DOQ

Dr. Van den Hout: ‘Patiënt revalideert sneller met spiersparende ingreep’

De ‘Direct Superior Approach’ DSA-techniek is een aanvulling op het bestaande arsenaal van de orthopeed. Via een kleinere incisie is het nu mogelijk om een meer spiersparende heupvervanging te doen, waardoor sneller herstel mogelijk is maar wel met borging van de resultaten. De techniek komt overgevlogen uit Amerika en wordt nu via chirurgen van het Amphia en andere ziekenhuizen verder uitgerold in Europa. Orthopeed dr. Joost van den Hout geeft in dit interview met DOQ een nadere toelichting.

Joost van den Hout, een van de 15 orthopedisch chirurgen van het Amphia Ziekenhuis, houdt zich voornamelijk bezig met heupchirurgie in de vorm van primaire en revisie heupprothesiologie, primaire knieprothesiologie en nog knie artroscopieën. Ik werk 16 jaar als orthopedisch chirurg, waarvan tien jaar bijna uitsluitend heupen en knieën.

DSA
“Dr. Douglas Roger (Palm Springs, Californië) publiceerde al rond 2012 over de minder invasieve Direct Superior Approach (DSA)-techniek, het is dus niet geheel nieuw, maar ontstaan uit de vraag van met name posterolaterale georiënteerde chirurgen. Ruim 60% van de heupchirurgen wereldwijd is posterolateraal georiënteerd. Deze hadden moeite met overschakeling naar een andere spiersparende benadering zoals bijvoorbeeld een Direct Anterior Approach (DAA). “Als je van de achterkant gewend bent, is het ineens lastig om van voren te gaan”. Wijzelf, maar ook andere studiegroepen hebben aangetoond dat niet alleen de overgang naar een volledig andere benadering gepaard gaat met meer complicaties, maar ook een negatief effect op het resultaat kan hebben.
Dr. Roger ontdekte dat je de gewone incisie posterolateraal een stuk kunt verkleinen, waarbij je de grote peesplaat aan de zijkanten en de spiergroepen die aan de achterkant van de heup aanhechten zo veel mogelijk kunt laten zitten, in plaats van losmaken en weer terughechten. Je maakt gebruik van instrumenten die nieuw zijn gecreëerd, waardoor je via een kleiner gaatje een goed overzicht krijgt. De posterolateraal georiënteerde chirurg blijft dezelfde bekende landmarks en anatomische structuren zien. De overgang van een normale naar een kleinere incisie is relatief makkelijk. Wanneer een heup vreselijk tegenzit, kun kiezen om de incisie uit te breiden tot de gewone incisie.”

Europa
“Stryker® Orthopedics is een leverancier van heupprothesen en bracht ons in contact met dr. Roger. Stryker® wilde dit orthopedische product verder uitrollen over Europa. Ze hadden daar de wat grotere orthopedische centra voor nodig. Het Amphia werkt al sinds maart 2009 met ze samen. We doen jaarlijks zo’n 1.000 ingrepen met hun protheses. Je bent dan voor Stryker® een grote speler, dus zo kwamen ze bij ons terecht. In Europa wordt het nu verder mondjesmaat uitgerold. Het Amphia was daarbij wel een van de eerste centra in Europa.”

Patiënt
“Door spiersparend bezig te zijn, zal dat in het voordeel van de patiënt zijn. Vanuit de anatomie verwacht je dat het voordelen biedt. Maar je kunt dat pas echt aantonen wanneer je het wat langer doet, en via loopanalyses. We hebben nu 50 patiënten waarvan we 6 weken tot 3 maanden data hebben. Circa 94% in de DSA-groep komt na 6 weken zonder krukken binnen. Dat is volgens ons naar ons gevoel substantieel beter dan bij een gewone posterolaterale benadering.

Dagbehandeling
“De patiënt is ook betrokken bij het eigen herstel. Bij een actieve patiënt weet de patiënt wat hem of haar te doen staat. Deze is zeer geschikt voor de DSA en voor dagbehandeling. Ze durven aan de slag te gaan. Zo werkt het wel. Je kunt sleutelen wat je wilt, het is niet het kopje, niet het kommetje, niet de benadering, maar de patiënt die het uiteindelijk moet doen. Wij zijn uitgebreid geschoold in deze techniek. We voelen ons senang met de techniek, en lopen tegen probleempjes aan die weer zijn opgelost. DSA krijgt steeds meer een vaste plek in de zorg, maar we moeten nog uitzoeken of het voor iedere heuppatiënt geschikt is. Patiënten moet je daarvoor selecteren.”

BMI
“Bij een BMI van boven de 30 is er mogelijk geen winst in deze benadering. In Amerika breiden ze het indicatiegebied uit naar BMI hoger dan 30, maar bij de hele zware mensen kun je het naar ons idee beter niet doen.
Op verzoek van Stryker® hebben we voor 12 orthopeden in Groningen de eerste Nederlandse kadavercursus gedaan. Daarnaast zijn we al betrokken geweest bij soortgelijke cursussen in België en Engeland. We krijgen regelmatig gasten uit heel Europa die graag een dag meekijken om de techniek te zien en leren. Volgende cursussen in Nederland staan gepland voor tweede helft van het jaar. Het gaat om cursussen voor de posterolateraal georiënteerde orthopeed, die waren tot op heden allemaal super enthousiast.”

Bronnen:
conferencespot.org/
www.patients.stryker.com/
www.amphia.nl/orthopedischekliniek/

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”