PET/CT bij vaststellen effectiviteit therapie DIPG

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
3 mei 2017

Bij een onderzoek door prof. dr. Guus van Dongen van het VUMC in Amsterdam en collega’s bij kinderen waarbij op moleculair niveau via PET/CT werd voor het eerst gekeken naar de effectiviteit van een bevacizumab (Avastin®, Roche) behandeling bij kinderen met een ‘diffuus intrinsiek ponsglioom’ (DIPG). De resultaten van het onderzoek staat in de mei-editie van The Journal of Nuclear Medicine.

Hersentumoren vragen om complexe behandelmethoden. Het is niet eenvoudig om te voorspellen of een therapie effectief is. “Kinderen met DIPG hebben een uiterst slechte prognose, minder dan 10% van de kinderen leeft nog twee jaar na het stellen van de diagnose”, aldus Guus van Dongen. “De tumoren zijn resistent tegen de meeste therapieën en chemo en gerichte therapieën komen niet bij de tumor, vanwege de locatie in de hersenstam.”

DIPG
Van Dongen onderzocht of bevacizumab in staat is om de tumor te bereiken bij kinderen met DIPG door te meten in hoeverre de tumor ‘zirconium-89 gelabelde bevacizumab’ opneemt. De metingen werden verricht met PET/CT. Van Dongen keek tevens naar de veiligheid van de procedure en probeerde in het onderzoek vast te stellen wat het juiste moment was om een PET-scan uit te voeren. Twee weken na radiotherapie kregen 7 kinderen van 6 tot 17 jaar een PET/CT-scan, deze werden op 1, 72 en 144 uur na de injectie uitgevoerd. Op 144 was de scan volgens de onderzoekers optimaal. De patiënten kregen tevens ter controle een gadolinium versterkte contrast-MRI.

Heterogeniteit
Uit de resultaten is te zien dat er een aannemelijke heterogeniteit is in de opname van Zr-89-gelabelde bevacizumab bij patiënten en binnen tumoren. Van Dongen laat zien dat deze niet-invasieve in vivo kwantificatie van de verspreiding van geneesmiddelen en de opname in de tumor mogelijk kan helpen om het therapeutische potentiaal van oncologische middelen en de toxiciteit te voorspellen. Het levert een bijdrage aan strategieën om de geneesmiddelenlevering aan tumoren te verbeteren.

Profijt
Vooral kinderen met hersentumoren en solide vormen van kanker hebben profijt van dergelijke moleculaire visuele technieken. Het faciliteert de mogelijkheid om het juiste geneesmiddel op het juiste moment aan het kind te geven.

Bron: The Journal of Nuclear Medicine

https://www.cyclotron.nl/

“Molecular Drug Imaging: 89Zr-bevacizumab PET in Children with Diffuse Intrinsic Pontine Glioma” include Marc H. Jansen, Sophie E.M. Veldhuijzen van Zanten, Dannis G. van Vuurden, Marc C. Huisman, Danielle J. Vugts, Otto S Hoekstra, Guus A. van Dongen, and Gert-Jan L. Kaspers, VUMC, Amsterdam.

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel