Onderscheid oorzaak Lewy-body-dementie mogelijk door vroegdiagnostiek EEG

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
16 oktober 2020

EEG in een vroege fase van dementie kan een vermoeden van Lewy-body-dementie (DLB) bevestigen. Dat is een van de conclusies van het proefschrift van Jessica van der Zande, die recent promoveerde aan de VU. Volgens Van der Zande kan EEG-onderzoek bijdragen aan de diagnosestelling en het volgen van patiënten met DLB. 

Lewy-body-dementie (DLB) is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende oorzaak van dementie op oudere leeftijd, vooral bij mannen. In de hersenen van DLB-patiënten bevinden zich Lewy bodies of Lewy-lichaampjes: eiwitverdikkingen in hersencellen die worden afgezet bij cellulaire stress, zoals de aanwezigheid van een giftige stof. De afwijkingen bevinden zich voornamelijk in het deel van de hersenen dat de automatische processen in het lichaam regelt, zoals de bloeddruk, de hartslag, zweten en plassen.  

(bron foto pixabay)

Aanvullend onderzoek 

Doordat DLB zich klinisch in hetzelfde spectrum bevindt als de ziektes van Alzheimer en Parkinson, is de diagnose moeilijk te stellen en is er symptomatisch veel overlap. Tijdens haar promotietraject deed Jessica van der Zande aanvullend onderzoek bij patiënten die vermoedelijk aan DLB lijden, om de diagnose DLB eerder en beter te kunnen stellen. Ze maakte daarvoor gebruik van MRI-scans, EEG’s en nucleaire scans, zowel in de vroege fase van de ziekte als in patiënten met bevestigde DLB met en zonder bijkomende Alzheimer-pathologie.  

Diagnosestelling bij DLB 

Van der Zande kwam tot de conclusie dat een MRI-scan, die het meest wordt gebruikt o

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel