DOQ

Onderscheid oorzaak Lewy-body-dementie mogelijk door vroegdiagnostiek EEG

EEG in een vroege fase van dementie kan een vermoeden van Lewy-body-dementie (DLB) bevestigen. Dat is een van de conclusies van het proefschrift van Jessica van der Zande, die recent promoveerde aan de VU. Volgens Van der Zande kan EEG-onderzoek bijdragen aan de diagnosestelling en het volgen van patiënten met DLB. 

Lewy-body-dementie (DLB) is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende oorzaak van dementie op oudere leeftijd, vooral bij mannen. In de hersenen van DLB-patiënten bevinden zich Lewy bodies of Lewy-lichaampjes: eiwitverdikkingen in hersencellen die worden afgezet bij cellulaire stress, zoals de aanwezigheid van een giftige stof. De afwijkingen bevinden zich voornamelijk in het deel van de hersenen dat de automatische processen in het lichaam regelt, zoals de bloeddruk, de hartslag, zweten en plassen.  

(bron foto pixabay)

Aanvullend onderzoek 

Doordat DLB zich klinisch in hetzelfde spectrum bevindt als de ziektes van Alzheimer en Parkinson, is de diagnose moeilijk te stellen en is er symptomatisch veel overlap. Tijdens haar promotietraject deed Jessica van der Zande aanvullend onderzoek bij patiënten die vermoedelijk aan DLB lijden, om de diagnose DLB eerder en beter te kunnen stellen. Ze maakte daarvoor gebruik van MRI-scans, EEG’s en nucleaire scans, zowel in de vroege fase van de ziekte als in patiënten met bevestigde DLB met en zonder bijkomende Alzheimer-pathologie.  

Diagnosestelling bij DLB 

Van der Zande kwam tot de conclusie dat een DAT-SPECT-scan, die het meest wordt gebruikt om DLB van de ziekte van Alzheimer te onderscheiden, de diagnose DLB met een sensitiviteit van 90 procent niet uitsluit. Een follow-up-scan kan in het beloop van de ziekte alsnog afwijkend worden. Zij concludeert verder dat een EEG bij DLB meestal al in de vroege fase van de ziekte afwijkend is, en vaker ernstiger is dan bij de ziekte van Alzheimer. Kwantitatieve EEG, schrijft zij, heeft een goede diagnostische waarde om DLB van AD te onderscheiden, ook in de vroege fase van de ziekte. Afwijkingen in het EEG zijn gerelateerd aan snellere progressie van milde cognitieve stoornissen naar DLB, maar mogelijk ook aan een betere respons op cholinesteraseremmers. De combinatie van DLB met Alzheimer-pathologie leidt volgens Van der Zande tot een snellere neurodegeneratie, die te zien is op MRI door meer atrofie in de hippocampus.  

De promovenda concludeert dat EEG-onderzoek kan bijdragen aan de diagnosestelling en het volgen van patiënten met DLB. Toch blijft het ontbreken van een pathologische bevestiging van DLB een struikelblok bij het doen van uitspraken over relevante biomarkers bij het stellen van een diagnose.  


Referentie: Proefschrift Jessica van der Zande, VU (https://research.vu.nl/en/publications/a-sharper-image-of-dementia-with-lewy-bodies-the-role-of-imaging- 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx