Dr. Van den Hout: ‘Patiënt revalideert sneller met spiersparende ingreep’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
30 mei 2017

De ‘Direct Superior Approach’ DSA-techniek is een aanvulling op het bestaande arsenaal van de orthopeed. Via een kleinere incisie is het nu mogelijk om een meer spiersparende heupvervanging te doen, waardoor sneller herstel mogelijk is maar wel met borging van de resultaten. De techniek komt overgevlogen uit Amerika en wordt nu via chirurgen van het Amphia en andere ziekenhuizen verder uitgerold in Europa. Orthopeed dr. Joost van den Hout geeft in dit interview met DOQ een nadere toelichting.

Joost van den Hout, een van de 15 orthopedisch chirurgen van het Amphia Ziekenhuis, houdt zich voornamelijk bezig met heupchirurgie in de vorm van primaire en revisie heupprothesiologie, primaire knieprothesiologie en nog knie artroscopieën. Ik werk 16 jaar als orthopedisch chirurg, waarvan tien jaar bijna uitsluitend heupen en knieën.

DSA
“Dr. Douglas Roger (Palm Springs, Californië) publiceerde al rond 2012 over de minder invasieve Direct Superior Approach (DSA)-techniek, het is dus niet geheel nieuw, maar ontstaan uit de vraag van met name posterolaterale georiënteerde chirurgen. Ruim 60% van de heupchirurgen wereldwijd is posterolateraal georiënteerd. Deze hadden moeite met overschakeling naar een andere spiersparende benadering zoals bijvoorbeeld een Direct Anterior Approach (DAA). “Als je van de achterkant gewend bent, is het ineens lastig om van voren te gaan”. Wijzelf, maar ook andere studiegroepen hebben aangetoond dat niet alleen de overgang naar een volledig andere benadering gepaard gaat met meer complicaties, maar ook een negatief effect op het resultaat kan hebben.
Dr. Roger ontdekte dat je de gewone incisie posterolateraal een stuk kunt verkleinen, waarbij je de grote peesplaat aan de zijkanten en de spiergroepen die aan de achterkant van de heup aanhechten zo veel mogelijk kunt laten zitten, in plaats van losmaken en weer terughechten. Je maakt gebruik van instrumenten die nieuw zijn gecreëerd, waardoor je via een kleiner gaatje een goed overzicht krijgt. De posterolateraal georiënteerde chirurg blijft dezelfde bekende landmarks en anatomische structuren zien. De overgang van een normale naar een kleinere incisie is relatief makkelijk. Wanneer een heup vreselijk tegenzit, kun kiezen om de incisie uit te breiden tot de gewone incisie.”

Europa
“Stryker® Orthopedics is een leverancier van heupprothesen en bracht ons in contact met dr. Roger. Stryker® wilde dit orthopedische product verder uitrollen over Europa. Ze hadden daar de wat grotere orthopedische centra voor nodig. Het Amphia werkt al sinds maart 2009 met ze samen. We doen jaarlijks zo’n 1.000 ingrepen met hun protheses. Je bent dan voor Stryker® een grote speler, dus zo kwamen ze bij ons terecht. In Europa wordt het nu verder mondjesmaat uitgerold. Het Amphia was daarbij wel een van de eerste centra in Europa.”

Patiënt
“Door spiersparend bezig te zijn, zal dat in het voordeel van de patiënt zijn. Vanuit de anatomie verwacht je dat het voordelen biedt. Maar je kunt dat pas echt aantonen wanneer je het wat langer doet, en via loopanalyses. We hebben nu 50 patiënten waarvan we 6 weken tot 3 maanden data hebben. Circa 94% in de DSA-groep komt na 6 weken zonder krukken binnen. Dat is volgens ons naar ons gevoel substantieel beter dan bij een gewone posterolaterale benadering.

Dagbehandeling
“De patiënt is ook betrokken bij het eigen herstel. Bij een actieve patiënt weet de patiënt wat hem of haar te doen staat. Deze is zeer geschikt voor de DSA en voor dagbehandeling. Ze durven aan de slag te gaan. Zo werkt het wel. Je kunt sleutelen wat je wilt, het is niet het kopje, niet het kommetje, niet de benadering, maar de patiënt die het uiteindelijk moet doen. Wij zijn uitgebreid geschoold in deze techniek. We voelen ons senang met de techniek, en lopen tegen probleempjes aan die weer zijn opgelost. DSA krijgt steeds meer een vaste plek in de zorg, maar we moeten nog uitzoeken of het voor iedere heuppatiënt geschikt is. Patiënten moet je daarvoor selecteren.”

BMI
“Bij een BMI van boven de 30 is er mogelijk geen winst in deze benadering. In Amerika breiden ze het indicatiegebied uit naar BMI hoger dan 30, maar bij de hele zware mensen kun je het naar ons idee beter niet doen.
Op verzoek van Stryker® hebben we voor 12 orthopeden in Groningen de eerste Nederlandse kadavercursus gedaan. Daarnaast zijn we al betrokken geweest bij soortgelijke cursussen in België en Engeland. We krijgen regelmatig gasten uit heel Europa die graag een dag meekijken om de techniek te zien en leren. Volgende cursussen in Nederland staan gepland voor tweede helft van het jaar. Het gaat om cursussen voor de posterolateraal georiënteerde orthopeed, die waren tot op heden allemaal super enthousiast.”

Bronnen:
conferencespot.org/
www.patients.stryker.com/
www.amphia.nl/orthopedischekliniek/

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

, , , ,
Deel dit artikel