Belastingplan 2023: dit betekent het voor u

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
5 oktober 2022

Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2023 en wat betekent dit voor u als ondernemer in de zorg? Hieronder vindt u een overzicht van de aangekondigde maatregelen uit het Belastingplan 2023. Dit plan draait voornamelijk om het ondersteunen van de koopkracht.

Voor het ondersteunen van de koopkracht wordt ruim € 17 miljard uitgetrokken, nog zonder de kosten van het ‘prijsplafond’ voor energie. Logisch, aangezien de inflatie in decennia niet zo hoog is geweest. De onderstaande maatregelen zijn mede bedoeld om belastingplichtigen tegemoet te komen.

Aanpassingen voor iedere particulier

1. Tarief van de eerste schijf inkomstenbelasting verlaagd
Per 1 januari wordt de eerste schijf inkomstenbelasting in box 1 voor inkomens tot € 73.071 verlaagd van 37,07 procent naar 36,93 procent. Voor AOW-gerechtigden geldt een tarief van 19,03 procent (inclusief premies volksverzekeringen).

2. Inkomensafhankelijke combinatiekorting afgeschaft
De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) wordt vanaf 1 januari 2025 afgeschaft, behalve voor ouders met één of meer kinderen geboren vóór 1 januari 2025. Deze ouders blijven recht  hebben op IACK tot het jongste kind 12 jaar oud is. Zij moeten wel aan alle voorwaarden voor de combinatiekorting blijven voldoen.

3. Arbeidskorting verhoogd
De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen. De arbeidskorting wordt vanaf 1 januari 2023 elk jaar verhoogd voor werkenden en ondernemers die inkomstenbelasting betalen. De arbeidskorting werd al van 2019 tot en met 2022 stapsgewijs ve

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel