DOQ

Neuroloog dr. Leijten: ‘Een goede band met patiënten vereist gemeende interesse’

Op de website ‘Zorgkaart Nederland’ scoort neuroloog dr. Quinten Leijten een 9,1 met 68 waarderingen. In een interview legt Leijten uit wat er komt kijken bij een goed contact met de patiënt en wat de gevolgen zijn van de defensieve geneeskunde die uit Amerika is komen overwaaien. “Een goede band met patiënten vereist gemeende interesse – dat is het verschil tussen geneeskunst en geneeskunde.”

Sinds 1994 is neuroloog dr. Quinten Leijten werkzaam als neuroloog in Rijnstate Ziekenhuis. Leijten: ‘’Ik was altijd al gefascineerd hoe de gedachtegang van de mens tot stand komt. Binnen de medische specialismen zou je voorkeur dan kunnen uitgaan naar de psychiatrie, maar dat specialisme is wetenschappelijk – qua bewijskracht en reproduceerbaarheid- wat zwakker dan de neurologie. Recent gaf de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Prof. Dr. Damiaan Denys in een interview zelf aan dat de ‘’psychiater worstelt met zijn identiteit omdat de wetenschappelijke fundamenten van ons vak zijn weggeslagen.’’ Anderzijds geeft het ook aan hoe ongelooflijk complex de interpretatie binnen de psychiatrie is. Het gaat mij om de hardware. Het is jammer dat in 1974 beide specialismen artificieel zijn gescheiden want ze blijven veel raakvlakken hebben.’’

Neuroloog dr. Quinten Leijten

 

Interesse

Leijten heeft net als twee ooms gekozen voor het specialisme neurologie, ofschoon beide ooms destijds nog formeel zenuwarts waren en beide specialismen uitoefenden. “De neurologie is voor mij een passie waarin je iets kunt bijdragen voor vele patiënten. Je kunt echter niet met alle patiënten een perfecte golflengte hebben, dan zou je jezelf tekortdoen. Er blijft voor elke dokter een kleine groep van patiënten over waarmee de klik ontbreekt. Ieder mens is naar mijn mening uniek, dat vraagt om maatwerk en ook om grenzen te stellen. Een huisarts kent zijn of haar patiënten vaak wat langer. Wij zien de meeste patiënten vaak korter, behalve de mensen met een chronische aandoening zoals epilepsie en Parkinson. Als je een goede band wilt krijgen met de patiënten, dan vereist dat werkelijke, gemeende interesse in de achtergrond van de persoon. Dat onderscheidt de geneeskunst van de geneeskunde.’’

Registratieterreur

‘’In Nederland vindt momenteel een juridisering plaats van de zorg. De geneeskunde wordt daardoor steeds defensiever. In de korte tijd dat ik mocht werken in de USA zag ik dat al eerder. Alles moet nu worden geregistreerd en iedereen maakt overal scans van, om maar niets te missen. Dat is wel jammer. Door de registratieterreur heb ik soms minder tijd voor patiënten. Uiteraard is juist registreren wel belangrijk. Maar je bent vergeleken met vroeger erg veel bezig met afvinken en typen, dat is volgens mij een vorm van pseudo-veiligheid. En het gaat ten koste van de tijd en de aandacht die je hebt voor de mensen.’’

Luistertechniek

Wat betreft de beoordeling op Zorgkaart Nederland: ‘’ De mentaliteit van de Nederlandse patiënt is veranderd. Mensen zijn mondiger en kritischer en shoppen wat vlugger bij de artsenkeuze. Ze komen dan via internet op sites zoals Zorgkaart Nederland. Ik krijg vanwege de hoge score patiënten uit andere steden die een second of third opinion willen hebben. Een dergelijke waardering op een website zoals Zorgkaart Nederland zegt echter weinig over het medico-technisch niveau van de neuroloog, hooguit wel iets over zijn sociale engagement. Wanneer 80 mensen zeggen dat een dokter autoritair is, dan moet je je wel afvragen of je goed luistert. Het zegt dus vooral iets over hoe je luistertechniek overkomt. Maar je moet natuurlijk wel bij je vak blijven.’’

Humor

In veel recensies staat het woord ‘’humor’ centraal. Leijten: ‘’ Humor is belangrijk in het vak, in het leven. Met humor krijg je de spanning eruit. We hebben een uniek vak, je werkt met mensen, ieder met zijn of haar eigen identiteit. Je moet als neuroloog mensen op hun gemak kunnen stellen. Ze moeten zichzelf kunnen zijn, dat lukt vaak met een opmerking of leuke oneliner. Ik noem bijvoorbeeld de oudere dames vaak jonge godinnen en prijs ze om hun schoenen.’’ Dokters worden tijdens de studie niet geselecteerd op sociale vaardigheden, stelt hij. “Een acht op de middelbare school is geen garantie dat je later bijvoorbeeld een goede neuroloog wordt. Je moet een bepaald karakter hebben. Luisteren is essentieel. Aan mensen met een ernstige ziekte moet je meer tijd besteden. Slecht-nieuws gesprekken doe ik altijd buiten het spreekuur.’’

Psychiatrie omarmen

Leijten tot slot: ‘’Als neuroloog moeten we de psychiatrie meer omarmen. En tijdens de opleiding moeten de jonge dokters meer in alle keukens meekijken ofwel in meerdere ziekenhuizen stagelopen. Dat geeft een bredere kijk op het uitoefenen van ons prachtige vak. En het zal de zorg ten goede komen.”

Auteur: Lennard Bonapart

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”