DOQ

Taboe rond vaginale bloedingen gevaarlijk voor gezondheid van vrouwen

Zwijgen over het onderwerp ‘vaginale bloedingen’ is gevaarlijk voor de gezondheid van vrouwen. Dat geldt voornamelijk in lage inkomenslanden met beperkte toegang tot schoon water, hygiëne, aldus een recent gepubliceerd artikel van dr. Marni Sommer assistent professor van sociaal medische wetenschappen et al., van de Columbia Universiteit in het online vakblad BMJ Global Health.

Volgens dr. Sommer is het belangrijk om bij vaginale bloedingen verder te kijken dan de maandelijkse ongemakken. De wetenschappers benadrukken in het artikel dat zonder de focus te leggen op het onderwerp er geen mogelijkheden zijn om gezond bloeden van abnormaal bloeden te kunnen onderscheiden.

Oorzaken
Een gemiddelde vrouw bloed zo’n 2.400 dagen tussen de leeftijd van 12 en 51. Dagelijks zijn er meer dan 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Maar vaginaal bloeden kan volgens Sommer meerdere oorzaken hebben, zoals postpartum bloedingen, miskramen, endometriosis, poliepen, en baarmoederhals- en andere gynaecologische kankers. Tevens kunnen vrouwen een zware en pijnlijke menstruatie (menorragie) ervaren of perimenopauzaal onregelmatig bloeden. Langdurige of zware bloedingen kunnen leiden tot anemie, wat vooral schadelijk is voor vrouwen die ondervoed zijn of die co-morbiditeit hebben zoals een hiv- infectie.

Hygiëne
Toch is er volgens de wetenschappers nog geen open discussie over vaginaal bloeden gaande, wat impliceert dat veel jonge vrouwen niet eens te horen krijgen dat ze een maandelijkse menstruatie krijgen, en hoe ze dit qua hygiëne moeten managen. Dat geldt vooral in landen met weinig schoon water en producten zoals zeep en voor de hygiëne, aldus dr. Sommer. Schaarse sanitaire voorzieningen maken het mogelijk moeilijk voor vrouwen en meisjes om de vaginale bloedingen te managen. Ook geeft dit problemen bij taken zoals naar school gaan of naar de markt gaan of voor het halen van water.

Campagnes
Veel vrouwen in lage inkomenslanden krijgen geen toegang tot feitelijke informatie op school, of in klinieken met goed getrainde medewerkers. Dr. Sommer adviseert derhalve dat er meer bewustzijnscampagnes moeten worden gecreëerd zodat het verschil tussen normale en abnormale vaginale bloedingen is vat te stellen. Ook zoal er een evidence based wereldwijd beleid moeten komen om de gezondheid te bevorderen en de toegang tot sanitaire voorzieningen en producten te verbeteren.

Bron: BMJ Global Health, www.mailman.columbia.edu

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?