DOQ

ATS 2017: Longkankerpatiënten lopen het grootste risico op zelfmoord

De diagnose longkanker brengt mensen in het grootste gevaar voor het plegen van zelfmoord in vergelijking tot andere vormen van kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Mohamed Rahouma et al. van de Universiteit van Caïro. De resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens de ATS 2017 in Washington.

Depressie komt over het algemeen al vaak voor bij mensen die te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Uit het onderzoek van Rahouma blijkt dat een vorm van kanker daar met kop en schouders boven uitsteekt. Longkankerpatiënten hebben namelijk 420 keer meer kans op het plegen van zelfmoord, dan mensen zonder kanker.

SEER
Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 3,5 miljoen mensen. Het gaat om mensen uit de Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) database. Hierbij werd gekeken naar zelfmoord bij alle vormen van kanker, maar ook afzonderlijk naar longkanker, prostaatkanker, borstkanker en colorectale kankervormen. Tijdens een periode van 40 jaar waren er 6.661 zelfmoorden die verband hielden met oncologie.

Longkanker
Bij het onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens het ATS-congres in Washington, werd ontdekt dat kankerpatiënten over het algemeen 60% meer waarschijnlijk zelfmoord plegen dan mensen uit de algemene bevolking. Maar voor longkankerpatiënten lag dat aandeel nog een stuk hoger. Uit het onderzoek komt naar voren dat Aziatische mensen met longkanker 13 keer vaker zelfmoord plegen dan andere mensen, en mannen negen keer vaker dan vrouwen. Rahouma zag dat factoren zoals ouderdom, weduwe zijn, weigeren van medicatie, en een complex te behandelen vorm van longkanker de kans op een zelfmoord als gevolg van kanker drastisch deden toenemen. De wetenschappers uit Egypte melden dat de afgelopen 40 jaar door betere behandelingsmogelijkheden de kans op zelfmoord vanwege kanker wel iets afneemt. Dit is ook goed waar te nemen bij patiënten met longkanker.

Impact
“Door te kijken naar de impact van een stressvolle gebeurtenis zoals het krijgen van longkanker, kunnen we zien wat het met de patiënt doet”, aldus Rahouma tijdens de ATS. “Veel longartsen denken niet na over het zelfmoordrisico bij longkankerpatiënten, ik hoop dat ze na het lezen van dit onderzoek hun gedachten zullen veranderen. We zijn nu bewust dat longkankerpatiënten het grootste risico lopen op het plegen van zelfmoord, en kunnen deze catastrofen mogelijk helpen voorkomen. Wanneer een patiënt op de praktijk komt en een depressieve indruk maakt, is doorverwijzing naar een psycholoog mogelijk. Dit gebeurt momenteel niet altijd”, aldus Rahouma. Het is een gemiste kans om patiënten de beste zorg te kunnen bieden, wanneer ze worden getroffen door deze verschrikkelijke aandoening.

Bronnen:

Rahouma M, Kamel M, Nasar A, et al. Lung cancer patients have the highest malignancy-associated suicide rate in USA: a population based analysis. ATS 2017 International Conference.

afbeelding: freegreatpicture

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?