DOQ

MDL-arts dr. Keulen stapt op de fiets voor getroffen zorgmedewerkers

Vanuit het UMC Utrecht is het initiatief ‘Helden in de Zorg’ opgezet dat geld inzamelt voor zorgmedewerkers in Nederland die door COVID-19 zijn uitgevallen, of – bij overlijden – voor hun nabestaanden. Ook de zogenoemde Heldenride – een virtuele fietstocht van 500 of 1000 km – zamelt hiervoor geld in. MDL-arts dr. Eric Keulen uit het UMC Utrecht is een van de ruim 700 deelnemers.

“De tijd vliegt voorbij”, zegt MDL-arts Eric Keulen, “en we zijn maar nog net aan de tweede helft tegen COVID-19 begonnen. Helaas hebben ook in Nederland al enkele zorgmedewerkers die vooraan stonden, het contact met COVID-19 niet overleefd. Dat dreef mij om mee te doen aan dit mooie initiatief.”

(Foto: Pixabay)

Fietsen in je eigen omgeving

Alle deelnemers leggen de fietstocht individueel af in de nabije omgeving. Ze registreren hun fietstocht via de smartphone-app Strava. De gefietste kilometers kunnen zij vervolgens via de website uploaden. Alle gereden kilometers tellen mee voor de virtuele ‘Ronde van Nederland’. Daarbij is het mogelijk om deelnemers te sponsoren via de website heldenride.nl. De Utrechtse MDL-arts Eric Keulen is hier eeveneens te vinden onder de noemer Eric Keulen MDL-arts.


Geïnteresseerden die overwegen om zelf deel te nemen, kunnen zich inschrijven op www.heldenride.nl.

Bron: Zuyderland Medisch Centrum
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx