DOQ

Implicaties van geneesmiddelinteracties met kinaseremmers

Geneesmiddeleninteracties kunnen de systemische biologische beschikbaarheid en farmacokinetiek van veel goedgekeurde small molecule kinaseremmers veranderen. Dat kan leiden tot therapiefalen of (acute) ernstige toxiciteit. Daarom is kennis hiervan essentieel. Dat wordt geboden in een review in The Lancet Oncology 

Sinds het begin van dit millennium hebben kinaseremmers, een nieuwe oncologische geneesmiddelenklasse, een belangrijke rol gekregen bij de behandeling van solide en hematologische maligniteiten. Kinaseremmers resulteren in een stilstand van de celcyclus, induceren apoptose, remmen de angiogenese en moduleren de afweerrespons tegen de tumor. 

Betere werkzaamheid

Sommige kinaseremmers zijn geregistreerd voor specifieke oncogene driver-mutaties, waarvoor moleculaire diagnostiek nodig is. Deze doelgerichte aanpak resulteert vaak in een betere werkzaamheid met een gunstige risico-batenprofiel in vergelijking met chemotherapie. 

(Foto: Pixabay)

Voor- en nadelen kinaseremmers 

De introductie van kinaseremmers heeft geresulteerd in nieuwe uitdagingen. Terwijl de meeste chemotherapeutische medicijnen intraveneus worden toegediend, hebben kinaseremmers een orale toedieningswijze. De orale inname is prettiger voor de patiënt en vergroot de flexibiliteit van de behandeling (bijv. plaats en timing van de inname).  

Daar staat tegenover dat de blootstelling aan kinaseremmers binnen individuele patiënten en tussen patiënten onderling een grote variatie (intra- en inter-patiënt variatie) toont. De blootstelling wordt beïnvloed door vele factoren, zoals interacties met andere geneesmiddelen, gelijktijdig gebruik van voedsel en geneeskrachtige kruiden, genetisch bepaald variatie en leefstijl. Vooral de gastro-intestinale absorptie en het levermetabolisme door cytochroom-P450-isoenzymen liggen ten grondslag aan deze interacties. 

Interacties met voedsel en kruiden 

Voedsel kan een klinisch relevant effect hebben op de blootstelling aan bepaalde geneesmiddelen. Zo wordt de plasmaconcentraties van lapatinib meer dan drie keer zo hoog bij een gelijktijdige consumptie van een vetrijke maaltijd. Daarnaast kunnen specifieke voedingsmiddelen en dranken interacteren met geneesmiddelen.  

Ook enkele kruidenproducten die vaak gebruikt worden door patiënten met kanker, hebben een aanzienlijk potentie om te interacteren met geneesmiddelen. Dergelijke interacties kunnen invloed hebben op de plasmaconcentratie van een geneesmiddel. 

Onvoldoende bewust 

Interacties tussen voedsel en kruiden en geneesmiddelen kunnen leiden tot onvoldoende effectiviteit en zelfs therapiefalen enerzijds of tot ernstige toxiciteit anderzijds. Daarom is kennis van deze interacties essentieel.  

De meeste patiënten en artsen zijn onvoldoende bewust van mogelijke interacties en het potentiële risico hiervan voor de behandeling. Voor een veilige en optimale behandeling van patiënten met kanker is het essentieel dat patiënten en artsen een gedegen kennis van deze interacties hebben. 

Adviezen van geneesmiddelenautoriteiten 

De Amerikaanse (FDA) en Europese geneesmiddelenautoriteiten (EMA) geven adviezen voor het beoordelen van mogelijke voedsel-geneesmiddeleninteracties. Om te bepalen of het al dan niet consumeren van voedsel een klinisch relevante invloed heeft op de plasmaspiegel van een geneesmiddel, past de FDA het bio-equivalentiebereik van 80-125% toe voor het 90%-betrouwbaarheidsinterval van de totale blootstelling, ook wel bekend als de area under the curve (AUC), of de maximale plasmaconcentratie (Cmax). De inname van kinaseremmers in nuchtere toestand dient als referentie. 

Wat betreft het gebruik van kruiden stelt alleen de EMA dat op het moment dat publicaties wijzen op een klinisch relevante interactie, geprobeerd moet worden om een ​​mogelijke geneesmiddeleninteractie te onderzoeken. 

Overzichtsartikel 

Deze review geeft een uitgebreid overzicht van gepubliceerde studies over geneesmiddeleninteracties voor alle tot 1 oktober 2019 geregistreerde kinaseremmers. Het bespreekt de belangrijkste mechanismen die ten grondslag liggen aan deze interacties en biedt duidelijke aanbevelingen voor de aanpak van klinisch relevante interacties in de dagelijkse praktijk. 


Veerman GDM, Hussaarts KGAM, Jansman FGA, et al. Clinical implications of food-drug interactions with small-molecule kinase inhibitors. Lancet Oncol. 2020;21:e265-e279. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=32359502  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx