ATS 2017: Longkankerpatiënten lopen het grootste risico op zelfmoord

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
31 mei 2017

De diagnose longkanker brengt mensen in het grootste gevaar voor het plegen van zelfmoord in vergelijking tot andere vormen van kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Mohamed Rahouma et al. van de Universiteit van Caïro. De resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens de ATS 2017 in Washington.

Depressie komt over het algemeen al vaak voor bij mensen die te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Uit het onderzoek van Rahouma blijkt dat een vorm van kanker daar met kop en schouders boven uitsteekt. Longkankerpatiënten hebben namelijk 420 keer meer kans op het plegen van zelfmoord, dan mensen zonder kanker.

SEER
Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 3,5 miljoen mensen. Het gaat om mensen uit de Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) database. Hierbij werd gekeken naar zelfmoord bij alle vormen van kanker, maar ook afzonderlijk naar longkanker, prostaatkanker, borstkanker en colorectale kankervormen. Tijdens een periode van 40 jaar waren er 6.661 zelfmoorden die verband hielden met oncologie.

Longkanker
Bij het onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens het ATS-congres in Washington, werd ontdekt dat kankerpatiënten over het algemeen 60% meer waarschijnlijk zelfmoord plegen dan mensen uit de algemene bevolking. Maar voor longkankerpatiënten lag dat aandeel nog een stuk hoger. Uit het onderzoek komt naar voren dat Aziatische mensen met longkanker 13 keer vaker zelfmoord plegen dan andere mensen, en mannen negen keer vaker dan vrouwen. Rahouma zag dat factoren zoals ouderdom, weduwe zijn, weigeren van medicatie, en een complex te behandelen vorm van longkanker de kans op een zelfmoord als gevolg van kanker drastisch deden toenemen. De wetenschappers uit Egypte melden dat de afgelopen 40 jaar door betere behandelingsmogelijkheden de kans op zelfmoord vanwege kanker wel iets afneemt. Dit is ook goed waar te nemen bij patiënten met longkanker.

Impact
“Door te kijken naar de impact van een stressvolle gebeurtenis zoals het krijgen van longkanker, kunnen we zien wat het met de patiënt doet”, aldus Rahouma tijdens de ATS. “Veel longartsen denken niet na over het zelfmoordrisico bij longkankerpatiënten, ik hoop dat ze na het lezen van dit onderzoek hun gedachten zullen veranderen. We zijn nu bewust dat longkankerpatiënten het grootste risico lopen op het plegen van zelfmoord, en kunnen deze catastrofen mogelijk helpen voorkomen. Wanneer een patiënt op de praktijk komt en een depressieve indruk maakt, is doorverwijzing naar een psycholoog mogelijk. Dit gebeurt momenteel niet altijd”, aldus Rahouma. Het is een gemiste kans om patiënten de beste zorg te kunnen bieden, wanneer ze worden getroffen door deze verschrikkelijke aandoening.

Bronnen:

Rahouma M, Kamel M, Nasar A, et al. Lung cancer patients have the highest malignancy-associated suicide rate in USA: a population based analysis. ATS 2017 International Conference.

afbeelding: freegreatpicture

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

,
Deel dit artikel