DOQ

Oud-huisarts Jonas: ‘De marktwerking zou alles efficiënter maken, maar leidde tot enorme bureaucratie’

De marktwerking in de zorg heeft zijn belofte niet waargemaakt, vindt oud-huisarts Paul Jonas. Namens ruim zevenduizend zorgcollega’s bood hij eind juni een petitie aan de Tweede Kamer aan met de heldere boodschap ‘Preventie als basis van onze zorg en stop met marktwerking’. “Een overheid kan wetten maken om zout en suiker in voeding te beperken en de tabaksindustrie een halt toe te roepen; dat kan de markt niet. 

Oud-huisarts Paul Jonas bood eind juni namens 7.389 zorgcollega’s een petitie aan de Tweede Kamer aan met de heldere boodschap ‘Preventie als basis van onze zorg en stop met marktwerking. “Als huisarts in de wijk merkte ik de gevolgen van de marktwerking”, vertelt hij. “Vóór die tijd was er één thuiszorgorganisatie, je kende elkaar. Na 2006 werden het er snel meer, dat is lastig en leidt tot veel overleg. De marktwerking zou zorgen dat alles efficiënter werd, maar leidde in de praktijk tot een enorme bureaucratie. De wachtlijsten zouden verdwijnen en dat leek ook even te lukken, maar we kijken er nu toch weer tegenaan. En waar de zorg per persoon per jaar in 2004 € 3.041 kostte, was dat in 2019 € 5.765. Vergrijzing en inflatie spelen daarin natuurlijk een rol, maar we zijn sinds die tijd wél gestegen van landen met de duurste zorg.” 

Oud-huisarts Paul Jonas

“Marktwerking zegt: voorraden aan persoonlijke beschermingsmiddelen minimaliseren want dat kost geld. Dus toen we ze nodig hadden, waren ze er niet” 

Geld 

De markt heeft zijn belofte niet waargemaakt, stelt Jonas. En de coronacrisis heeft dit besef alleen maar versterkt. “De crisis heeft een vergrootglas op de zorg gelegd. Neem de persoonlijke beschermingsmiddelen. Marktwerking zegt: voorraden minimaliseren want dat kost geld. Dus toen we ze nodig hadden, waren ze er niet. Of neem vaccinontwikkeling: in 2016 had Texas Childrens Hospital in Houston al een vaccin tegen coronavirus, maar toen het getest moest worden op mensen gaf de farmaceutische industrie niet thuis: het zou niet meteen geld opleveren.” 

“In 2016 had Texas Childrens Hospital al een vaccin tegen coronavirus. Maar toen het getest moest worden op mensen gaf de farmaceutische industrie niet thuis: het zou niet meteen geld opleveren” 

Dweilen met de kraan open 

De overheid moet weer aan de knoppen gaan zitten, stelt Jonas. Heeft hij er vertrouwen in dat ze kan waarmaken wat de markt niet lukte? “Ja”, zegt hij. “Voordat ik arts werd, deed ik een studie econometrie. In het laatste jaar kwamen bedrijven zich aanbieden voor interessante banen. Hetzelfde kan de overheid doen in het laatste jaar van universitaire of hbo-v opleidingen, om mensen met inhoudelijke kennis binnen te halen. De coronacrisis heeft bovendien laten zien dat de overheid in staat is een volksziekte aan te pakken. Dat kan ze dan met hart- en vaatziekten of diabetes ook, sluipende ziekten waarvan wij als zorgprofessionals al decennia de gevolgen zien: jaarlijks zeven maal zoveel doden als corona. Een overheid kan wetten maken om zout en suiker in voeding te beperken en de tabaksindustrie een halt toe te roepen, dat kan de markt niet. Zo lang dat niet gebeurt, blijft het in de zorg dweilen met de kraan open. Met convenanten lukt het niet.” 

“In Cuba zie je een volledig op preventie gericht zorgstelsel; met ongeveer dezelfde gezondheidsresultaten als hier. Als dat in zo’n arm land kan, moet het hier ook kunnen” 

Van curatie naar preventie 

Veel meer aandacht moet uitgaan naar preventie, vindt Jonas, die ook opleider is aan het LUMC. “Ik stuur studenten wel voor stages naar Cuba”, vertelt hij. “Daar zie je een volledig op preventie gericht zorgstelsel; met ongeveer dezelfde gezondheidsresultaten als hier. Als dat in zo’n arm land kan, moet het hier ook kunnen. Maar dan moet in de opleiding voor artsen en verpleegkundigen de aandacht wel veel meer verschuiven van curatie naar preventie.”  

“Toen in een provincie in Finland significant meer hart- en vaatziekten waren dan elders in het land, heeft de overheid alle sectoren in gezet om dat op te lossen. Waarom gebeurt zoiets hier niet?” 

‘Zorgmijders’ en eigen bijdragen 

De overheid kan ook nationaal focus geven op één preventie-onderwerp, stelt Jonas. “Nu ontbreekt dat. Voorbeeld: in de provincie Noord-Karelië in Finland was sprake van significant meer hart- en vaatziekten dan elders in het land. De overheid heeft toen alle sectoren van de maatschappij in die provincie aan het werk gezet om dat op te lossen. Zoiets vraagt om een lange adem, maar het heeft daar het aantal hartinfarcten wel met 85 procent verlaagd. Waarom gebeurt zoiets hier niet? Natuurlijk vraagt dat wel om budgetsturing: minder geld naar medisch-specialistische zorg en meer naar preventie. Daarbij past ook afschaffing van eigen bijdragen, belangrijke oorzaak van honderdduizenden ‘zorgmijders’. De vijf miljard die dat kost is prima op te brengen uit een kleine vermogensbelastingverhoging voor ruim de 200.000 miljonairs in ons land.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx