‘Zeeland populair maken voor huisartsen’

mm
redactie
Redactioneel,
13 september 2017

Zeeland is nog altijd impopulair onder jonge huisartsen of huisartsen die zich ergens in Nederland willen vestigen. Huisartsen in Zeeland hebben daarom een reclamecampagne opgezet om nieuwe collega’s naar de regio te lokken. Een derde van de Zeeuwse huisartsen gaat namelijk de komende jaren met pensioen, maar nieuwe artsen komen nauwelijks naar de provincie.

De campagnefilm, die bijna gereed is, zal de komende maanden te zien zijn op verschillende congressen van huisartsen, de LHV-huisartsenbeurs en op verschillende social media zoals Facebook en Twitter. Een soortgelijke actie leverde Drenthe onlangs zo’n 20 tot 25 nieuwe huisartsen op. In België zal de film tevens worden ingezet om huisartsen over de grens naar Zeeland te lokken.

Werklast
Huisartsenkring Zeeland van de LHV en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie hebben berekend dat 51 % van de 180 huisartsen in Zeeland ouder is dan 57 jaar in de gebieden boven de Westerschelde. In Zeeuws-Vlaanderen is dat 37 % van de artsen. Zeeland telt gemiddeld veel solopraktijken (rond de 20 %). De werklast is hoog en de administratie voor een huisarts is vaak tijdrovend. In de provincie gaat de komende jaren daar meer dan een derde van de huisartsen met pensioen. Ter vergelijking: in de Randstad gaat het om circa 10 % van de artsen.

Dorps gevoel
Huisarts Victor Heukels nam 4 jaar geleden de stap naar Zeeland en een praktijk in Heinkenszand over. Hij is erg blij met zijn werk in Zeeland. Veel huisartsen staan volgens Heukels niet stil bij de mogelijkheden die er liggen Vooral het dorpse gevoel spreekt hem erg aan om in Zeeland te blijven werken. Heukels is overigens zelf getrouwd met een Zeeuwse. Dat dorpse gevoel weerhoudt overigens veel artsen. Vaak krijgt de arts te horen dat Zeeland ver weg is, en dat er niks te beleven valt. Om dat gevoel te kunnen weerleggen hebben de LHV en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie samen met CZ nagedacht over een strategie. Wat resulteerde in een promotievideo.’ In het 15 minuten durende filmpje vertellen jonge huisartsen over de voordelen van een baan in Zeeland: goedkope huizen, zon zee en strand, veilige woonomgeving en amper files.

Opvolging
Deze jonge huisartsen komen niet graag naar Zeeland. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal studenten dat bij Zeeuwse huisartsen de praktijkopleiding doet. Weinigen gaan na hun examen aan de slag in Zeeland. Belgische collega’s willen nog wel in Zeeuws-Vlaanderen werken, maar steken zelden de Westerschelde over. Een reden waarom het moeilijk is voor Zeeuwse huisartsen om opvolging te vinden, is dat veel jonge huisartsen, en dan met name vrouwen, parttime willen werken. Daardoor zijn er meerdere artsen nodig zijn voor één praktijk. Het runnen van een praktijk is toch veel werk en dat schrikt af. Zeker omdat je als waarnemend huisarts ook gewoon prima verdient.

Bonus
In Zeeuws-Vlaanderen wordt ook op andere manieren geprobeerd om nieuwe huisartsen te lokken. Daar krijgen huisartsen in opleiding bijvoorbeeld een bonus van duizend euro. Die bonus is in 2012 ingesteld vanwege een dreigend tekort aan huisartsen dreigt in Zeeuws-Vlaanderen. Het effect van de bonus en de promotiefilm valt nog te bezien!

 

Bronnen: Omroep Zeeland /Metro/ PZC/ NOS

 

,
Deel dit artikel