KNO-arts Henk Blom voor drie jaar gastprofessor Universiteit Antwerpen

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
11 mei 2022

Naast zijn werkzaamheden als KNO-arts in het HagaZiekenhuis, werkt dr. Henk Blom ook al bijna zes jaar nauw samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Deze relatie is nu verder bestendigd met zijn aanstelling als gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. “Dit is een kroon op onze samenwerking”, zegt Henk Blom.

In Canada kwam hij in aanraking met een nieuwe techniek om mensen met de ziekte van Ménière te opereren, vertelt Blom over de start van zijn samenwerking met het Universitair Ziekenhuis (UZA) Antwerpen. “In Nederland was het op dat moment niet mogelijk deze techniek buiten studieverband toe te passen, maar in België wel. Na het regelen van de juiste papieren, kon ik in België aan de slag en deze operatie uitvoeren. De resultaten waren vervolgens zo positief dat we in Nederland een gerandomiseerde studie gestart zijn met deze techniek.”

“Ik opereer regelmatig in het UZA en we werken samen aan verschillende onderzoekslijnen”

KNO-arts dr. Henk Blom

Veelzijdige samenwerking

Inmiddels werkt Blom bijna zes jaar samen met het UZA. Deze samenwerking is veelzijdig, zegt Blom. “Ik opereer regelmatig in het UZA, we werken samen aan verschillende onderzoekslijnen, we publiceren de resultaten samen en leiden samen mensen op. In Nederland ben ik bijvoorbeeld opleider van Belgische arts-assistenten.” Het drie jaar durende gastprofessorschap aan de Universiteit Antwerpen wil Blom dan ook graag gebruiken om bestaand onderzoek op het gebied van de KNO tussen Nederland en België verder te verdiepen. En daarnaast om nieuwe onderzoekslijnen uit te zetten en de banden verder te bestendigen.

“In België kwam ik in aanraking met een nieuwe techniek waarbij de amandelen met een laser verwijderd werden: laser-tonsillotomie”

Laser-tonsillotomie

Concrete voorbeelden van de samenwerking zijn er genoeg, vertelt Blom. Naast de samenwerking op het gebied van de ziekte van Ménière hebben Nederland en België ook samen onderzoek gedaan naar een nieuwe methode voor het verwijderen van keelamandelen bij volwassenen. “In België kwam ik in aanraking met een nieuwe techniek waarbij de amandelen met een laser verwijderd werden: laser-tonsillotomie. Ik vroeg me af of deze behandeling ook poliklinisch uitgevoerd kon worden, onder lokale verdoving. Samen met een aantal andere ziekenhuizen in Nederland hebben we hiervoor toen een grote studie opgezet.

Resultaten studie

De resultaten van deze studie tonen aan dat het verwijderen van de keelamandelen met een laser voor een grote groep mensen een prima oplossing is. Zij hebben minder pijn van de ingreep, hoeven niet onder volledige narcose, zijn sneller weer thuis en sneller weer aan het werk.”1 Ook is de kans klein dat de klachten na de ingreep terugkomen. Patiënten bleken net zo tevreden over de laserbehandeling als over de klassieke tonsillectomie. “Hoewel het onderzoek in Nederland al gestart was, is er ook een Belgische arts-assistent uit het UZA bij betrokken geraakt en zij promoveert in België op dit onderzoek.”

Het idee is dat patiënten het oorsuizen door middel van de virtual reality-bril kunnen objectiveren”

Virtual reality

Ander onderzoek waarbij Blom samenwerkt met het UZA betreft de behandeling van oorsuizen met een virtual reality-bril. “Mensen met oorsuizen ervaren met name de machteloosheid als heel vervelend”, legt hij uit. “Het idee is dat patiënten van oorsuizen met de virtual reality-bril een object maken. Met dat object kunnen ze iets doen. Dat geeft hen het gevoel dat ze controle krijgen over het object en dus over het oorsuizen.” Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en moet verder uitgewerkt worden, geeft hij aan. “Maar in de eerste sessies die we gehouden hebben, lijkt het te werken.”

Meerwaarde gastprofessorschap

Blom ziet veel voordelen van de samenwerking tussen België en Nederland. “Nederland is iets protocollairder, wat voordelen heeft, maar waardoor de innovatie wat minder snel gaat. België is iets flexibeler, waardoor onderzoek sneller kan plaatsvinden. De meerwaarde van het gastprofessorschap ligt dan ook in de mogelijkheid het beste van beide landen te combineren”, besluit hij.

Referentie: Wong Chung J, et al. Time to functional recovery after laser tonsillotomy performed under local anesthesia vs conventional tonsillectomy with general anesthesia among adults: a randomized clinical trial. JAMA Netw Open 2022;5:e2148655. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.48655.

, , , , , ,
Deel dit artikel