Optimalisering CML-behandeling met hulp van bloedspotmethode

mm
redactie
Redactioneel,
27 januari 2020

Gezondheidswetenschapper drs. Christel Boons van het VUmc richtte zich in haar proefschrift op de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML): een bloedziekte die onder meer behandeld wordt met nilotinib. Dit medicijn moet tweemaal daags op een lege maag ingenomen worden hetgeen een duidelijke belasting voor de patiënt oplevert

Ondanks de doorgaans hoge therapietrouw neemt een deel van de patiënten het medicijn toch niet altijd (tijdig) in. Door hun ontregelend effect op de dagelijkse routine waren sociale activiteiten daar een belangrijke oorzaak van: de inname werd soms vergeten of zelfs bewust overgeslagen. 

(Foto: Pixabay)

Dosering nilotinib

Boons ontwikkelde een door de patiënt deels zelf uit te voeren bloedspotmethode waarmee de bloedspiegel van nilotinib kan worden bepaald. Bij deze methode wordt met een vingerprik bloed afgenomen. Vervolgens keek zij of de dosering van nilotinib lager kan door de inname te combineren met een maaltijd. Het blijkt dat deze manier van toedienen leidt tot adequate bloedspiegels die nodig zijn voor een therapeutisch effect.

Bron: VUmc
, ,
Deel dit artikel