DOQ

‘Verkeerd gebruik oxycodon zorgt voor honderden opnamen per jaar’

‘Alcohol versterkt het effect van oxycodon, dit verhoogt verhoogt het risico op ademhalingsproblemen. De grootte van dit probleem is klinisch relevant en leidt soms tot spoedopnames. Het waargenomen effect is groter bij ouderen dan bij jongeren’, Aldus Rutger van der Schrier resident anesthesiologie van het LUMC in Leiden et al., in het vakblad Anesthesiology.

Geneesmiddelen zoals oxycodon worden in Nederland door bijna een miljoen mensen gebruikt. De pijnstiller wordt geslikt bij chronisch pijnen en na operaties. Jaarlijks komen circa 700 patiënten door oxycodon-gerelateerde problemen op de spoedeisende hulp terecht. Het gaat in dergelijke gevallen bijna altijd om problemen met de ademhaling. Deze complicaties kunnen bovendien ontstaan bij alcohol in combinatie met slaapmiddelen, aldus de onderzoekers. Ademhalingsproblemen zijn een bekend probleem bij gebruik van opioïden. Soms melden patiënten zich met ademnood, bij sommige is er sprake van een ‘ademdepressie’, waarbij er een gevaar is dat de ademhaling stopt. Alcohol versterkt de problemen. Reden voor de LUMC-onderzoekers onder leiding van prof. dr. Dahan om een ‘drieweg sequentiële cross-over dosisescalatie’ onderzoek te doen.

Oxycodon
12 jonge mannen (21 tot 28 jaar oud) en 12 oudere mannen (66 tot 77 jaar oud) kregen 20 mg oxycodon tabletten in combinatie met een alcohol infuus met 0; 0,5 of 1 g/l ethanol. De ademhaling werd daarbij regelmatig gemeten. Oxycodon reduceerde de (baseline) ventilatie met 28% (P < 0.001 versus de controlegroep). Ethanol veroorzaakte een verdere afname van de oxycodon-geïnduceerde respiratoire depressie met nog eens 19% wanneer de deelnemers 1 g/l ethanol kregen bij de oxycodon (P < 0.01 versus oxycodon). Ethanol in combinatie met oxycodon gaf een toename in ‘apneu events’. Deze werden om de 6 minuten gemeten en kwamen 0 tot 3 keer voor bij 0 g/l ethanol, maar 0 tot 11 keer bij 1 g/l ethanol. Bij de combinatie oxycodon en 1 g/l ethanol was het 12,7 tot 18,6 keer.

Alcohol
Volgens de LUMC-onderzoekers heeft dus zelfs een geringe hoeveelheid alcohol al een dramatisch versterkt effect op de ademhaling. Vooral bij ouderen is deze combinatie gevaarlijk. Maandelijks komen er volgens prof. dr. Dahan (in de Telegraaf) tevens enkele duizenden nieuwe gebruikers bij. Er zijn momenteel nog geen precieze cijfers over het mogelijk aantal doden door het gecombineerde gebruik in Nederland.

Bron: Anesthesiology Journal

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?