‘De opname van het consult is straks alleen afspeelbaar via het patiëntportaal, nergens anders’

mm
redactie
Redactioneel,
22 februari 2018

Patiënten onthouden schrikbarend weinig van hun consult met de dokter. Hoe zwaarder de diagnose, des te minder informatie ook bij de patiënt blijft hangen. Voor het Erasmus MC aanleiding om te starten met project ‘Consult replay’, dat de mogelijkheden onderzoekt om consulten op te nemen zodat patiënten deze via het patiëntenportaal van het ziekenhuis kunnen terugluisteren of -zien. 

In 2015 is er onderzoek gedaan onder 260 kankerpatiënten naar wat zij hadden onthouden van hun laatste consultgesprek met de dokter. Een onthutsende 40 tot 80% van de mondeling overgedragen informatie bleek niet te zijn beklijfd en hoe zwaarder de diagnose, des te meer informatie verloren was gegaan.

Meepraten over eigen behandeling
Voor het Erasmus MC was het aanleiding voor het project ‘Consult replay’, waarbij ze de mogelijkheden onderzoeken om consulten op te nemen en vervolgens beschikbaar te maken op het patiëntportaal van het ziekenhuis. Het project heeft subsidie gekregen van het Citrienfonds van de NFU en van ZonMw.

“Voor de patiënt is het ideaal. Die kan achteraf, in eigen omgeving het gesprek terugluisteren of -kijken en zo alsnog goed geïnformeerd raken”, vertelt Coline de Jong in een interview met ZonMw. De Jong is projectleider van ‘Consult replay’ en organisatieadviseur bij Management Advies, het interne adviesbureau van het Erasmus MC. “Vooral ook met het oog op de plannen die we hebben met shared decision making, waarbij de patiënt als een partner meepraat over diens eigen behandeling, is dat van grote waarde.”

Confronterend voor artsen
De Jong staat op het punt om met enkele focusgroepen, bestaande uit patiënten en artsen, aan de slag te gaan om te horen wat zij ervan verwachten en of ze risico’s ervaren. “Dat laatste verwacht ik vooral van de kant van de medici. Voor artsen kan dit behoorlijk confronterend zijn. Dat bemerk ik ook als we afdelingen benaderen om mee te doen in de pilot die we in het tweede kwartaal van dit jaar gaan starten.”

Onder artsen leeft de angst dat patiënten achteraf gesprekken uit hun context halen en online zetten. Of dat patiënten zelfs in de opnames gaan knippen en plakken. De Jong: “Maar het mooie is juist dat wij met deze aanpak als ziekenhuis de regie in handen houden. Een audio- of videofragment dat straks op het patiëntportaal terug te zien zal zijn, kan alleen daar afgespeeld worden en nergens anders. Als ik dat aan onze artsen vertel, merk ik vaak dat ze al een stuk ontspannener reageren.”

Bron: ZonMw

, , ,
Deel dit artikel