Flinke besparing op orthopedische implantaten mogelijk

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
10 april 2017

Ziekenhuizen zijn in staat om meer dan 20% van de kosten te besparen op orthopedische implantaten, mits orthopeden verstandiger en samen gaan inkopen. Orthopeden blijken echter niet altijd even bereid om van merk te wisselen. Maar overstappen op basis van productvergelijkingen kan een besparing van circa 14 miljoen opleveren. Aldus de resultaten van een recente marktanalyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg.

Door de vergrijzing zal het gebruik van medische hulpmiddelen en implantaten verder toenemen. Dat vergt een steeds groter aandeel in de zorgkosten. Orthopeden krijgen volgens inkoopcoöperatie Intrakoop onvoldoende inzicht in de kosten en mogelijkheden voor alternatieve keuzes, wanneer het gaat om orthopedische implantaten. Er zijn wereldwijd een viertal leveranciers die samen ruim 85% van de markt in bezit hebben. De winstmarges van de leveranciers (knie- en heupimplantaten) stegen van 13% in 2005 naar ruim 21% in 2016. Volgens Frank Kaptein (directeur Intrakoop), ligt de macht bij de leveranciers en betalen Nederlandse ziekenhuizen tot 52% meer dan bijvoorbeeld de Duitse ziekenhuizen.

Dominantie
De orthopeed is in staat om die dominantie van de leveranciers te doorbreken. Wanneer zij bereid zijn om te veranderen, zijn ze in staat om de kosten van de implantaten te verlagen, zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit. Volgens het rapport van Intrakoop (zie link onder dit artikel), kan daarbij een reductie in prijs van 20% worden gerealiseerd. Dat is een bedrag van circa 14 miljoen euro. Uiteraard is deze reductie tevens mogelijk op andere medische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de pacemaker. En kunnen er flink wat kosten worden bespaard.

Transparant
Belangrijk is dat de markt transparant is, om zo tot een objectieve vergelijking van de medische hulpmiddelen door medisch specialisten mogelijk te maken. De vereniging voor orthopedisch specialisten (NOV) zorgt mede dankzij de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor een steeds beter beeld van de kwaliteit van implantaten, deze kwaliteit is meetbaar.

“Er valt voor de maatschappij veel voordeel te behalen als medisch specialisten bereid zijn van producten te veranderen en ze door transparantie in prijs van producten betere keuzes kunnen maken en samen gaan inkopen”, aldus Kaptein.

Bron: Intrakoop 

Afbeelding: Pixabay

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel