DOQ

SPAT voor allergietesten

Allergietesten die een voor een geprikt worden. Kan dat niet beter? Dat dacht Senne Gorris toen hij de SPAT bedacht. Een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Veel minder belastend voor de patiënt en voor de verpleegkundigen. “Dit maakt de testen veel betrouwbaarder en met AI komt de uitslag binnen een kwartier op je scherm”, vertelt Gorris.

Gorris is KNO-specialist in het Algemeen Ziekenhuis in Herentals, België en ook ingenieur. Nadat hij zelf wat problemen had ondervonden met allergietesten, bedacht hij dat het beter kon: “Nadat ik een allergische reactie kreeg na het eten van garnalen, kreeg ik het advies om helemaal geen schaaldieren meer te eten. Achteraf bleek ik alleen allergisch voor een bepaald bewaarmiddel dat in Marokko op schaaldieren wordt gedaan. Zo’n allergietest neemt nogal wat tijd in beslag, ontdekte ik toen. Dat moest toch beter kunnen?” Gorris bedacht een volautomatisch prikapparaat en hij verzamelde wat techneuten om zich heen die samen de SPAT ontwikkelden.

“De resultaten zijn na een kwartier bekend”

KNO-specialist Senne Gorris

Zo werkt SPAT

Voor een allergiepriktest legt de patiënt een arm onder de machine. Via een touchscreen kan de arts of laborant bepalen welke allergieën gebruikt moeten worden. Die sorteert de machine zelf uit een grote hoeveelheid potjes met allergenen. Met lancets worden krasjes in de arm gemaakt waarin de druppel met het allergeen komt. Dit gebeurt tot 12 lancetjes tegelijk, in tien seconden tijd. Vervolgens maakt de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”

Zorgzame buurten: buurt erin, zorg eruit

Zorgzame buurten zijn dé remedie tegen de vergrijzende samenleving en de vraagstukken die daarmee gepaard gaan, stelt Marcel Canoy. “De zorg komt in beweging, met name vanwege het huidige personeelstekort. Zorg op de traditionele manier is niet meer altijd mogelijk.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »