DOQ

SPAT voor allergietesten

Allergietesten die een voor een geprikt worden. Kan dat niet beter? Dat dacht Senne Gorris toen hij de SPAT bedacht. Een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Veel minder belastend voor de patiënt en voor de verpleegkundigen. “Dit maakt de testen veel betrouwbaarder en met AI komt de uitslag binnen een kwartier op je scherm”, vertelt Gorris.

Gorris is KNO-specialist in het Algemeen Ziekenhuis in Herentals, België en ook ingenieur. Nadat hij zelf wat problemen had ondervonden met allergietesten, bedacht hij dat het beter kon: “Nadat ik een allergische reactie kreeg na het eten van garnalen, kreeg ik het advies om helemaal geen schaaldieren meer te eten. Achteraf bleek ik alleen allergisch voor een bepaald bewaarmiddel dat in Marokko op schaaldieren wordt gedaan. Zo’n allergietest neemt nogal wat tijd in beslag, ontdekte ik toen. Dat moest toch beter kunnen?” Gorris bedacht een volautomatisch prikapparaat en hij verzamelde wat techneuten om zich heen die samen de SPAT ontwikkelden.

“De resultaten zijn na een kwartier bekend”

KNO-specialist Senne Gorris

Zo werkt SPAT

Voor een allergiepriktest legt de patiënt een arm onder de machine. Via een touchscreen kan de arts of laborant bepalen welke allergieën gebruikt moeten worden. Die sorteert de machine zelf uit een grote hoeveelheid potjes met allergenen. Met lancets worden krasjes in de arm gemaakt waarin de druppel met het allergeen komt. Dit gebeurt tot 12 lancetjes tegelijk, in tien seconden tijd. Vervolgens maakt de machine een foto van de arm met daarop de resultaten van de priktest. Deze wordt ingelezen en naar de computer van de betreffende arts gestuurd. “De machine is zo ingesteld, dat de lancetjes overal even diep de huid penetreren. De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk. Ook kan een arts in een ander deel van de wereld, mocht dat nodig zijn, de foto en de uitkomsten bekijken.”

“Nu allergieën erg oprukken, worden testen steeds belangrijker”

Waarom SPAT?

De automatische machine neemt verpleegkundigen repeterend en saai werk uit handen. “Die kan haar dag niet hebben of de ene keer net iets dieper prikken dat de andere”, legt Gorris uit. “Dat kan voor andere resultaten zorgen. Nu allergieën erg oprukken en een op de drie mensen in de wereld een allergie heeft, worden testen steeds belangrijker. Dit gaat uitlopen naar de helft van de mensheid. Dan weet je wat er aan de hand is en kun je actie ondernemen. Nu is het nog vaak zo dat als iemand een allergische reactie op pinda’s heeft, wordt geadviseerd om die maar niet meer te eten. Maar is dat het hele verhaal? Of is die persoon alleen allergisch voor bepaalde pinda’s? Of alleen voor een bepaald stofje wat op sommige pinda’s zit? Met deze machine heb je de mogelijkheid om dat goed uit te zoeken, met als bijkomend voordeel veel minder belasting voor de patiënt.”

“In Rotterdam komt een test met voedselallergieën”

Nog meer?

Inmiddels wordt de SPAT in meer dan tien Belgische ziekenhuizen gebruikt, en ook Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse. “In Rotterdam komt een test met voedselallergieën. Doordat het apparaat nu in gebruik is, komen er ook meer vragen uit de praktijk. Bijvoorbeeld of gebruik voor TBC-testen mogelijk is. Ook is gevraagd of de uitslagen direct in het EPD komen. Er is zelfs een vraag van een dierenarts gekomen of ook voor honden zo’n test ontwikkeld kan worden. Toen krabde ik toch wel even op mijn hoofd… Voorlopig komen we nergens aan toe, we hebben het te druk met alle ziekenhuizen die een SPAT willen. Er komen dit jaar 50 uit de fabriek, die zijn allemaal al verkocht.” De machine werkt nog niet optimaal op behaarde en getatoeëerde huid, daarvoor is meer ontwikkeling van het algoritme nodig. Ook zitten er nu nog artsen achter die de machine en de uitslagen controleren. Als het algoritme perfect werkt en de SPAT alle reacties van de huid toont, is een controle achteraf niet meer nodig.

Meer informatie? www.hippo-dx.com

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Allergy Institute wil kennis inhalatie­allergieën vergroten

Naar dit artikel »