Taboe rond vaginale bloedingen gevaarlijk voor gezondheid van vrouwen

mm
redactie
Redactioneel,
1 augustus 2017

Zwijgen over het onderwerp ‘vaginale bloedingen’ is gevaarlijk voor de gezondheid van vrouwen. Dat geldt voornamelijk in lage inkomenslanden met beperkte toegang tot schoon water, hygiëne, aldus een recent gepubliceerd artikel van dr. Marni Sommer assistent professor van sociaal medische wetenschappen et al., van de Columbia Universiteit in het online vakblad BMJ Global Health.

Volgens dr. Sommer is het belangrijk om bij vaginale bloedingen verder te kijken dan de maandelijkse ongemakken. De wetenschappers benadrukken in het artikel dat zonder de focus te leggen op het onderwerp er geen mogelijkheden zijn om gezond bloeden van abnormaal bloeden te kunnen onderscheiden.

Oorzaken
Een gemiddelde vrouw bloed zo’n 2.400 dagen tussen de leeftijd van 12 en 51. Dagelijks zijn er meer dan 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Maar vaginaal bloeden kan volgens Sommer meerdere oorzaken hebben, zoals postpartum bloedingen, miskramen, endometriosis, poliepen, en baarmoederhals- en andere gynaecologische kankers. Tevens kunnen vrouwen een zware en pijnlijke menstruatie (menorragie) ervaren of perimenopauzaal onregelmatig bloeden. Langdurige of zware bloedingen kunnen leiden tot anemie, wat vooral schadelijk is voor vrouwen die ondervoed zijn of die co-morbiditeit hebben zoals een hiv- infectie.

Hygiëne
Toch is er volgens de wetenschappers nog geen open discussie over vaginaal bloeden gaande, wat impliceert dat veel jonge vrouwen niet eens te horen krijgen dat ze een maandelijkse menstruatie krijgen, en hoe ze dit qua hygiëne moeten managen. Dat geldt vooral in landen met weinig schoon water en producten zoals zeep en voor de hygiëne, aldus dr. Sommer. Schaarse sanitaire voorzieningen maken het mogelijk moeilijk voor vrouwen en meisjes om de vaginale bloedingen te managen. Ook geeft dit problemen bij taken zoals naar school gaan of naar de markt gaan of voor het halen van water.

Campagnes
Veel vrouwen in lage inkomenslanden krijgen geen toegang tot feitelijke informatie op school, of in klinieken met goed getrainde medewerkers. Dr. Sommer adviseert derhalve dat er meer bewustzijnscampagnes moeten worden gecreëerd zodat het verschil tussen normale en abnormale vaginale bloedingen is vat te stellen. Ook zoal er een evidence based wereldwijd beleid moeten komen om de gezondheid te bevorderen en de toegang tot sanitaire voorzieningen en producten te verbeteren.

Bron: BMJ Global Health, www.mailman.columbia.edu

Deel dit artikel