DOQ

Prof. dr. Te Pas: ‘Beter ademhaling van prematuren stimuleren dan overnemen’

In de transitie, de eerste minuten na de geboorte, verandert fysiologisch heel veel bij een neonaat: hij moet gaan ademhalen en de bloedomloop verandert. “We weten nog onvoldoende hoe we met die transitie moeten omgaan”, stelt neonatoloog en hoogleraar kindergeneeskunde Arjan te Pas (LUMC).

Het onderzoek naar de transitie bij neonaten, de eerste minuten na de geboorte, is lange tijd een beetje achtergebleven, zegt neonatoloog en hoogleraar kindergeneeskunde prof. dr. Arjan te Pas (LUMC). “Begrijpelijk, want prematuren verblijven maar zo’n tien minuten op de verloskamer, maar die eerste tien minuten zijn wel heel belangrijk. Pas de laatste tien jaar is dat onderzoek echt goed op gang gekomen”, zegt hij. “Hierdoor kijken we nu bijvoorbeeld anders naar beademing. Prematuren werden geïntubeerd en beademd vanwege de gedachte dat ze het anders niet zouden redden. Maar te veel of te weinig beademing en zuurstoftoediening kan tot long- en hersenschade leiden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief in de vorm van maskerventilatie.” Daarbij onderzoeken ze ook hoe ze het best kunnen omgaan met de beademingsdrukken. Te Pas: “In het begin van de geboorte is de long gevuld met vocht, wat betekent dat een andere beademingsdruk nodig is dan in de volgende fase. Misschien is het dus het best bij verschillende fases van de geboorte verschillende drukken toe te dienen.”

Kinderarts prof. dr. Arjan te Pas

Beademing en gesloten stembanden

Gaandeweg kwamen de onderzoekers erachter dat ze in hun onderzoek naar het effect van beademing en zuurstoftoediening de stembanden over het hoofd hadden gezien. Te Pas legt uit: “Voor de geboorte zijn die grotendeels gesloten om het vocht dat in de longen wordt geproduceerd daar te houden, dat is immers nodig voor de groei en ontwikkeling van de longen. Na de geboorte zijn de stembanden bij tevroeggeborenen nog vaak gesloten en gaan alleen bij spontane ademhaling open. Bij gesloten stembanden is het dan lastig de longen te beademen met maskerbeademing. We kunnen dan beter spontane ademhaling stimuleren en ondersteunen in plaats van de ademhaling over te nemen met beademing. De meest praktische methode hiervoor is de tactiele: wrijven over de voetzool of de rug. Dit geeft een reflex aan de hersenen die leidt tot de ademstimulans.”

Cafeïne aan prematuren

Een andere methode is de prematuur de adenosine antagonist cafeïne toedienen. Normaal gebeurt dit op de afdeling, maar het team van Te Pas heeft aangetoond dat cafeïne bij geboorte de ademhaling stimuleert. “Eigenlijk zou er voor de opvang van prematuren een aparte richtlijn moeten komen, de reden waarom ze problemen bij geboorte hebben, zijn vaak compleet anders dan die bij voldragen pasgeborenen”, zegt Te Pas.

Onderzoek naar wachten met afnavelen

Een tweede onderzoeksvraag waarmee Te Pas zich bezighoudt, heeft betrekking op het afnavelen. Prematuren worden snel afgenaveld, zodat de baby direct op de reanimatietafel kan worden gereanimeerd of gestabiliseerd. Te Pas: “Op basis van dierexperimenteel onderzoek weten we echter dat bij een problematische transitie de pasgeborene op een natuurlijke manier stabiel blijft als met afnavelen wordt gewacht tot de longen luchthoudend zijn. Het linkerdeel van het hart wordt dan op het moment van afnavelen beter van bloed voorzien en er ontstaat geen verstoring in de hemodynamiek. We hebben een speciale tafel ontwikkeld waarop het kind alle zorg direct naast de moeder kan krijgen, aan de navelstreng. Omdat we nu willen aantonen dat dit voordelen heeft, willen we hier onderzoek naar doen met participatie van alle tien de neonatale centra in ons land. Dit betekende dat een start-up moest worden opgericht, Concord Neonatal, om die tafel te produceren, want het ziekenhuis heeft natuurlijk niet de middelen of de mogelijkheden om dit zelf te doen. Het centrum in Rotterdam en Amsterdam beschikken al over die tafel, In Leiden en Rotterdam zijn we al prematuren aan het includeren.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx