Uitgeademde lucht voorspelt longontsteking

mm
redactie
Redactioneel,
11 december 2019

Een analyse van de uitgeademde lucht is bruikbaar om een longontsteking te voorspellen. Bij deze analyse worden deeltjes in de uitademingslucht van patiënten gemeten. Ook kan deze analyse een bepaalde bacteriële verwekker vaststellen. Dit blijkt uit het onderzoek van Pouline van Oort of uitademingsluchtanalyse bruikbaar is bij het stellen van de diagnose longontsteking.

Het onderzoek van Pouline van Oort, onderzoeker bij AMC-UvA, richtte zich op longontsteking in patiënten die op de Intensive Care aan de mechanische beademing liggen. Een beademingsgeassocieerde lagere luchtweginfectie is de belangrijkste complicatie van deze invasieve beademing. De huidige methoden om dit type luchtweginfectie vast te stellen, zijn tijdrovend. Hierdoor is het lastig om een snelle en accurate diagnose te stellen.

Pouline van Oortsen
(Bron foto: AUMC)

Uitademingsluchtanalyse

Uitademingslucht bevat honderden vluchtige organische componenten (VOC’s): kleine deeltjes die hun oorsprong kunnen hebben tijdens diverse metabole processen. Tijdens een infectie kunnen VOC’s enerzijds geproduceerd worden door metabole processen in bacteriën, anderzijds kunnen ze vrijkomen bij de reactie van het menselijk lichaam op deze pathogenen. De wetenschap naar uitademingsluchtanalyse is veelbelovend, omdat het een nieuw perspectief zou kunnen bieden voor het diagnosticeren van beademingsgeassocieerde longontsteking.

Gerichter antibiotica

Van Oort stelt dat er meer onderzoek nodig is, maar vermoedt dat artsen in de toekomst uitademingsluchtanalyse gaan gebruiken om ziektes zoals longontsteking (maar ook andere ziektes) vroeg en adequaat vast te stellen. Het grote voordeel is dat ze patiënten dan gerichter met antibiotica kunnen behandelen. Nu krijgen álle patiënten bij een verdenking van een longontsteking, direct antibiotica. Echter, vaak ten onrechte. Met een betere test kunnen artsen sneller en beter een goede diagnose stellen en zo wordt verkeerd gebruik van antibiotica voorkomen, dan wel ingeperkt. Deze benadering draagt ook een steentje bij aan het verminderen van het ontstaan van het wereldwijde probleem van antibioticaresistentie.

Klik hier voor het volledige proefschrift ‘Exhaled breath analysis for the diagnosis of pneumonia’

, , , , ,
Deel dit artikel