Casus: vrouw met eeltpitten op tenen na reis Suriname

mm
redactie
Redactioneel,
20 september 2022

Een 35-jarige vrouw is een week terug van een reis naar haar geboorteland Suriname. Zij heeft daar zowel de stad Paramaribo als de jungle en het strand bezocht. Bij navraag blijkt zij blootsvoets een strandwandeling te hebben gemaakt. Kort voor haar terugkeer naar Nederland ontdekt zij een aantal donkere eeltpitten aan de tenen. Deze huidafwijkingen zijn iets pijnlijk bij het lopen. Er is geen jeuk, er is geen uitvloed van pus.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek ziet u aan meerdere tenen bruine, vast aanvoelende 2-5 mm kleine noduli met een witte keratotische rand en een centrale zwarte crusta (zie afbeelding). De laesies zijn enigszins drukpijnlijk.

Behandeling

U verwijdert de afwijkingen onder lokale verdoving met de scherpe lepel, waarbij elke nodulus van onder gezien een cyste-achtige structuur lijkt te bevatten. U stuurt één van deze cystes op voor histopathologisch onderzoek.

De haematoxyline-eosine-kleuring toont de hier zichtbare afwijkingen:

Wat is de meest waarschijnlijke diagnose?

mycetoom tinea nigra tungiasis myiasis creeping eruption of larva migrans gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner(
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel