Huisarts Ter Haar: ‘Ik zie een toekomst voor de huisartsenzorg met een kleinere rol voor de assistente’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
3 maart 2021

Praktijkhouder worden zonder de hoge kosten voor praktijkruimte en assistente. Met minder werkdruk en meer patiëntencontact. Vanuit die motivatie is huisarts Joep ter Haar in Den Haag gestart met Biking Doctors, volgens het concept van Flexdokters. “Of andere jonge huisartsen dit model ook voor zichzelf zien zitten, moeten ze vooral zelf bepalen. Mijn idee is in ieder geval dat het je vrijheid geeft.”

Net als andere jonge huisartsen zag Joep ter Haar na zijn huisartsopleiding een andere toekomst voor zich dan altijd blijven werken als waarnemer. “Ik wilde praktijkhouder worden”, vertelt hij, “maar ik heb kinderen en een hypotheek. Ga ik dan in een eigen praktijkruimte investeren? Ik begin dan met nul patiënten en dus nul inkomen, maar heb wel meteen vaste lasten. Dat vond ik nogal een obstakel.”

Huisarts Joep ter Haar

Praktisch werkbaar

“Wat ik veel interessanter vond”, vervolgt hij, “is de Flexdokters-manier: werken zonder assistente en direct contact met je patiënten. Gewoon zoveel mogelijk naar ze toe gaan, dan is zo’n praktijkruimte veel minder belangrijk en een assistente ook. Op basis daarvan ben ik gaan rekenen hoeveel consulten ik telefonisch of digitaal kan doen om dit praktisch werkbaar te maken. Vervolgens zag ik die bakfiets en toen viel alles op zijn plaats.”

“Het voordeel van die bakfiets is niet alleen dat ik de noodzakelijke spullen kan meenemen, maar dat het ook meteen een reclamezuil is”

Op fiets langskomen op het werk

Het concept van de fietsende dokter (Biking+Doctors) was geboren. Met in de bakfiets alle benodigde hulpmiddelen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel