DOQ

Neuroloog dr. Leijten: ‘Een goede band met patiënten vereist gemeende interesse’

Op de website ‘Zorgkaart Nederland’ scoort neuroloog dr. Quinten Leijten een 9,1 met 68 waarderingen. In een interview legt Leijten uit wat er komt kijken bij een goed contact met de patiënt en wat de gevolgen zijn van de defensieve geneeskunde die uit Amerika is komen overwaaien. “Een goede band met patiënten vereist gemeende interesse – dat is het verschil tussen geneeskunst en geneeskunde.”

Sinds 1994 is neuroloog dr. Quinten Leijten werkzaam als neuroloog in Rijnstate Ziekenhuis. Leijten: ‘’Ik was altijd al gefascineerd hoe de gedachtegang van de mens tot stand komt. Binnen de medische specialismen zou je voorkeur dan kunnen uitgaan naar de psychiatrie, maar dat specialisme is wetenschappelijk – qua bewijskracht en reproduceerbaarheid- wat zwakker dan de neurologie. Recent gaf de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Prof. Dr. Damiaan Denys in een interview zelf aan dat de ‘’psychiater worstelt met zijn identiteit omdat de wetenschappelijke fundamenten van ons vak zijn weggeslagen.’’ Anderzijds geeft het ook aan hoe ongelooflijk complex de interpretatie binnen de psychiatrie is. Het gaat mij om de hardware. Het is jammer dat in 1974 beide specialismen artificieel zijn gescheiden want ze blijven veel raakvlakken hebben.’’

Neuroloog dr. Quinten Leijten

 

Interesse

Leijten heeft net als twee ooms gekozen voor het specialisme neurologie, ofschoon beide ooms destijds nog formeel zenuwarts waren en beide specialismen uitoefenden. “De neurologie is voor mij een passie waarin je iets kunt bijdragen voor vele patiënten. Je kunt echter niet met alle patiënten een perfecte golflengte hebben, dan zou je jezelf tekortdoen. Er blijft voor elke dokter een kleine groep van patiënten over waarmee de klik ontbreekt. Ieder mens is naar mijn mening uniek, dat vraagt om maatwerk en ook om grenzen te stellen. Een huisarts kent zijn of haar patiënten vaak wat langer. Wij zien de meeste patiënten vaak korter, behalve de mensen met een chronische aandoening zoals epilepsie en Parkinson. Als je een goede band wilt krijgen met de patiënten, dan vereist dat werkelijke, gemeende interesse in de achtergrond van de persoon. Dat onderscheidt de geneeskunst van de geneeskunde.’’

Registratieterreur

‘’In Nederland vindt momenteel een juridisering plaats van de zorg. De geneeskunde wordt daardoor steeds defensiever. In de korte tijd dat ik mocht werken in de USA zag ik dat al eerder. Alles moet nu worden geregistreerd en iedereen maakt overal scans van, om maar niets te missen. Dat is wel jammer. Door de registratieterreur heb ik soms minder tijd voor patiënten. Uiteraard is juist registreren wel belangrijk. Maar je bent vergeleken met vroeger erg veel bezig met afvinken en typen, dat is volgens mij een vorm van pseudo-veiligheid. En het gaat ten koste van de tijd en de aandacht die je hebt voor de mensen.’’

Luistertechniek

Wat betreft de beoordeling op Zorgkaart Nederland: ‘’ De mentaliteit van de Nederlandse patiënt is veranderd. Mensen zijn mondiger en kritischer en shoppen wat vlugger bij de artsenkeuze. Ze komen dan via internet op sites zoals Zorgkaart Nederland. Ik krijg vanwege de hoge score patiënten uit andere steden die een second of third opinion willen hebben. Een dergelijke waardering op een website zoals Zorgkaart Nederland zegt echter weinig over het medico-technisch niveau van de neuroloog, hooguit wel iets over zijn sociale engagement. Wanneer 80 mensen zeggen dat een dokter autoritair is, dan moet je je wel afvragen of je goed luistert. Het zegt dus vooral iets over hoe je luistertechniek overkomt. Maar je moet natuurlijk wel bij je vak blijven.’’

Humor

In veel recensies staat het woord ‘’humor’ centraal. Leijten: ‘’ Humor is belangrijk in het vak, in het leven. Met humor krijg je de spanning eruit. We hebben een uniek vak, je werkt met mensen, ieder met zijn of haar eigen identiteit. Je moet als neuroloog mensen op hun gemak kunnen stellen. Ze moeten zichzelf kunnen zijn, dat lukt vaak met een opmerking of leuke oneliner. Ik noem bijvoorbeeld de oudere dames vaak jonge godinnen en prijs ze om hun schoenen.’’ Dokters worden tijdens de studie niet geselecteerd op sociale vaardigheden, stelt hij. “Een acht op de middelbare school is geen garantie dat je later bijvoorbeeld een goede neuroloog wordt. Je moet een bepaald karakter hebben. Luisteren is essentieel. Aan mensen met een ernstige ziekte moet je meer tijd besteden. Slecht-nieuws gesprekken doe ik altijd buiten het spreekuur.’’

Psychiatrie omarmen

Leijten tot slot: ‘’Als neuroloog moeten we de psychiatrie meer omarmen. En tijdens de opleiding moeten de jonge dokters meer in alle keukens meekijken ofwel in meerdere ziekenhuizen stagelopen. Dat geeft een bredere kijk op het uitoefenen van ons prachtige vak. En het zal de zorg ten goede komen.”

Auteur: Lennard Bonapart

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”