamine B12, belangrijk bij de bloedaanmaak en instandhouding van de myelinevezels om de zenuwbanen. Zo kan lachgas leiden tot zenuwschade, met name op achterstrengniveau, en polyneuropathie (PNP).

Neuroloog dr. Paul Bienfait (Foto: Medisch Fotografie Gelre ziekenhuizen)

Werkgroep

De schadelijke effecten van het onschuldig veronderstelde gas, gebruikt in de horeca bij het luchtig maken van bijvoorbeeld slagroom, kwamen zo’n twee jaar geleden aan het licht nadat enkele neurologen een verband zagen tussen recreatief gebruik en neurologische afwijkingen. “In de krant verscheen een stuk over een verband tussen lachgasgebruik en dwarslaesieverschijnselen bij jongeren”, zegt Paul Bienfait, neuroloog in Gelre ziekenhuizen. Die aantallen waren voor Bienfait en enkele collega’s aanleiding om de Projectgroep Complicaties Lachgas te vormen, die namens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) de grootte en ernst van het probleem in kaart

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel