DOQ

Uitgeademde lucht voorspelt longontsteking

Een analyse van de uitgeademde lucht is bruikbaar om een longontsteking te voorspellen. Bij deze analyse worden deeltjes in de uitademingslucht van patiënten gemeten. Ook kan deze analyse een bepaalde bacteriële verwekker vaststellen. Dit blijkt uit het onderzoek van Pouline van Oort of uitademingsluchtanalyse bruikbaar is bij het stellen van de diagnose longontsteking.

Het onderzoek van Pouline van Oort, onderzoeker bij AMC-UvA, richtte zich op longontsteking in patiënten die op de Intensive Care aan de mechanische beademing liggen. Een beademingsgeassocieerde lagere luchtweginfectie is de belangrijkste complicatie van deze invasieve beademing. De huidige methoden om dit type luchtweginfectie vast te stellen, zijn tijdrovend. Hierdoor is het lastig om een snelle en accurate diagnose te stellen.

Pouline van Oortsen
(Bron foto: AUMC)

Uitademingsluchtanalyse

Uitademingslucht bevat honderden vluchtige organische componenten (VOC’s): kleine deeltjes die hun oorsprong kunnen hebben tijdens diverse metabole processen. Tijdens een infectie kunnen VOC’s enerzijds geproduceerd worden door metabole processen in bacteriën, anderzijds kunnen ze vrijkomen bij de reactie van het menselijk lichaam op deze pathogenen. De wetenschap naar uitademingsluchtanalyse is veelbelovend, omdat het een nieuw perspectief zou kunnen bieden voor het diagnosticeren van beademingsgeassocieerde longontsteking.

Gerichter antibiotica

Van Oort stelt dat er meer onderzoek nodig is, maar vermoedt dat artsen in de toekomst uitademingsluchtanalyse gaan gebruiken om ziektes zoals longontsteking (maar ook andere ziektes) vroeg en adequaat vast te stellen. Het grote voordeel is dat ze patiënten dan gerichter met antibiotica kunnen behandelen. Nu krijgen álle patiënten bij een verdenking van een longontsteking, direct antibiotica. Echter, vaak ten onrechte. Met een betere test kunnen artsen sneller en beter een goede diagnose stellen en zo wordt verkeerd gebruik van antibiotica voorkomen, dan wel ingeperkt. Deze benadering draagt ook een steentje bij aan het verminderen van het ontstaan van het wereldwijde probleem van antibioticaresistentie.

Klik hier voor het volledige proefschrift ‘Exhaled breath analysis for the diagnosis of pneumonia’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx