DOQ

Huisarts Ter Haar: ‘Ik zie een toekomst voor de huisartsenzorg met een kleinere rol voor de assistente’

Praktijkhouder worden zonder de hoge kosten voor praktijkruimte en assistente. Met minder werkdruk en meer patiëntencontact. Vanuit die motivatie is huisarts Joep ter Haar in Den Haag gestart met Biking Doctors, volgens het concept van Flexdokters. “Of andere jonge huisartsen dit model ook voor zichzelf zien zitten, moeten ze vooral zelf bepalen. Mijn idee is in ieder geval dat het je vrijheid geeft.”

Net als andere jonge huisartsen zag Joep ter Haar na zijn huisartsopleiding een andere toekomst voor zich dan altijd blijven werken als waarnemer. “Ik wilde praktijkhouder worden”, vertelt hij, “maar ik heb kinderen en een hypotheek. Ga ik dan in een eigen praktijkruimte investeren? Ik begin dan met nul patiënten en dus nul inkomen, maar heb wel meteen vaste lasten. Dat vond ik nogal een obstakel.”

Huisarts Joep ter Haar

Praktisch werkbaar

“Wat ik veel interessanter vond”, vervolgt hij, “is de Flexdokters-manier: werken zonder assistente en direct contact met je patiënten. Gewoon zoveel mogelijk naar ze toe gaan, dan is zo’n praktijkruimte veel minder belangrijk en een assistente ook. Op basis daarvan ben ik gaan rekenen hoeveel consulten ik telefonisch of digitaal kan doen om dit praktisch werkbaar te maken. Vervolgens zag ik die bakfiets en toen viel alles op zijn plaats.”

“Het voordeel van die bakfiets is niet alleen dat ik de noodzakelijke spullen kan meenemen, maar dat het ook meteen een reclamezuil is”

Op fiets langskomen op het werk

Het concept van de fietsende dokter (Biking+Doctors) was geboren. Met in de bakfiets alle benodigde hulpmiddelen voor een behandeling aan huis. “Mijn werkomgeving is de Haagse binnenstad, dus een auto is een crime. De binnenstad is dichtbevolkt dus de afstanden zijn klein, en wielrennen is mijn hobby dus fietsen doe ik graag. En het voordeel van die bakfiets is niet alleen dat ik de noodzakelijke spullen kan meenemen, maar dat het ook meteen een reclamezuil is.” Ter Haar komt zo bij patiënten thuis, maar ook op het werk als dit hen beter uitkomt. “De patiënt heeft direct contact met mij”, vertelt hij, “er zit geen laag tussen. Ik werk heel gestructureerd, met vaste terugbelmomenten ’s ochtends, aan het einde van de ochtend, vroeg in de middag en aan het einde van de dag. En uiteraard een 1 voor spoed waarbij ik altijd direct aan de lijn kom.”

Babylon Hotel

Omdat een uitvalsbasis toch nodig is, ging Ter Haar op zoek naar een werklocatie. Die vond hij op een bijzondere manier. “In de Haags binnenstad wordt veel gebouwd, maar de flexplekken die daarmee beschikbaar komen zijn heel duur. Toen zag ik vlakbij station CS het Babylon Hotel. Ik heb gebeld en gezegd: jullie kamers staan leeg en ik heb ruimte nodig, wat kunnen we voor elkaar betekenen? De reactie was positief, want hotels realiseren zich maar al te goed dat het hotelgebruik niet snel zal terugkeren naar het oude niveau. Dus heb ik nu een werkplek in kamer 509. En patiënten die naar mijn praktijk toekomen, worden ontvangen door mensen die servicegericht opgeleid zijn en hen dus vriendelijk tegemoet treden.”

“Tegenover alle uitdagingen staat dat patiënten heel positief reageren op mijn werkwijze. Ze waarderen het directe contact”

Niet volledig digitaal

Zijn er uitdagingen verbonden aan de aanpak die Ter Haar heeft gekozen? “Ja natuurlijk”, erkent hij. “Je moet kunnen multitasken en goed kunnen time-managen. En op regen kun je je kleden, maar als de weersomstandigheden echt heel slecht zijn of je hebt een lekke band, dan is het toch nodig dat je een auto tot je beschikking hebt. Maar tegenover die uitdagingen staat dat patiënten heel positief reageren op mijn werkwijze. Ze waarderen het directe contact. En ik krijg bij mijn bezoek een beeld van hun thuissituatie, dat heeft ook meerwaarde. Daarom heb ik er ook bewust voor gekozen de zorg niet volledig digitaal te bieden, dat vind ik te onpersoonlijk.”

“Ik heb afspraken met andere huisartsen voor spoedsituaties, dus de continuïteit is gewaarborgd”

Eigen beslissingen

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, een van de investeerders in Flexdokters, is enthousiast over de mobiele aanpak van Ter Haar, de Nederlandse Zorgautoriteit eveneens. “Ik zie het als een duurzaam concept”, zegt hij. “De werkdruk is lager, mijn band met de patiënten intensiever. Ik zie echt een toekomst voor de huisartsenzorg waarin de assistente een minder grote rol zal krijgen. Of andere jonge huisartsen dit model ook voor zichzelf zien zitten, moeten ze vooral zelf bepalen. Mijn idee is in ieder geval dat het je vrijheid geeft. Als je in een HOED werkt en je hebt een idee om het beleid te wijzigen, dan moet je alle huisartsen in die HOED daarin meekrijgen. Bovendien heb je de druk van personeel en organisatie. Die heb ik niet en ik neem al mijn beslissingen zelf. En ik heb vrienden die klaarstaan om waar te nemen als ik ziek word, en afspraken met andere huisartsen voor spoedsituaties, dus de continuïteit is gewaarborgd.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx