Prof. dr. De Kort: ‘Sta regelmatig stil bij de pijn van onbegrepen klachten voor patiënten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 november 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Heeft een patiënt pijn of andere klachten, maar levert diagnostiek niets aanwijsbaars op? Blijf hem of haar hoogst serieus nemen, want dat een arts geen oorzaken voor het ongemak weet te vinden, betekent niet dat er geen probleem is. Een jonge patiënt maakte dit nog eens extra duidelijk aan uroloog prof. dr. Laetitia de Kort, afdelingshoofd en hoogleraar Urologie in het UMC Utrecht.

“Bij urologie wordt vaak gedacht aan kwaadaardige afwijkingen. Ik heb andere aandachtsgebieden: urologie bij adolescenten en functionele urologie”, vertelt uroloog prof. dr. Laetitia de Kort. “In het UMC Utrecht is er ook een adolescentenpolikliniek”, zegt ze. “Een jaar of vijftien geleden zag ik daar regelmatig een meisje dat op haar achtste een blaasoperatie had ondergaan in ons ziekenhuis. De eerste keer dat zij op de polikliniek kwam, was ze tien jaar.”

Uroloog prof. dr. Laetitia de Kort
(Bron foto: UMC Utrecht)

Niet naar school

“In de jaren na de operatie had zij een heftige pijn ontwikkeld in de blaas en plasbuis. Plassen was voor haar een heel vervelende activiteit. Haar levenskwaliteit leed ernstig onder de klachten, haar sociale leven werd er flink door beïnvloed. Zo kon zij vaak niet naar school. Op zo’n moment wil je als arts vanzelfsprekend zo snel mogelijk de oorzaak vinden. Helaas slaagden we daar niet in. Wat we ook deden – een MRI-scan maken, bloedonderzoek en kweken doen – er kwam niets naar boven dat een verklaring voor de klachten vormde. Ondertussen ondernamen we vele pogingen om de levenskwaliteit van het meisje te

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel