Bruijnzeels: ‘Apothekers moeten evolueren naar een volwaardige gesprekspartner in de regio’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
12 mei 2021

Hoe kun je als apotheker inhoudelijk een volwaardige gesprekspartner zijn in de regio? Dit en meer kunnen apothekers leren in de nieuwe opleiding tot kaderapotheker die na de zomer start. Apothekers leren er hun positie in het regionale overleg met huisartsen en specialisten in te nemen en te verstevigen.

Net als huisartsen moeten ook apothekers in de eerste lijn zich verder verenigen en aansluiten bij zorggroepen, stelt Marc Bruijnzeels, directeur van het Jan van Es Instituut (JVEI). Bruijnzeels ontwikkelde samen met de KNMP en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden de kaderopleiding voor apothekers. “De tijden veranderen en het model dat iedereen in zijn eigen toko geld verdient, is niet meer van deze tijd. Zorgverzekeraars vergoeden steeds vaker op basis van regionaal georganiseerde zorg. Populatiegerichte zorg is de trend en de zorg verschuift meer en meer van de tweede naar de eerste lijn. Efficiëntere zorg is het uitgangspunt en dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat twee apotheken fuseren, als dat het belang van de zorgorganisatie in de regio dient. Als je wilt ondernemen binnen het publieke bestel, dan moet je bereid zijn je hiernaar te voegen.”

Marc Bruijnzeels

Efficiënte organisatie eerste lijn

Bruijnzeels, van huis uit politicoloog, is gedurende zijn carrière betrokken geraakt in de organisatie van de eerstelijnszorg en leidde op dit gebied een aantal projecten. In 2010 richtte hij het Jan van Es instituut (JVEI) op, een expertisecentrum voor eerstelijnszorg, gevestigd op de LUMC Campus Den Haag. “Wij maken de verbinding tussen wetenschap en praktijk”, aldus Bruijn

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel