Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Promotieonderzoek naar de invloed van bloedplaatjes op genezing van brandwonden
Bloedplaatjes spelen een voorname rol bij de stolling van bloed in een wond. Maar ze hebben nog andere functies: ze zijn belangrijk bij onze afweer en ze zitten vol met groeifactoren die wondgenezing stimuleert. Het onderzoek ‘Over bloedplaatjes en brandwonden; van Rosemarie Marck bestudeert de invloed van bloedplaatjes op de genezing van brandwonden én de kwaliteit van het litteken.
Zou een geconcentreerde vorm van bloedplaatjes, ook wel bloedplaatjesrijk plasma genoemd, voor een versnelde genezing zorgen en daarmee mogelijk minder littekenvorming? Marck is in december gepromoveerd bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek is uitgevoerd op het Brandwondencentrum Beverwijk onder leiding van promotoren prof. Esther Middelkoop en prof. Roelf Breederveld.
Impact brandwonden
Na de behandeling van diepe brandwonden ontstaan littekens die niet meer weggaan. Deze littekens hebben invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt. Naast de impact van littekens op het sociale leven en het psychisch gestel, kunnen mensen met brandwondenlittekens last krijgen van lichamelijke beperkingen. Littekens rekken niet mee waardoor soepel bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Hersteloperaties blijven dan een vast onderdeel in het leven. Veel brandwondenonderzoek is dan ook gericht op het verminderen van littekenvorming tijdens de genezing.
Kwaliteit littekens
Marck wilde weten of plaatjesrijk plasma (PRP) de genezing van acute brandwonden versnelt en daarmee de kwaliteit van de resterende littekens kan verbeteren.
Opzet van het onderzoek
De opzet was eenvoudig: bij iedere patiënt werd een deel van de brandwond op de gewone manier behandeld (excisie van verbrande huid en bedekken van de wond met een huidtransplantaat) en een ander vergelijkbaar deel van de brandwond op de experimentele manier (excisie van verbrande huid, het aanbrengen van PRP op de operatiewond en het bedekken hiervan met een huidtransplantaat). De ingroei van de huidtransplantaten verliep bij beide behandeling hetzelfde. Ook de littekenvorming, een jaar lang gevolgd, verschilde niet. Bij een subgroep, patiënten die binnen een week na verbranding werden geopereerd, was een klein verschil in wondgenezing en littekenvorming te zien ten gunste van de behandeling met PRP.
Aanbevelingen
Volgens Marck moet nader onderzoek aantonen welke concentratie bloedplaatjes nodig is voor een positief effect op de wondgenezing en daarmee op de vorming van littekens. Een van Marcks aanbevelingen is dat de toepassing van PRP gestandaardiseerd zou moeten worden, de verwachting is dat meer onderzoek en een meer gestandaardiseerde PRP toepassing voor grotere positieve effecten op wondgenezing zullen zorgen. Het onderzoek van Roos Marck is mede gefinancierd door de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Bron: Rode Kruis Ziekenhuis