Verband tussen stresshormoonritme in borstvoeding en het ritme bij baby’s

mm
redactie
Redactioneel,
11 maart 2020

Jonneke Hollanders deed onderzoeken naar invloeden van stresshormonen vroeg in het leven. Ze keek naar het dag-nachtritme van stresshormonen in borstvoeding en het effect daarvan op kinderen. Bij volwassenen heeft het stresshormoon een piek in de ochtend en lage waardes in de avond en nacht. Ze onderzocht het verband tussen het stresshormoonritme in borstvoeding en het ritme bij kinderen van een maand oud.

Dit verband lijkt aanwezig te zijn: kinderen hebben een vroegere stresshormoonpiek als hun moeders een stresshormoonritme hebben met meer variatie. Stresshormonen in moedermelk spelen dus mogelijk een rol in de ontwikkeling van het stresshormoonritme bij kinderen.

Jonneke Hollanders

Ander stresshormoonritme

Daarnaast vond Hollanders dat kinderen van één maand oud een ander stresshormoonritme hebben dan volwassenen. Ze zag dat kinderen twee pieken hebben: in de ochtend en ook in de avond. Dit is mogelijk te verklaren vanuit het ritme dat de kinderen hadden in de baarmoeder. Vervolgens heeft ze gekeken naar het verband tussen het stresshormoonritme in moedermelk en de lichaamssamenstelling, gedrag en slaap van kinderen van drie maanden. In eerdere studies werden deze verbanden gevonden, maar hier werd geen rekening gehouden met het stresshormoonritme in borstvoeding. Hollanders vond echter geen verbanden.

Gedrag

Dit kan erop wijzen dat stresshormonen in moedermelk geen belangrijke invloed hebben op de lichaamssamenstelling en het gedrag van kinderen van drie maanden oud.


Klik hier om het volledige proefschrift te lezen

Bron: Amsterdam UMC

, , ,
Deel dit artikel