Vijf-jaars overleving van prostaatkankerpatiënten gestegen tot 89%

mm
redactie
Redactioneel,
21 januari 2020

Het percentage voor overleving vijf jaar na de diagnose prostaatkanker is gestegen tot 89%.  Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van het diagnosejaar 2013 en de overleving in 2018. 

De gemiddelde overleving vijf jaar na alle diagnoses kanker is gestegen naar 65%. Een jaar eerder was de relatieve overleving na vijf jaar nog 64%. Deze gemiddelde vijf-jaars overleving van patiënten met kanker stijgt met ongeveer 1% per jaar dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. 

(Bron: Intergraal Kankercentrum Nederland)

Prostaatkanker

Sinds het begin van de Nederlandse Kankerregistratie in 1989 is er sprake van een stijging van 23% in de (gemiddelde) vijf-jaars overleving. In 1989 was de overleving vijf jaar na diagnose nog maar 42%. Voor prostaatkanker is het percentage mannen dat 5 jaar na diagnose nog in leven is van 1990 tot 2013 zelfs gestegen met 27%.

Hoog percentage

Kankersoorten met een vijf-jaars overleving hoger dan 80% zijn prostaatkanker, huidkanker, borstkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker. Bij deze kankersoorten is er door grote kans op genezing steeds meer aandacht voor kwaliteit van leven en (het voorkomen van) klachten na kanker.

Bron: IKNL

, , , ,
Deel dit artikel