DOQ

Promotieonderzoek naar de invloed van bloedplaatjes op genezing van brandwonden

Bloedplaatjes spelen een voorname rol bij de stolling van bloed in een wond. Maar ze hebben nog andere functies: ze zijn belangrijk bij onze afweer en ze zitten vol met groeifactoren die wondgenezing stimuleert. Het onderzoek ‘Over bloedplaatjes en brandwonden; van Rosemarie Marck bestudeert de invloed van bloedplaatjes op de genezing van brandwonden én de kwaliteit van het litteken.

Zou een geconcentreerde vorm van bloedplaatjes, ook wel bloedplaatjesrijk plasma genoemd, voor een versnelde genezing zorgen en daarmee mogelijk minder littekenvorming? Marck is in december gepromoveerd bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek is uitgevoerd op het Brandwondencentrum Beverwijk onder leiding van promotoren prof. Esther Middelkoop en prof. Roelf Breederveld.

bloedplaatjes_bloed

Impact brandwonden

Na de behandeling van diepe brandwonden ontstaan littekens die niet meer weggaan. Deze littekens hebben invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt. Naast de impact van littekens op het sociale leven en het psychisch gestel, kunnen mensen met brandwondenlittekens last krijgen van lichamelijke beperkingen. Littekens rekken niet mee waardoor soepel bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Hersteloperaties blijven dan een vast onderdeel in het leven. Veel brandwondenonderzoek is dan ook gericht op het verminderen van littekenvorming tijdens de genezing.

Kwaliteit littekens

Marck wilde weten of plaatjesrijk plasma (PRP) de genezing van acute brandwonden versnelt en daarmee de kwaliteit van de resterende littekens kan verbeteren.

Opzet van het onderzoek

De opzet was eenvoudig: bij iedere patiënt werd een deel van de brandwond op de gewone manier behandeld (excisie van verbrande huid en bedekken van de wond met een huidtransplantaat) en een ander vergelijkbaar deel van de brandwond op de experimentele manier (excisie van verbrande huid, het aanbrengen van PRP op de operatiewond en het bedekken hiervan met een huidtransplantaat). De ingroei van de huidtransplantaten verliep bij beide behandeling hetzelfde. Ook de littekenvorming, een jaar lang gevolgd, verschilde niet. Bij een subgroep, patiënten die binnen een week na verbranding werden geopereerd, was een klein verschil in wondgenezing en littekenvorming te zien ten gunste van de behandeling met PRP.

Aanbevelingen

Volgens Marck moet nader onderzoek aantonen welke concentratie bloedplaatjes nodig is voor een positief effect op de wondgenezing en daarmee op de vorming van littekens. Een van Marcks aanbevelingen is dat de toepassing van PRP gestandaardiseerd zou moeten worden, de verwachting is dat meer onderzoek en een meer gestandaardiseerde PRP toepassing voor grotere positieve effecten op wondgenezing zullen zorgen. Het onderzoek van Roos Marck is mede gefinancierd door de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Bron: Rode Kruis Ziekenhuis

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx