NVR verandert standpunt glucocorticoïd-geïnduceerde osteoporose

Hoofdredacteur
Redactioneel,
3 juni 2020

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft haar standpunt aangepast voor de behandeling van glucocorticoïd-geïnduceerde osteoporose. Patiënten met een hoog risico op deze aandoening dienen direct anti-osteoporosemedicatie te krijgen. Overige patiënten krijgen deze medicatie alleen bij een aantoonbaar verhoogd fractuurrisico. Dit nieuwe standpunt werd eerder dit jaar gepubliceerd op de website van de NVR. 

Glucocorticoïd-geïnduceerde osteoporose (GIOP) is een vorm van secundaire osteoporose die haar oorsprong vindt in het gebruik van glucocorticoïden. Reumatische ziektebeelden geven een verhoogde kans op osteoporose, die door glucocorticoïden wordt versterkt. Naar schatting gebruikt ruim de helft van de 50-plussers met reumatoïde artritis (RA) en systemische lupus erythematodes (SLE) glucocorticoïden. GIOP wordt daarom beschouwd als de meest frequente vorm van secundaire osteoporose. 

(Foto: Pixabay)

Effect op botmetabolisme  

Glucocorticoïden hebben een nadelig effect op het botmetabolisme, omdat ze de botaanmaak remmen en leiden tot apoptose van osteocyten. Het geneesmiddel verhoogt bovendien de botafbraak direct na inname. Deze combinatie kan leiden tot versneld botverlies. Dat is afhankelijk van de d

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel