DOQ

‘Bij een landkaarttong is geruststellen van de patiënt de beste behandeling’

Het is schrikken als je in de spiegel kijkt, je mond opent en plotseling een tong ziet met ringvormige witgrijze randen, bijna alsof er een landkaart op is getekend. De meeste mensen slaan dan meteen alarm en bellen voor een consult met de huisarts. Verstandig, al weten de meeste huisartsen zelf ook niet wat ze met zo’n tong aan moeten, stelt Lydia Vos, dermatoloog in het Haaglanden Medisch Centrum.

Ze zegt: ‘Ik vermoed dat de meeste huisartsen zo’n tong niet eerder hebben gezien. Ze weten daardoor ook niet hoe je moet diagnosticeren of behandelen. En verwijzen de patiënt vervolgens naar de dermatoloog.’
Gelukkig kan zo’n landkaarttong, want zo heet het, geen kwaad. ‘Het is een onschuldige, niet-besmettelijke aandoening’, legt coassistent Noortje van Vliet uit. De diagnose ervan is ook snel gesteld, vervolgt ze. ‘Het is een diagnose à vue, dus op wat je ziet, aanvullend onderzoek is niet nodig. Zeker als er een duidelijk landkaartpatroon zichtbaar is, weet je al snel wat het is.’

Dermatoloog Lydia Vos(r) en coassistent Noortje van VLiet(l)

Bultjes

Dat wordt lastiger als het patroon subtieler is, vult Vos aan. ‘Bij een tong waarop alleen af en toe bultjes ontstaan en die soms vuriger is van kleur, heb je een meer geoefend oog nodig. Dan helpt het als je vaker zo’n tong hebt gezien. Want als je als arts eenmaal een landkaarttong hebt gezien, vergeet je het nooit meer.’

“Blijft het patroon op dezelfde plek, dan moet je denken aan een voorstadium van bijvoorbeeld huidkanker”

dermatoloog Lydia Vos

‘Wandelende’ tong

Uitsluiten dat er iets ergers aan de hand is, vormt misschien wel het belangrijkste aspect van de diagnostiek, zegt ze. ‘Ik vraag patiënten daarom altijd of de tong wandelt, oftewel dat het landkaartpatroon verandert met de tijd. Doet het dat niet, blijft het patroon altijd op dezelfde plek, dan moet je denken aan een voorstadium van huidkanker, psoriasis of een contactallergisch eczeem. Alleen als het wandelt, weet je zeker dat er sprake is van een landkaarttong.’

Schattingen over de prevalentie van de landkaarttong lopen sterk uiteen, van 0,6 tot 4,8 procent van de Nederlandse bevolking. Het is een chronische aandoening. Heb je het eenmaal, dan gaat het niet meer weg. Van Vliet: ‘Het is een opflakkerend beeld, soms speelt het op, soms dooft het uit, maar het verdwijnt niet.’

“Landtong”
“Landtong” ingezoomd

“De aandoening speelt soms op, dooft soms uit, maar verdwijnt niet”

coassistent Noortje van Vliet

Branderig gevoel

De landkaarttong kan bovendien gepaard gaan met irritaties, een branderig gevoel, vooral tijdens het eten van gekruide gerechten en specerijen. Van Vliet: ‘Scherpe specerijen vermijden kan helpen om deze klachten te verminderen’.

Angst wegnemen

Geruststelling vormt daarnaast de voornaamste behandeling, zegt Vos: ‘Ik zie regelmatig patiënten die angstig zijn, zich zorgen maken over wat er aan de hand is. Ze zijn bang dat ze een ernstige ziekte hebben. Sommige mensen zijn de gehele dag met hun tong bezig, dan heeft het een grote impact op hun leven. Het is dan fijn als je kunt zeggen dat een landkaarttong onschuldig is. Je kunt daarmee veel angst wegnemen bij patiënten.’ Van Vliet: ‘En door te benoemen dat het niet besmettelijk is, stel je niet alleen de patiënt gerust, maar ook diens omgeving.’

“Huisartsen kunnen onnodige verwijzingen naar de dermatoloog voorkomen”

dermatoloog Lydia Vos

Psoriasis

De oorzaak van de landkaarttong is onbekend, al wordt het in de wetenschappelijke literatuur wel geassocieerd met psoriasis. Van Vliet: ‘Meer onderzoek hiernaar zou wenselijk zijn. Wie weet vormt een landkaarttong evenals psoriasis een auto-immuunreactie van het lichaam, maar we weten dat niet.’
Geruststellen en uitsluiten dat er iets ergers aan de hand is, dát zijn de adviezen van Vos en Van Vliet voor huisartsen die een patiënt met een landkaarttong in de spreekkamer krijgen. Vos: ‘Het is goed als huisartsen hieraan denken. Ze kunnen de patiënt zelf goed helpen, én het voorkomt onnodige verwijzingen naar de dermatoloog.’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx