Prof. dr. Van der Sluis over die ene patiënt: ‘Met virtual reality veel meer winst te behalen bij fantoompijn’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
3 oktober 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft. Iedere arts herinnert zich er daar wel één of meer van. Revalidatiearts en hoogleraar revalidatiegeneeskunde prof. dr. Corry van der Sluis vertelt over het verrassend snelle effect van virtual reality op een patiënt met fantoompijn. “We denken dat de hersenen worden gefopt door virtual reality. Zo kregen de hersenen – en dus de patiënt – meer controle over het fantoom.”

Minder pijn en meer rust. Minder irritatie en meer ontspanning. Al tijdens een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn komt aan het licht dat veel patiënten er baat bij hebben. Revalidatiearts en hoogleraar revalidatiegeneeskunde prof. dr. Corry van der Sluis vertelt hoe ze dit jaar iemands levenskwaliteit in korte tijd aanzienlijk zag verbeteren.

Aanhoudende kramp als fantoompijn

“Begin dit jaar ontmoette ik hem voor het eerst op het spreekuur”, vertelt Van der Sluis. “Hij was 61 en had drie jaar geleden een arm verloren bij een verkeersongeluk. De man bezocht me omdat hij graag een andere prothese wilde. Ondertussen vertelde hij ook veel last te hebben van fantoompijn. Het was een aanhoudend gevoel van kramp. Hij vergeleek het met het gevoel bij kiespijn.”

De revalidatiearts stelde hem voor om deel te nemen aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. “Deze loopt sinds 2017”, zegt ze, “en gaat uit van virtual reality (VR, red.) en augmented reality (AR, red.). Als enige ziekenhuis in het land is h

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel