Online vragenlijst huidaandoeningen bij downsyndroom

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
23 juni 2021

Komen huidaandoeningen relatief meer voor bij mensen met het downsyndroom? En hoe beïnvloeden huidaandoeningen dan hun kwaliteit van leven? Op deze en meer vragen hoopt Käthe Noz, dermatoloog gespecialiseerd in downsyndroom, via een online vragenlijst antwoord te krijgen.

Dat Käthe Noz als dermatoloog speciale belangstelling heeft voor huidaandoeningen bij mensen met downsyndroom is niet vreemd: in deze medische niche komen haar werk en privé samen. “Mijn dochter, inmiddels jongvolwassen, heeft downsyndroom. Omdat de Stichting Downsyndroom ons als ouders de eerste jaren goed op weg had geholpen, vroeg ik op een gegeven moment of ik iets voor hun kon betekenen. ‘Jazeker, wij krijgen veel vragen over huidproblemen bij mensen met downsyndroom’, luidde het antwoord, ‘mogen we die vragen naar jou doorsturen?’. Zo ben ik me in dit specifieke deel van het vak gaan verdiepen. Zodoende kwam ik al gauw bekend te staan als de dermatoloog die veel afweet van huidproblemen bij downsyndroom.  En zo werd ik later ook gevraagd mee te werken aan de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn over de begeleiding van kinderen met downsyndroom.”

Dermatoloog dr. Käthe Noz

Niet in de schijnwerpers

Wat Noz, werkzaam in het Admiraal de Ruyterziekenhuis, snel merkte, was dat in de medische leerboeken weinig te vinden is over specifieke huidproblemen bij het downsyndroom. “Acute zaken als aangeboren hartproblemen, een verhoogd risico op RSV-infecties, en de verstoorde immuniteit bij downsyndroom staan wegens hun potentieel levensbedreigende karakter natuurlijk o

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel