‘Verkeerd gebruik oxycodon zorgt voor honderden opnamen per jaar’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
10 april 2017

‘Alcohol versterkt het effect van oxycodon, dit verhoogt verhoogt het risico op ademhalingsproblemen. De grootte van dit probleem is klinisch relevant en leidt soms tot spoedopnames. Het waargenomen effect is groter bij ouderen dan bij jongeren’, Aldus Rutger van der Schrier resident anesthesiologie van het LUMC in Leiden et al., in het vakblad Anesthesiology.

Geneesmiddelen zoals oxycodon worden in Nederland door bijna een miljoen mensen gebruikt. De pijnstiller wordt geslikt bij chronisch pijnen en na operaties. Jaarlijks komen circa 700 patiënten door oxycodon-gerelateerde problemen op de spoedeisende hulp terecht. Het gaat in dergelijke gevallen bijna altijd om problemen met de ademhaling. Deze complicaties kunnen bovendien ontstaan bij alcohol in combinatie met slaapmiddelen, aldus de onderzoekers. Ademhalingsproblemen zijn een bekend probleem bij gebruik van opioïden. Soms melden patiënten zich met ademnood, bij sommige is er sprake van een ‘ademdepressie’, waarbij er een gevaar is dat de ademhaling stopt. Alcohol versterkt de problemen. Reden voor de LUMC-onderzoekers onder leiding van prof. dr. Dahan om een ‘drieweg sequentiële cross-over dosisescalatie’ onderzoek te doen.

Oxycodon
12 jonge mannen (21 tot 28 jaar oud) en 12 oudere mannen (66 tot 77 jaar oud) kregen 20 mg oxycodon tabletten in combinatie met een alcohol infuus met 0; 0,5 of 1 g/l ethanol. De ademhaling werd daarbij regelmatig gemeten. Oxycodon reduceerde de (baseline) ventilatie met 28% (P < 0.001 versus de controlegroep). Ethanol veroorzaakte een verdere afname van de oxycodon-geïnduceerde respiratoire depressie met nog eens 19% wanneer de deelnemers 1 g/l ethanol kregen bij de oxycodon (P < 0.01 versus oxycodon). Ethanol in combinatie met oxycodon gaf een toename in ‘apneu events’. Deze werden om de 6 minuten gemeten en kwamen 0 tot 3 keer voor bij 0 g/l ethanol, maar 0 tot 11 keer bij 1 g/l ethanol. Bij de combinatie oxycodon en 1 g/l ethanol was het 12,7 tot 18,6 keer.

Alcohol
Volgens de LUMC-onderzoekers heeft dus zelfs een geringe hoeveelheid alcohol al een dramatisch versterkt effect op de ademhaling. Vooral bij ouderen is deze combinatie gevaarlijk. Maandelijks komen er volgens prof. dr. Dahan (in de Telegraaf) tevens enkele duizenden nieuwe gebruikers bij. Er zijn momenteel nog geen precieze cijfers over het mogelijk aantal doden door het gecombineerde gebruik in Nederland.

Bron: Anesthesiology Journal

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel