DOQ

Drie nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

De vakjury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft drie genomineerden geselecteerd uit de 21 inzendingen van de wetenschappelijke verenigingen. Het uiteindelijke winnende onderzoek wordt 27 juni bekendgemaakt.

De kanshebbers zijn onderzoeken van de cardiologen, internisten en radiologen, de MDL-artsen en de pathologen. Op 27 juni maakt de vakjury bekend wie de gelukkige winnaar is van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019.

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):

  • AMACING-studie van de radiologen, internisten en cardiologen. Een onderzoek naar het effect van toevoegen van extra vocht bij onderzoek met contrastmiddelen.
  • MijnIBDcoach-studie van de MDL-artsen. Een onderzoek naar de effecten van telemonitoring bij patiënten met een chronische darmaandoening.
  • CAMELYON16-challenge van de pathologen. Een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van uitzaaiingen bij borstkankerpatiënten.

Over de AMACING-studie

Bij onderzoek met contrastmiddelen werd bij risicopatiënten extra vocht toegediend om nierschade te voorkomen. Een multidisciplinair team van radiologen, internisten en cardiologen onderzocht of dit eigenlijk wel zinvol is. Onderzoeker Estelle Nijssen: “We toonden aan dat extra vochttoediening niet effectief is en beter achterwege gelaten kan worden. De standaard zorg in Nederland en Europa is  daarop aangepast: deze patiënten hoeven nu niet meer één tot twee dagen opgenomen te worden in het ziekenhuis. Zo voorkomen we de complicaties die soms optreden zoals hartfalen, en we besparen in Nederland alleen al vijftig tot honderd miljoen euro per jaar aan zorgkosten.”

Onderzoekers: Estelle Nijssen, Roger Rennenberg, Patty Nelemans, Brigitte Essers, Marga Janssen, Marja Vermeeren,  Vincent van Ommen, Joachim Wildberger
Deelnemende ziekenhuizen: MUMC+
Specialismen: radiologie, interne geneeskunde en cardiologie

Over MijnIBDcoach

Wat zijn de effecten van de telemonitoring tool MijnIBDcoach op de zorg voor patiënten met de darmaandoening IBD? Dat onderzocht Marin de Jong met haar onderzoeksteam. De Jong: “Nadat we deze tool ontwikkeld hadden, wilden we weten wat het effect ervan is op de zorg. We toonden aan dat de tool helpt om de ziekteactiviteit bij deze patiënten beter te monitoren. Dit leidde tot een significante verlaging van het aantal ziekenhuisopnames (-50%) en polikliniekbezoeken (-36%) en een verbetering van de therapietrouw. Bovendien kunnen we met het gebruik van de tool een kostenbesparing realiseren van 550 euro per patiënt per jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 44 miljoen euro.”

Onderzoekers: Marin de Jong, Andrea van der Meulen-de Jong, Marieke Pierik, Tineke Markus, Mariëlle Romberg-Camps, Nofel Mahmmod e.a.
Deelnemende ziekenhuizen: MUMC+, LUMC, Zuyderland MC en St. Antonius Ziekenhuis
Specialisme: maag-, darm -en levergeneeskunde

Over CAMELYON16-challenge

Is het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van uitzaaiingen bij borstkankerpatiënten net zo accuraat als een onderzoek door de patholoog? Jeroen van der Laak deed hier vergelijkend onderzoek naar. “Onze conclusie was dat de beste kunstmatige intelligentie systemen net zo goed werken als een patholoog die zonder enige tijdbeperking de taak uitvoert”, vertelt van der Laak. “De systemen waren zelfs significant beter dan pathologen die werken onder tijdsdruk. Het gebruik van kunstmatige intelligentie levert de patholoog bovendien een flinke tijdsbesparing op; tijd die vrijkomt voor complexere diagnostiek en overige taken.”

Onderzoekers: Jeroen van der Laak, Babak Ehteshami-Bejnordi, Peter Bult, Marcory van Dijk, Paul van Diest, Geert Litjens
Deelnemende ziekenhuizen: Radboudumc en UMC Utrecht
Specialisme: pathologie

Bron: Federatie Medisch Specialisten
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx