Regionale en man-vrouwverschillen in ziektelast van (sub)cutane aandoeningen

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
21 juni 2020

Recente gegevens van de Global Burden of Disease (GBD) wijzen op een grote ziektelast van (sub)cutane aandoeningen. De voor invaliditeit aangepaste levensjaren (DALY’s) tonen regionale verschillen. De impact van huidziekten in het algemeen is groter bij vrouwen en van huidkanker groter bij mannen. Gezien deze bevindingen is het nuttig om interventies te richten op de behoeften van de lokale bevolking.

Huidziekten kennen een grote ziektelast. In de GBD-studie worden de epidemiologische trends in de morbiditeit en mortaliteit van honderden ziekten in kaart gebracht en de risicofactoren gestratificeerd naar leeftijd, geslacht, jaartal en locatie. De GBD analyseert zowel de prevalentie van diverse aandoeningen, als de bijbehorende schade binnen een bepaalde populatie. Daarbij worden de DALY’s gemeten, de som van verloren levensjaren door een ziekte en de jaren die geleefd worden met een lichamelijke beperking. Eén DALY staat voor één verloren levensjaar in een goede gezondheid.

(bron foto iStock)

De GBD bevat de meest recente gegevens en epidemiologische studies, waardoor het een ideale bron is om inzicht te krijgen in de gezondheidstrends in de loop der tijd en op mondiaal, nationaal en lokaal niveau. 

Trends inzichtelijk maken

Het is essentieel om de incidentie, prevalentie en morbiditeit van (sub)cutane aandoeningen in de loop der tijd te volgen. Op deze manier kunnen namelijk modificeerbare risicofactoren die personen vatbaar maken voor bepaalde huidziekten, geïdentificeerd worden. Deze kennis kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken, het verminderen van gezondheidsv

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel