Spoedverwijzingen kindergeneeskunde

mm
redactie
Redactioneel,
7 mei 2020

Begin mei werd de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) er door de Federatie Medisch Specialisten op gewezen dat het aantal spoedverwijzingen bij alle medisch specialismen inmiddels weer terug is op het oude niveau, met uitzondering van de kindergeneeskunde. Bij de kindergeneeskunde loopt het aantal spoedverwijzingen zelfs drastisch achter.

(Foto: Pixabay)

Om te achterhalen of dit beeld klopt, of dat het mogelijk om een registratiekwestie gaat, heeft de NVR deze vraag aan alle vakgroepvoorzitters en contactpersonen Kwaliteit en Algemene kindergeneeskunde voorgelegd:

Signaleren jullie in jullie ziekenhuis een achterstand in spoedverwijzingen?

Er werd bijzonder snel op de vraag gereageerd. Hieronder de uitkomst, die de NVR inmiddels naar de Federatie heeft teruggekoppeld:

Totaal aantal ziekenhuizen: 59
-Ja: 52 (88%)
-Nee: 5 (8,5%)
-Neutraal: 2 (3,5%)

Maatregelen en angst

Een opmerking die veel gemaakt werd door degenen die het beeld herkenden: “We denken dat deze daling een gevolg is van de coronamaatregelen. Bovenste- of onderste luchtweginfecties konden zich door deze maatregelen niet verspreiden op crèche, peuterspeelzaal, school, naschoolse opvang en sportverenigingen. Verder vermoeden we dat veel ouders nog bang zijn om met hun kind naar het ziekenhuis te komen.”

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
, ,
Deel dit artikel