‘De awareness dat hartziekte erfelijk kan zijn ontbreekt te vaak’

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
10 juni 2022

Cardiologen zouden bij jonge patiënten (onder de 45 jaar) met plotse hartdood eerder moeten denken aan een erfelijke hartziekte. En patiënten en familie behoren eerder doorverwezen te worden naar een cardiogenetica-poli voor genetisch onderzoek. Dat is de boodschap van dr. Bert Baars, genetisch cardioloog bij de HartKliniek. Hij werd dit voorjaar benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote bijdrage aan de cardiogenetica.

Baars herinnert zich nog goed de casus van het vijfjarige meisje dat tijdens de zwemlessen van de duikplank dook, bewusteloos raakte en naar de bodem van het zwembad zakte. “Dat gebeurde haar drie keer. De badmeester moest haar telkens met zo’n grote haak omhoog vissen.” Een niet-onderkende erfelijke hartziekte bleek bij nader onderzoek de reden dat ze tijdens het zwemmen bewusteloos raakte. “Ze is sindsdien al 15 jaar bij mij onder controle. Ze gebruikt medicatie, bètablokkers en leeft volgens gerichte leefstijladviezen. Ze mag niet duiken in koud water en niet meedoen aan competitieve sporten. Het gaat al jaren hartstikke goed met haar, ze heeft nooit meer klachten gehad.”

“Er moet bij cardiologen eerst een verdenking zijn dat de hartziekte erfelijk zou kunnen zijn. Die verdenking is er lang niet altijd”

genetisch cardioloog dr. Bert Baars

Awareness ontbreekt

Medicatie, gerichte leefstijladviezen en indien nodig een defibrillator. Dat zijn de drie voornaamste preventieve maatregelen om plotse hartdood te voorkomen bij jongvolwassenen met een erfelijke hartziekte, legt Baars uit. Maar dan moet de erfelijke hartaandoening, zoals een c

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel