DOQ

SPAT voor allergietesten

Allergietesten die een voor een geprikt worden. Kan dat niet beter? Dat dacht Senne Gorris toen hij de SPAT bedacht. Een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Veel minder belastend voor de patiënt en voor de verpleegkundigen. “Dit maakt de testen veel betrouwbaarder en met AI komt de uitslag binnen een kwartier op je scherm”, vertelt Gorris.

Gorris is KNO-specialist in het Algemeen Ziekenhuis in Herentals, België en ook ingenieur. Nadat hij zelf wat problemen had ondervonden met allergietesten, bedacht hij dat het beter kon: “Nadat ik een allergische reactie kreeg na het eten van garnalen, kreeg ik het advies om helemaal geen schaaldieren meer te eten. Achteraf bleek ik alleen allergisch voor een bepaald bewaarmiddel dat in Marokko op schaaldieren wordt gedaan. Zo’n allergietest neemt nogal wat tijd in beslag, ontdekte ik toen. Dat moest toch beter kunnen?” Gorris bedacht een volautomatisch prikapparaat en hij verzamelde wat techneuten om zich heen die samen de SPAT ontwikkelden.

“De resultaten zijn na een kwartier bekend”

KNO-specialist Senne Gorris

Zo werkt SPAT

Voor een allergiepriktest legt de patiënt een arm onder de machine. Via een touchscreen kan de arts of laborant bepalen welke allergieën gebruikt moeten worden. Die sorteert de machine zelf uit een grote hoeveelheid potjes met allergenen. Met lancets worden krasjes in de arm gemaakt waarin de druppel met het allergeen komt. Dit gebeurt tot 12 lancetjes tegelijk, in tien seconden tijd. Vervolgens maakt de machine een foto van de arm met daarop de resultaten van de priktest. Deze wordt ingelezen en naar de computer van de betreffende arts gestuurd. “De machine is zo ingesteld, dat de lancetjes overal even diep de huid penetreren. De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk. Ook kan een arts in een ander deel van de wereld, mocht dat nodig zijn, de foto en de uitkomsten bekijken.”

“Nu allergieën erg oprukken, worden testen steeds belangrijker”

Waarom SPAT?

De automatische machine neemt verpleegkundigen repeterend en saai werk uit handen. “Die kan haar dag niet hebben of de ene keer net iets dieper prikken dat de andere”, legt Gorris uit. “Dat kan voor andere resultaten zorgen. Nu allergieën erg oprukken en een op de drie mensen in de wereld een allergie heeft, worden testen steeds belangrijker. Dit gaat uitlopen naar de helft van de mensheid. Dan weet je wat er aan de hand is en kun je actie ondernemen. Nu is het nog vaak zo dat als iemand een allergische reactie op pinda’s heeft, wordt geadviseerd om die maar niet meer te eten. Maar is dat het hele verhaal? Of is die persoon alleen allergisch voor bepaalde pinda’s? Of alleen voor een bepaald stofje wat op sommige pinda’s zit? Met deze machine heb je de mogelijkheid om dat goed uit te zoeken, met als bijkomend voordeel veel minder belasting voor de patiënt.”

“In Rotterdam komt een test met voedselallergieën”

Nog meer?

Inmiddels wordt de SPAT in meer dan tien Belgische ziekenhuizen gebruikt, en ook Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse. “In Rotterdam komt een test met voedselallergieën. Doordat het apparaat nu in gebruik is, komen er ook meer vragen uit de praktijk. Bijvoorbeeld of gebruik voor TBC-testen mogelijk is. Ook is gevraagd of de uitslagen direct in het EPD komen. Er is zelfs een vraag van een dierenarts gekomen of ook voor honden zo’n test ontwikkeld kan worden. Toen krabde ik toch wel even op mijn hoofd… Voorlopig komen we nergens aan toe, we hebben het te druk met alle ziekenhuizen die een SPAT willen. Er komen dit jaar 50 uit de fabriek, die zijn allemaal al verkocht.” De machine werkt nog niet optimaal op behaarde en getatoeëerde huid, daarvoor is meer ontwikkeling van het algoritme nodig. Ook zitten er nu nog artsen achter die de machine en de uitslagen controleren. Als het algoritme perfect werkt en de SPAT alle reacties van de huid toont, is een controle achteraf niet meer nodig.

Meer informatie? www.hippo-dx.com

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Allergy Institute wil kennis inhalatie­allergieën vergroten

Naar dit artikel »