DOQ

Eerst arts, toen patiënt: ‘Ik realiseerde me, die communicatie moest anders en beter’

En plotsklaps werd uroloog Michael van Balken zelf als patiënt opgenomen in het ziekenhuis waar hij werkt. Een leerzame ervaring tegen wil en dank, die zijn houding als arts wel enigszins heeft veranderd. “Ik ben hoog opgeleid en dacht dat ik alles wel zou onthouden toen collega-artsen mij na mijn opname informeerden. Volstrekt kansloos dus; minstens de helft van de informatie ging langs me heen.”

Het is inmiddels drie jaar geleden dat uroloog Michael van Balken met spoed werd opgenomen in zijn eigen Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Van Balken bleek slokdarmspasmen te hebben. Maar zijn eerste gedachte na een heftige aanval thuis was: ‘mijn hart’. “Een deel van de klachten kwam door mijn niet al te gezonde leefwijze – slecht eten, weinig bewegen -, een ander deel was een gevolg van stress”, vertelt Van Balken. “Als specialisten maken we allemaal veel uren. Zestig, zeventig uur is heel normaal. Het is not done in ons wereldje om toe te geven dat je aan je taks zit. Het past slecht in onze cultuur. Na mijn ‘geval’ hoorde ik van veel collega’s, in het ziekenhuis en erbuiten, dat ook zij geregeld tegen hun grenzen aanliepen, of eroverheen gingen. Ik ben geschrokken van de stressbelasting die velen ervaren, met ook een fysieke component. Probleem is wel, dat als de een het wat rustiger aan moet of wil doen, dit gevolgen heeft voor de belasting van de anderen uit de groep.”

Iets meer meevoelen
“Ik ben volgens mij nooit een ontzettende hork geweest en geloof niet dat je eerst zo iemand kunt zijn om na een dergelijke ervaring als de mijne plots ontzettend sympathiek te worden”, stelt hij. “Er is een verschil tussen beredeneerde, professioneel ingegeven acties en acties met beleving, met meevoelen wat iets voor een patiënt kan betekenen. Ik ben daar wel meer over gaan nadenken na wat ik zelf als patiënt heb meegemaakt en ervaren. Had ik voorheen gedacht bij het naar buiten lopen uit het ziekenhuis: ‘ach, die patiënt bezoek ik morgen wel’, nu denk ik eerder: ‘ik draai me om en wandel nog even terug.’ Het zit ‘m vooral in dat soort kleine dingen. Of als ik patiënten zie die ik ken en die worden rondgereden in bed, dan ga ik eerder dan voorheen op hen af en vraag even hoe het met hen gaat.”

Nóg beter communiceren
Terugkomend op het aspect communicatie en het absorptievermogen van patiënten om informatie te onthouden, zegt Van Balken: “Ik ben hoog opgeleid en dacht van mezelf dat ik alles wel zou onthouden toen collega-artsen mij na mijn opname informeerden. Niet dus, volstrekt kansloos. Minstens de helft van de informatie ging langs me heen. Dat heeft te maken met spanning van het moment, jezelf niet goed voelen. Maar zelfs toen ik me beter voelde, wist ik: dat moet anders en beter. Ik was altijd al betrokken bij het op schrift stellen van informatie over behandelingen en dergelijke, dus dat was bekend terrein, maar dat hebben we inmiddels aangevuld met plaatjesfolders en animatiefilmpjes. Er zijn in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden, met hen houden we als beroepsgroep nog steeds te weinig rekening. Zeker tegen de achtergrond dat we patiënten veel actiever willen betrekken bij hun eigen genezingsproces.”

Selectiever en normaler
Is Van Balken intussen minder gaan werken? “Als je kijkt naar het absolute aantal uren, niet of nauwelijks. Daar zit het ‘m niet in. Ik ben wel ánders gaan werken: mijn dagindeling is veranderd, iets wat overigens ook geldt voor mijn collega’s binnen de vakgroep Urologie die zagen dat het zo ook kon. We hebben nu een ‘normaal’ rooster dat we af en toe verzwaren omdat het nodig is, in plaats van standaard een zwaar rooster te hanteren. Ik ben en blijf echter een bezig baasje, geen kabbelaar, maar ik ben selectiever geworden in mijn nevenactiviteiten. Niet alles meer leuk vinden en doen maar bewust kiezen; dat is veranderd in vergelijking met voorheen.”

Goede opleider
Tot slot: eind oktober heeft hij de Opleidingsprijs 2017 gewonnen. Deze is een initiatief van De Jonge Specialisten, de beroepsvereniging door en voor assistenten in opleiding (aios). Van Balken is door zijn groep artsen in opleiding aangedragen voor de prijs van Opleider van het jaar 2017. Is er een relatie tussen de verkiezing en de spoedopname in 2014? “Nou, zo ver wil ik niet gaan,” zegt hij lachend. “Misschien dat ik nu wat vaker vraag naar hoe het privé met mijn aios gaat, in plaats van alleen op het vak zélf gefixeerd te zijn. Maar ze noemen me nog altijd streng, zij het rechtvaardig, dus milder ben ik er niet door geworden.”

Auteur: Reinold Vugs, Journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”