Leefstijlverandering heeft een existentiële kant
Redactioneel
12 oktober 2022
Patiënten met een cardiovasculaire ziekte (CVD) wordt vaak geadviseerd om de leefstijl te veranderen. Deze leefstijlverandering heeft een existentiële kant: patiënten ervaren daarbij een overgang naar een ander zelfbeeld. Dat blijkt uit een studie vanuit de Viaa Christian University of Applied Sciences in Zwolle en de University of Humanistic Studies in Utrecht.
Doel van de studie was om het perspectief van CVD-patiënten te verkennen over existentiële betekenis van leefstijlverandering. Er zijn doelgericht 18 volwassen deelnemers geselecteerd die een periode met CVD hadden. Zij zijn uitgebreid geïnterviewd. De opnamen van de gesprekken zijn geanalyseerd met de methode van Reflective Lifeworld Approach. De onderzoekers streven hiermee naar wetenschappelijke onderbouwing voor spirituele zorg door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals.
Behoefte aan verbinding
De overgang naar een ander zelfbeeld heeft voor de CVD-patiënten verschillende kanten. Aan de ene kant moeten zij loslaten (verlies van ‘het normale’, van gezondheid, van lichamelijke functies). Aan de andere kant willen zij vasthouden aan de wens om gezond en normaal te zijn. Tegelijk voelen zij zich vaak kwetsbaar en eenzaam. Daardoor hebben zij behoefte aan ondersteuning en aan verbinding met anderen en met ‘het hogere’. Het maken van moedige keuzes en van verbinding met spirituele bronnen van innerlijke kracht is cruciaal voor een succesvolle verandering van leefstijl en een betekenisvolle overgang naar een nieuwe leefstijl.
Inzichten en waarden