DOQ

Flinke besparing op orthopedische implantaten mogelijk

Ziekenhuizen zijn in staat om meer dan 20% van de kosten te besparen op orthopedische implantaten, mits orthopeden verstandiger en samen gaan inkopen. Orthopeden blijken echter niet altijd even bereid om van merk te wisselen. Maar overstappen op basis van productvergelijkingen kan een besparing van circa 14 miljoen opleveren. Aldus de resultaten van een recente marktanalyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg.

Door de vergrijzing zal het gebruik van medische hulpmiddelen en implantaten verder toenemen. Dat vergt een steeds groter aandeel in de zorgkosten. Orthopeden krijgen volgens inkoopcoöperatie Intrakoop onvoldoende inzicht in de kosten en mogelijkheden voor alternatieve keuzes, wanneer het gaat om orthopedische implantaten. Er zijn wereldwijd een viertal leveranciers die samen ruim 85% van de markt in bezit hebben. De winstmarges van de leveranciers (knie- en heupimplantaten) stegen van 13% in 2005 naar ruim 21% in 2016. Volgens Frank Kaptein (directeur Intrakoop), ligt de macht bij de leveranciers en betalen Nederlandse ziekenhuizen tot 52% meer dan bijvoorbeeld de Duitse ziekenhuizen.

Dominantie
De orthopeed is in staat om die dominantie van de leveranciers te doorbreken. Wanneer zij bereid zijn om te veranderen, zijn ze in staat om de kosten van de implantaten te verlagen, zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit. Volgens het rapport van Intrakoop (zie link onder dit artikel), kan daarbij een reductie in prijs van 20% worden gerealiseerd. Dat is een bedrag van circa 14 miljoen euro. Uiteraard is deze reductie tevens mogelijk op andere medische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de pacemaker. En kunnen er flink wat kosten worden bespaard.

Transparant
Belangrijk is dat de markt transparant is, om zo tot een objectieve vergelijking van de medische hulpmiddelen door medisch specialisten mogelijk te maken. De vereniging voor orthopedisch specialisten (NOV) zorgt mede dankzij de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor een steeds beter beeld van de kwaliteit van implantaten, deze kwaliteit is meetbaar.

“Er valt voor de maatschappij veel voordeel te behalen als medisch specialisten bereid zijn van producten te veranderen en ze door transparantie in prijs van producten betere keuzes kunnen maken en samen gaan inkopen”, aldus Kaptein.

Bron: Intrakoop 

Afbeelding: Pixabay

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?