DOQ

Dr. Van den Hout: ‘Patiënt revalideert sneller met spiersparende ingreep’

De ‘Direct Superior Approach’ DSA-techniek is een aanvulling op het bestaande arsenaal van de orthopeed. Via een kleinere incisie is het nu mogelijk om een meer spiersparende heupvervanging te doen, waardoor sneller herstel mogelijk is maar wel met borging van de resultaten. De techniek komt overgevlogen uit Amerika en wordt nu via chirurgen van het Amphia en andere ziekenhuizen verder uitgerold in Europa. Orthopeed dr. Joost van den Hout geeft in dit interview met DOQ een nadere toelichting.

Joost van den Hout, een van de 15 orthopedisch chirurgen van het Amphia Ziekenhuis, houdt zich voornamelijk bezig met heupchirurgie in de vorm van primaire en revisie heupprothesiologie, primaire knieprothesiologie en nog knie artroscopieën. Ik werk 16 jaar als orthopedisch chirurg, waarvan tien jaar bijna uitsluitend heupen en knieën.

DSA
“Dr. Douglas Roger (Palm Springs, Californië) publiceerde al rond 2012 over de minder invasieve Direct Superior Approach (DSA)-techniek, het is dus niet geheel nieuw, maar ontstaan uit de vraag van met name posterolaterale georiënteerde chirurgen. Ruim 60% van de heupchirurgen wereldwijd is posterolateraal georiënteerd. Deze hadden moeite met overschakeling naar een andere spiersparende benadering zoals bijvoorbeeld een Direct Anterior Approach (DAA). “Als je van de achterkant gewend bent, is het ineens lastig om van voren te gaan”. Wijzelf, maar ook andere studiegroepen hebben aangetoond dat niet alleen de overgang naar een volledig andere benadering gepaard gaat met meer complicaties, maar ook een negatief effect op het resultaat kan hebben.
Dr. Roger ontdekte dat je de gewone incisie posterolateraal een stuk kunt verkleinen, waarbij je de grote peesplaat aan de zijkanten en de spiergroepen die aan de achterkant van de heup aanhechten zo veel mogelijk kunt laten zitten, in plaats van losmaken en weer terughechten. Je maakt gebruik van instrumenten die nieuw zijn gecreëerd, waardoor je via een kleiner gaatje een goed overzicht krijgt. De posterolateraal georiënteerde chirurg blijft dezelfde bekende landmarks en anatomische structuren zien. De overgang van een normale naar een kleinere incisie is relatief makkelijk. Wanneer een heup vreselijk tegenzit, kun kiezen om de incisie uit te breiden tot de gewone incisie.”

Europa
“Stryker® Orthopedics is een leverancier van heupprothesen en bracht ons in contact met dr. Roger. Stryker® wilde dit orthopedische product verder uitrollen over Europa. Ze hadden daar de wat grotere orthopedische centra voor nodig. Het Amphia werkt al sinds maart 2009 met ze samen. We doen jaarlijks zo’n 1.000 ingrepen met hun protheses. Je bent dan voor Stryker® een grote speler, dus zo kwamen ze bij ons terecht. In Europa wordt het nu verder mondjesmaat uitgerold. Het Amphia was daarbij wel een van de eerste centra in Europa.”

Patiënt
“Door spiersparend bezig te zijn, zal dat in het voordeel van de patiënt zijn. Vanuit de anatomie verwacht je dat het voordelen biedt. Maar je kunt dat pas echt aantonen wanneer je het wat langer doet, en via loopanalyses. We hebben nu 50 patiënten waarvan we 6 weken tot 3 maanden data hebben. Circa 94% in de DSA-groep komt na 6 weken zonder krukken binnen. Dat is volgens ons naar ons gevoel substantieel beter dan bij een gewone posterolaterale benadering.

Dagbehandeling
“De patiënt is ook betrokken bij het eigen herstel. Bij een actieve patiënt weet de patiënt wat hem of haar te doen staat. Deze is zeer geschikt voor de DSA en voor dagbehandeling. Ze durven aan de slag te gaan. Zo werkt het wel. Je kunt sleutelen wat je wilt, het is niet het kopje, niet het kommetje, niet de benadering, maar de patiënt die het uiteindelijk moet doen. Wij zijn uitgebreid geschoold in deze techniek. We voelen ons senang met de techniek, en lopen tegen probleempjes aan die weer zijn opgelost. DSA krijgt steeds meer een vaste plek in de zorg, maar we moeten nog uitzoeken of het voor iedere heuppatiënt geschikt is. Patiënten moet je daarvoor selecteren.”

BMI
“Bij een BMI van boven de 30 is er mogelijk geen winst in deze benadering. In Amerika breiden ze het indicatiegebied uit naar BMI hoger dan 30, maar bij de hele zware mensen kun je het naar ons idee beter niet doen.
Op verzoek van Stryker® hebben we voor 12 orthopeden in Groningen de eerste Nederlandse kadavercursus gedaan. Daarnaast zijn we al betrokken geweest bij soortgelijke cursussen in België en Engeland. We krijgen regelmatig gasten uit heel Europa die graag een dag meekijken om de techniek te zien en leren. Volgende cursussen in Nederland staan gepland voor tweede helft van het jaar. Het gaat om cursussen voor de posterolateraal georiënteerde orthopeed, die waren tot op heden allemaal super enthousiast.”

Bronnen:
conferencespot.org/
www.patients.stryker.com/
www.amphia.nl/orthopedischekliniek/

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”