DOQ

ATS 2017: Longkankerpatiënten lopen het grootste risico op zelfmoord

De diagnose longkanker brengt mensen in het grootste gevaar voor het plegen van zelfmoord in vergelijking tot andere vormen van kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Mohamed Rahouma et al. van de Universiteit van Caïro. De resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens de ATS 2017 in Washington.

Depressie komt over het algemeen al vaak voor bij mensen die te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Uit het onderzoek van Rahouma blijkt dat een vorm van kanker daar met kop en schouders boven uitsteekt. Longkankerpatiënten hebben namelijk 420 keer meer kans op het plegen van zelfmoord, dan mensen zonder kanker.

SEER
Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 3,5 miljoen mensen. Het gaat om mensen uit de Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) database. Hierbij werd gekeken naar zelfmoord bij alle vormen van kanker, maar ook afzonderlijk naar longkanker, prostaatkanker, borstkanker en colorectale kankervormen. Tijdens een periode van 40 jaar waren er 6.661 zelfmoorden die verband hielden met oncologie.

Longkanker
Bij het onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens het ATS-congres in Washington, werd ontdekt dat kankerpatiënten over het algemeen 60% meer waarschijnlijk zelfmoord plegen dan mensen uit de algemene bevolking. Maar voor longkankerpatiënten lag dat aandeel nog een stuk hoger. Uit het onderzoek komt naar voren dat Aziatische mensen met longkanker 13 keer vaker zelfmoord plegen dan andere mensen, en mannen negen keer vaker dan vrouwen. Rahouma zag dat factoren zoals ouderdom, weduwe zijn, weigeren van medicatie, en een complex te behandelen vorm van longkanker de kans op een zelfmoord als gevolg van kanker drastisch deden toenemen. De wetenschappers uit Egypte melden dat de afgelopen 40 jaar door betere behandelingsmogelijkheden de kans op zelfmoord vanwege kanker wel iets afneemt. Dit is ook goed waar te nemen bij patiënten met longkanker.

Impact
“Door te kijken naar de impact van een stressvolle gebeurtenis zoals het krijgen van longkanker, kunnen we zien wat het met de patiënt doet”, aldus Rahouma tijdens de ATS. “Veel longartsen denken niet na over het zelfmoordrisico bij longkankerpatiënten, ik hoop dat ze na het lezen van dit onderzoek hun gedachten zullen veranderen. We zijn nu bewust dat longkankerpatiënten het grootste risico lopen op het plegen van zelfmoord, en kunnen deze catastrofen mogelijk helpen voorkomen. Wanneer een patiënt op de praktijk komt en een depressieve indruk maakt, is doorverwijzing naar een psycholoog mogelijk. Dit gebeurt momenteel niet altijd”, aldus Rahouma. Het is een gemiste kans om patiënten de beste zorg te kunnen bieden, wanneer ze worden getroffen door deze verschrikkelijke aandoening.

Bronnen:

Rahouma M, Kamel M, Nasar A, et al. Lung cancer patients have the highest malignancy-associated suicide rate in USA: a population based analysis. ATS 2017 International Conference.

afbeelding: freegreatpicture

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”