DOQ

Longarts dr. Pool: ‘Een LHBTI-friendly ziekenhuis is niet alleen belangrijk voor artsen, maar ook voor patiënten’

“Een lesbische arts of arts in opleiding moet zich op het werk vrij en veilig voelen om te vertellen dat ze in het weekeinde met haar vriendin naar de bioscoop is gegaan. Een homoseksuele geneeskundestudent moet niet bezorgd zijn dat hij voor zijn coschap terechtkomt op een afdeling waar – ook door zijn beoordelaar – onplezierige grappen worden gemaakt over homo’s.”

Dat zegt longarts dr. Karin Pool. Zij stond in het voorjaar mede aan de basis van RozeinWit . De missie van deze stichting: bevordering en behoud van zichtbaarheid en gelijkheid van LHBTI-artsen (in opleiding) in Nederland. Pool: “Want wij geloven dat meer zichtbaarheid leidt tot normalisatie van seksuele- en genderdiversiteit.”

Van links naar rechts de longartsen Geert Rootmensen, Karin Pool en Chris Rikers, die stichting RozeinWit hebben  opgericht.

Helemaal zichzelf

Samen met Chris Rikers, net als zij longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, bezocht Pool twee jaar geleden een medisch congres in Amerika. De organisatie bood medisch specialisten de gelegenheid ‘LHBTI’ aan te geven op hun naambordje. “We dachten: wat mooi, dat men vindt dat LHBTI-artsen zichtbaar en helemaal zichzelf moeten kunnen zijn.” Dit moment was de aanzet tot de uiteindelijke oprichting van RozeinWit in maart 2018. Pool, Rikers en collega-longarts Geert Rootmensen uit het Waterland Ziekenhuis in Purmerend zijn de initiatiefnemers. Inmiddels is het bestuur uitgebreid met coassistenten Megan Engels en René de Vries.

Onzeker gevoel

Pool: “Behalve mensen met een heteroseksuele identiteit kent de Nederlandse bevolking mensen met een niet-heteroseksuele identiteit. Dat laatste is een gegeven en zou als normaal moeten worden beschouwd. Maar onze samenleving is vaak licht homofoob. Niet iedereen voelt zich dan ook zeker om uit de kast te komen.”

Afhankelijke positie

Pool geeft een voorbeeld: “Sommige studenten en coassistenten zien een drempel om er openlijk voor uit te komen. Zij redeneren: ‘Ik ben afhankelijk van degene die mij beoordeelt, dus laat ik maar zo onkwetsbaar mogelijk manifesteren’. Ik heb zelf nooit meegemaakt dat artsen afwijzend stonden tegenover het feit dat ik een vriendin heb, maar als arts-assistent heb ik wel eerst afgetast voordat ik daarmee kwam. Vergelijk het met een afdeling waar regelmatig vrouwonvriendelijke grapjes worden gemaakt: de meeste vrouwen lachen mee omdat ze het thema niet groter willen maken dan het is, maar ze voelen zich er niet fijn bij.”

Lidmaatschap

Inmiddels hebben ongeveer 150 huisartsen, tandartsen, medisch specialisten, arts-assistenten en studenten geneeskunde en tandheelkunde gemeld betrokken te willen zijn bij RozeinWit. Binnenkort kunnen zij en andere geïnteresseerden lid worden en nieuwsbrieven ontvangen.

Hoe wil de stichting haar ambities waarmaken? Pool: “In het begin hebben we weleens gedacht: is het misschien niet een beetje overdreven om dit initiatief te lanceren? Maar de vele positieve reacties maken duidelijk dat die twijfel ongegrond was. ‘Wat fijn dat over dit onderwerp wordt gesproken’, horen we met grote regelmaat. Het eenvoudige feit dat we er nu zijn, heeft dus een discussie over dit onderwerp losgemaakt. We horen dat artsen uit andere delen van het land het gesprek aangaan binnen hun organisatie.”

Regenboogvlaggetjes

Dat leidt soms tot even opmerkelijke als bemoedigende reacties, vervolgt ze. “Heteroseksuele artsen en opleiders zeggen: ‘Ik schrik ervan dat dit een item is, had ik maar eerder geweten dat sommigen een drempel ervaren, wat kan ik daartegen doen?’. Dergelijke reacties tonen ook aan waarom we zoveel waarde hechten aan zichtbaarheid. RozeinWit gaat regenboogvlaggetjes in magneetvorm verspreiden. Als je een vlaggetje een plaats geeft in je kamer, laat je aan patiënten en bijvoorbeeld ook een coassistent zien dat LHBTI normaal wordt gevonden.”

Ambassadeurs

RozeinWit gaat verder de mogelijkheid verkennen ambassadeurs te benoemen. Pool: “Zij zijn dan een schakel tussen de stichting en hun organisatie. Via ons vernemen ze hoe ze bijvoorbeeld hun ziekenhuis LHBTI-friendly kunnen maken, terwijl wij van hen horen welke zaken er spelen in de zorgpraktijk. Heteroseksuelen kunnen vanzelfsprekend ook ambassadeur zijn.”

Ook voor patiënten

RozeinWit is er nadrukkelijk ook voor patiënten. Pool: “LHBTI’ers stappen gemiddeld minder snel naar een zorgverlener, ondanks het feit dat ze gemiddeld vaker zorg nodig hebben. Je hebt er bijvoorbeeld meer ggz- en verslavingsproblematiek, meer soa’s en meer suïcidaliteit. Normalisatie van hun identiteit moet ertoe leiden dat eerder wordt aangeklopt bij de gezondheidszorg.”

Onderdeel curriculum

Onderwijs en onderzoek kunnen hieraan bijdragen, weet Pool. “Onderzoek moet licht werpen op bijvoorbeeld specifieke gezondheidsproblemen en redenen om geen zorg te vragen, waarna kan worden gewerkt aan oplossingen. Deze thematiek verdient ook een plaats in opleidingscurricula: op welke gezondheidsklachten moet je alert zijn in de gezondheidszorg en hoe bespreek je ze met de patiënt?”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx