DOQ

UBO-register: wat is het en wanneer moet u zich inschrijven?

Het UBO-register: misschien heeft u er al over gehoord of hierover post van de Kamer van Koophandel ontvangen. Ondernemingen met een bepaalde rechtsvorm die vóór 27 september 2020 zijn gestart, zijn wettelijk verplicht zich voor 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register. Dat roept bij veel praktijkhouders vragen op. Geldt dit voor iedere praktijk? En wat gebeurt er eigenlijk met die gegevens? Van helder Accountancy licht het toe.

Wat is het UBO-register?

Organisaties hebben altijd één of meer UBO’s. UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owners’, oftewel alle belanghebbenden van een juridische entiteit. Dit kan iedereen met zeggenschap binnen een praktijk zijn. Van eigenaar tot aandeelhouders (vanaf een bepaald percentage). Het UBO-register is door de Kamer van Koophandel opgesteld om het witwassen van geld en criminaliteit door UBO’s tegen te gaan. Door het register hebben bevoegde autoriteiten, zoals de Belastingdienst, meer inzicht in wie er zeggenschap hebben in organisaties.

Welke rechtsvormen zijn verplicht tot inschrijven in UBO-register?

Inschrijven in het UBO-register is verplicht wanneer u een praktijk heeft met één van de volgende rechtsvormen:

 • stichtingen en verenigingen: met volledige en beperkte rechtsbevoegdheid, maar met onderneming;
 • coöperaties;
 • niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen;
 • personenvennootschappen (zoals maatschappen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen).

Wie zijn de UBO’s van een bedrijf?

Elke UBO van uw organisatie moet u inschrijven in het register. Wie de UBO’s zijn, bepaalt u zelf. Wel zijn er natuurlijk een aantal richtlijnen. De Kamer van Koophandel geeft hier verder uitsluitsel over:

 • UBO’s bepalen van een bv of nv;
 • UBO’s bepalen van een stichting;
 • UBO’s bepalen van een cv, vof, maatschap;
 • UBO’s bepalen van een vereniging.

Wie kan gegevens opvragen in het UBO-register?

Naast uw volledige naam, BSN, geboortedatum, plaats en adresgegevens, moet ook de aard van het door de UBO gehouden belang en omvang worden omschreven in het register. Als u uw organisatie uitschrijft, zijn deze gegevens nog tien jaar in te zien. Niet iedereen kan zomaar alle gegevens inzien. Dit mogen alleen autoritaire bevoegdheden, zoals de douane, Belastingdienst en Finance Intelligence Unit. Andere organisaties kunnen tegen betaling van € 2,50 de volgende gegevens opvragen:

 • uw volledige naam;
 • uw geboortemaand en -jaar;
 • uw nationaliteit en land;
 • en de aard van uw UBO- belang.

Zo kunt u zich inschrijven in het UBO-register

Het UBO-register is sinds 27 september 2020 beschikbaar. Wanneer u uw praktijk na die datum hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, of u moet deze nog inschrijven, dan hoeft u niets te doen. Het wordt automatisch voor u geregeld. Is dat niet het geval, dan ben u wettelijk verplicht om u vóór 27 maart 2022 in te schrijven in het register. De tijd begint dus te dringen. Doet u dat niet, dan krijgt u een boete. U kunt zich kosteloos inschrijven via de website van de Kamer van Koophandel.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx