DOQ

Regionale en man-vrouwverschillen in ziektelast van (sub)cutane aandoeningen

Recente gegevens van de Global Burden of Disease (GBD) wijzen op een grote ziektelast van (sub)cutane aandoeningen. De voor invaliditeit aangepaste levensjaren (DALY’s) tonen regionale verschillen. De impact van huidziekten in het algemeen is groter bij vrouwen en van huidkanker groter bij mannen. Gezien deze bevindingen is het nuttig om interventies te richten op de behoeften van de lokale bevolking.

Huidziekten kennen een grote ziektelast. In de GBD-studie worden de epidemiologische trends in de morbiditeit en mortaliteit van honderden ziekten in kaart gebracht en de risicofactoren gestratificeerd naar leeftijd, geslacht, jaartal en locatie. De GBD analyseert zowel de prevalentie van diverse aandoeningen, als de bijbehorende schade binnen een bepaalde populatie. Daarbij worden de DALY’s gemeten, de som van verloren levensjaren door een ziekte en de jaren die geleefd worden met een lichamelijke beperking. Eén DALY staat voor één verloren levensjaar in een goede gezondheid.

(bron foto iStock)

De GBD bevat de meest recente gegevens en epidemiologische studies, waardoor het een ideale bron is om inzicht te krijgen in de gezondheidstrends in de loop der tijd en op mondiaal, nationaal en lokaal niveau. 

Trends inzichtelijk maken

Het is essentieel om de incidentie, prevalentie en morbiditeit van (sub)cutane aandoeningen in de loop der tijd te volgen. Op deze manier kunnen namelijk modificeerbare risicofactoren die personen vatbaar maken voor bepaalde huidziekten, geïdentificeerd worden. Deze kennis kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken, het verminderen van gezondheidsverschillen verbeteren en het maken van gezondheidsbeleid.

Om de ziektelast van (sub)cutane aandoeningen in de Amerikaanse samenleving te identificeren, is in de landelijke en regionale gegevens onderzoek gedaan naar variaties en trends in de incidentie, prevalentie en DALY-tarieven van huidziekten in de Verenigde Staten gedurende de periode 1990-2017.

Voor deze cohortstudie zijn gegevens verkregen uit de GBD, een onderzoek met een online database waarin recente en eerdere epidemiologische studies naar ziektelast zijn verwerkt. Daarnaast is gebruik gemaakt van GBD 2017, die meer > 90.000 gegevensbronnen omvat, zoals systematische reviews, enquêtes, populatie-gebaseerde registers, ziekenhuisopname en poliklinische gegevens, cohortstudies en autopsiegegevens. 

DALY’s per regio

Over het algemeen namen de voor leeftijd gestandaardiseerde DALY-percentages van (sub)cutane aandoeningen toe in alle vijftig staten en het District of Columbia gedurende de periode tussen 1990 (821,6) en 2017 (884,2). 

De mate van deze stijging varieerde per regio, met de grootste procentuele verandering van 0,12% in New York en de kleinste procentuele verandering van 0,04% in Colorado, Nevada, New Mexico en Utah. 

Het voor leeftijd gestandaardiseerde DALY-percentage en de incidentie en prevalentie van specifieke huidziekten verschilden tussen de staten. New York had in 2017 het hoogste gestandaardiseerde DALY-percentage van (sub)cutane aandoeningen (1097,0), terwijl dit percentage het laagste was in Wyoming (672,9). 

Man-vrouwverschillen 

In alle vijftig staten en het District of Columbia waren de voor leeftijd gestandaardiseerde DALY-percentages van (sub)cutane aandoeningen in het algemeen hoger bij vrouwen dan bij mannen (971,20 versus 799,23). Mannen hadden echter hogere DALY-percentages dan vrouwen voor maligne melanoom (80,82 versus 42,74) en voor keratinocytencarcinomen (37,56 versus 14,42).


Laughter  MR, Maymone MBC, Karimkhani C, et al. The Burden of Skin and Subcutaneous Diseases in the United States From 1990 to 2017. JAMA Dermatol. 2020 Jun 10. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32520352/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx