DOQ

Dokters van de Wereld wil zorg toegankelijk maken voor iedereen

“Beschamend”, vindt Hendrik Verschuur het, KNO-arts in het Haaglanden MC en voorzitter van Dokters van de Wereld. “Beschamend dat de hulporganisatie in Nederland medische zorg moet leveren aan mensen die daar anders niet of onvoldoende toegang toe hebben.” Het gaat bijvoorbeeld om ongedocumenteerde mensen, Oekraïense vluchtelingen en de anderhalf miljoen Nederlanders die geen tandarts kunnen betalen.

Dat hulporganisaties noodhulp verlenen in het buitenland zijn we gewend. Het is een van de voornaamste taken van bijvoorbeeld Artsen zonder Grenzen. Ook Médecins du Monde begon eind jaren ‘70 met hulpverlening in het buitenland toen een groep Franse artsen met een hospitaalschip naar Vietnamese bootvluchtelingen voer. Inmiddels is de organisatie in 17 landen actief. Sinds 1997 ook in ons land onder de naam Dokters van de Wereld. “We leveren voornamelijk zorg aan mensen in Nederland. Daarnaast hebben we projecten in het buitenland, in Oekraïense ziekenhuizen, eerste hulpposten in door Rusland bezette gebieden, en scholingsprojecten voor chirurgen in Sierra Leone en Tanzania.”

“Je ziet dat mensen komen met multimorbiditeit en problemen die vaak erger zijn dan gebruikelijk, omdat de patiënten zo lang op zorg moesten wachten”

KNO-arts en voorzitter van Dokters van de Wereld, dr. Hendrik Verschuur

Zonder documenten

Ons land telt ongeveer vijftigduizend mensen zonder verblijfspapieren. Dit zijn gedeeltelijk vluchtelingen die geen status kregen en besluiten toch in Nederland te blijven. Vaak is dat een gedwongen besluit omdat hun land van herkomst weigert ze terug te nemen. “Een andere groep bestaat uit arbeidsmigranten die na soms tientallen jaren werken hun baan kwijtraken en daarmee ook alle voorzieningen. Het overkomt mensen uit veilige niet-EU landen als Brazilië of de Filipijnen”, zegt Verschuur. “Met ruim 200 vrijwillig werkende huisartsen, medisch specialisten, psychiaters, psychologen en tandartsen leveren we eerstelijnszorg voor deze mensen.”

“Zeker in drukke praktijken in de Randstad, waar de meeste ongedocumenteerde mensen wonen, is het lastig zorg te vinden”

Declareren bij CAK

Eigenlijk hoeft de zorg voor ongedocumenteerden in ons land geen probleem te zijn. Hoewel ze niet verzekerd zijn, kan elke arts de zorg bij het CAK declareren. Verschuur: “Dit is een bureaucratische procedure die niet bij veel artsen bekend is.” In de praktijk komt het erop neer dat artsen niet declareren en zelfs afzien van hulp aan ongedocumenteerde mensen. “In drukke en al overbelaste praktijken in de Randstad, waar de meeste ongedocumenteerde mensen wonen, is het lastig zorg voor deze groep te vinden. Daarom starten we dit jaar met een huisartsenpraktijk in Amsterdam-Osdorp.”

“De overheid regelt de zorg in asielzoekerscentra, maar we lezen in de krant hoe matig dat in bijvoorbeeld Ter Apel gaat”

Asielzoekers                                    

Samen met het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen lever de Dokters van de Wereld noodgedwongen zorg aan asielzoekers in Ter Apel en Oekraïense vluchtelingen in diverse plekken in het land. “De overheid regelt de zorg in asielzoekerscentra, maar we lezen in de krant hoe matig dat in bijvoorbeeld Ter Apel gaat.”
Dokters van de Wereld verleent haar zorg onder meer vanuit zorgbussen waarmee ze door het land rijden. Verschuur ging, sinds hij in 2021 voorzitter werd, een paar keer mee met een van deze bussen. “Je ziet dat mensen komen met multimorbiditeit en problemen die vaak erger zijn dan gebruikelijk omdat de patiënten zo lang op zorg moesten wachten. We zien ook buitenproportioneel veel psychosociale problematiek. Mensen zijn soms maandenlang op de vlucht geweest en komen uit gebieden met oorlog en/of honger. PTSS komt veel voor.”

“De zorg voor kwetsbare mensen die Dokters van de Wereld levert, trekt me aan juist omdat deze mensen het in hun leven al zo moeilijk hebben”

Kwetsbaar

Verschuur voelt extra verantwoordelijkheid voor de zorg voor kwetsbare mensen. “In het Haaglanden MC zie ik patiënten met tumoren in het hoofd/halsgebied. Ook zij zijn vaak kwetsbaar vanwege hun verslavingsproblematiek (alcoholgebruik is een riscofactor voor kanker in het hoofd/halsgebied, red). De zorg voor kwetsbare mensen die Dokters van de Wereld levert, trekt me aan, juist omdat zij het in hun leven al zo moeilijk hebben.”

Vrijwilligers                                     

De zorgverleners van Dokters van de Wereld zijn allemaal vrijwilligers die zich één dagdeel per week of maand inzetten voor mensen zonder toegang tot de reguliere zorg. “Onze vrijwilligers variëren in leeftijd, van net afgestudeerde artsen tot BIG-geregistreerde pensionado’s. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom”, zegt Verschuur. Om artsen te motiveren refereert hij aan de artseneed: “Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving en zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.” Verschuur besluit: “Idealiter zouden we onze organisatie willen opheffen als de zorg voor iedereen gegarandeerd is, maar dat is voorlopig een utopie. Toch maken we kleine stapjes voorwaarts bij het realiseren van zorg voor iedereen. We zien dat er bij alle betrokken partijen veel goede wil is om ons te helpen.”

Vrijwilliger, lid of donateur worden: https://doktersvandewereld.org

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx