DOQ

Welke eisen stelt de Wet toetreding zorgaanbieders aan u?

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze nieuwe wet regelt aan welke eisen zorgaanbieders – kleine en grote praktijkhouders, mogelijk ook zzp’ers – moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen. Om dit jaar nog aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, leest u hier wat u als vrijgevestigde zorgverlener moet doen.

De belangrijkste onderdelen van de Wet toetreding zorgaanbieders zijn:

  1. de meldplicht;
  2. de vergunningsplicht;
  3. de bestuursstructuur;
  4. de jaarverantwoording.

Meldplicht

Alle zorgaanbieders (dus ook zzp’ers) zijn verplicht zich vanaf 1 januari 2022 voorafgaand aan de voorgenomen zorgverlening melden via de website www.toetredingzorgaanbieders.nl. Stond u als zorgaanbieder vóór 1 januari 2022 in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dan geldt de meldplicht niet. Is dat niet het geval, dan dient u zich vóór 1 juli 2022 aan te melden.

Vergunningsplicht

Ook de vergunningsplicht geldt voor zowel bestaande als nieuwe zorgaanbieders.  Praktijken met meer dan tien zorgverleners dienen een vergunning aan te vragen via www.toetredingzorgaanbieders.nl.

Let op: zorgverleners zijn de personen die direct betrokken zijn bij de zorg (inclusief de assistente), ook wanneer dat in tijd beperkt is. Zzp‘ers tellen eveneens mee en ook de structurele opleidingsplaatsen BBL. Wie niet meetelt als ‘zorgverlener’ zijn: de balie-assistent, praktijkmanager en schoonmaker.

  • Een bestaande zorgaanbieder die werkt met méér dan 10 zorgverleners en die al is opgenomen in het LRZa, of die zich heeft gemeld voor 1 juli 2022, heeft tot 1 januari 2024 de tijd om een vergunning aan te vragen.
  • Een bestaande zorgaanbieder die na 1 januari 2022 groeit en naar meer dan 10 zorgverleners, heeft na overschrijding van deze grens nog 6 maanden de tijd om een vergunning aan te vragen.
  • Een zorgaanbieder die op of na 1 januari 2022 begint met zorgverlening en vergunning- plichtig is, moet voor het verlenen van die zorg over een Wtza-vergunning beschikken.

Bestuursstructuur

De Wtza stelt tevens eisen aan de bestuursstructuur van praktijken met meer dan 25 zorgverleners. Deze zijn verplicht een interne, onafhankelijke toezichthouder aan te stellen. De interne toezichthouder moet bestaan uit minstens drie natuurlijke personen. Deze nieuwe bestuursstructuur moet uiterlijk voor 1 januari 2024 zijn ingericht.

Jaarverantwoording

Er is een openbare jaarverantwoordingsplicht opgenomen die geldt voor een groot aantal zorgaanbieders. Zij worden verplicht vóór 1 juni volgend op het jaar van verantwoording diverse financiële informatie openbaar te maken. Het eerste jaar waarover verantwoording dient te worden afgelegd is het jaar 2022 en dit dient dus te gebeuren vóór 1 juni 2023. Deze jaarverantwoording is niet van toepassing op zzp’ers, tenzij zij werken vanuit een besloten vennootschap. Verder is er een onderscheid voor de diverse ondernemersvormen van waaruit men werkt. Zo hoeft een eenmanszaak maar een aantal vragen te beantwoorden en een beperkt aantal financiële zaken (veel ratio’s) openbaar te maken. Wel zijn er de nodige vragen te beantwoorden ten behoeve van de Nza. De verplichtingen voor besloten vennootschappen zijn echter veel groter, waarbij er onderscheid gemaakt moet worden tussen praktijk-BV en andere vennootschappen die wellicht bij een groep behoren.

Wat nu te doen?

Gezien de consequenties van deze nieuwe wetgeving op korte termijn (voor 1 juli 2022) en op wat langere termijn (1 juni 2023 of 1 januari 2024), is het raadzaam om de volgende stappen te zetten:

  1. Verdiept u zich in de Wtza! Dit kan door de site van bijvoorbeeld de LHV/FMS/KNMT te raadplegen. Veel informatie is ook te vinden op www.toetredingzorgaanbieders.nl;
  2. Check of u staat geregistreerd in het LRZa;
  3. Breng in beeld wat het voor u betekent als u een zorgaanbieder bent die al op 1 januari bestond. Maak een actielijst van de zaken die moeten worden geregeld;
  4. Breng in beeld wat het voor u betekent als u een zorgaanbieder bent die nog moet gaan starten in 2022. En maak een actielijst van nog te regelen zaken;
  5. Meldt u zich aan bij www.toetredingzorgaanbieders.nl;
  6. Neem contact op met uw accountant/administrateur en overleg hoe u er samen voor kunt zorgen dat uiterlijk 1 juni 2023 de benodigde cijfers kunnen worden verantwoord.
Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx