DOQ

‘Zeeland populair maken voor huisartsen’

Zeeland is nog altijd impopulair onder jonge huisartsen of huisartsen die zich ergens in Nederland willen vestigen. Huisartsen in Zeeland hebben daarom een reclamecampagne opgezet om nieuwe collega’s naar de regio te lokken. Een derde van de Zeeuwse huisartsen gaat namelijk de komende jaren met pensioen, maar nieuwe artsen komen nauwelijks naar de provincie.

De campagnefilm, die bijna gereed is, zal de komende maanden te zien zijn op verschillende congressen van huisartsen, de LHV-huisartsenbeurs en op verschillende social media zoals Facebook en Twitter. Een soortgelijke actie leverde Drenthe onlangs zo’n 20 tot 25 nieuwe huisartsen op. In België zal de film tevens worden ingezet om huisartsen over de grens naar Zeeland te lokken.

Werklast
Huisartsenkring Zeeland van de LHV en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie hebben berekend dat 51 % van de 180 huisartsen in Zeeland ouder is dan 57 jaar in de gebieden boven de Westerschelde. In Zeeuws-Vlaanderen is dat 37 % van de artsen. Zeeland telt gemiddeld veel solopraktijken (rond de 20 %). De werklast is hoog en de administratie voor een huisarts is vaak tijdrovend. In de provincie gaat de komende jaren daar meer dan een derde van de huisartsen met pensioen. Ter vergelijking: in de Randstad gaat het om circa 10 % van de artsen.

Dorps gevoel
Huisarts Victor Heukels nam 4 jaar geleden de stap naar Zeeland en een praktijk in Heinkenszand over. Hij is erg blij met zijn werk in Zeeland. Veel huisartsen staan volgens Heukels niet stil bij de mogelijkheden die er liggen Vooral het dorpse gevoel spreekt hem erg aan om in Zeeland te blijven werken. Heukels is overigens zelf getrouwd met een Zeeuwse. Dat dorpse gevoel weerhoudt overigens veel artsen. Vaak krijgt de arts te horen dat Zeeland ver weg is, en dat er niks te beleven valt. Om dat gevoel te kunnen weerleggen hebben de LHV en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie samen met CZ nagedacht over een strategie. Wat resulteerde in een promotievideo.’ In het 15 minuten durende filmpje vertellen jonge huisartsen over de voordelen van een baan in Zeeland: goedkope huizen, zon zee en strand, veilige woonomgeving en amper files.

Opvolging
Deze jonge huisartsen komen niet graag naar Zeeland. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal studenten dat bij Zeeuwse huisartsen de praktijkopleiding doet. Weinigen gaan na hun examen aan de slag in Zeeland. Belgische collega’s willen nog wel in Zeeuws-Vlaanderen werken, maar steken zelden de Westerschelde over. Een reden waarom het moeilijk is voor Zeeuwse huisartsen om opvolging te vinden, is dat veel jonge huisartsen, en dan met name vrouwen, parttime willen werken. Daardoor zijn er meerdere artsen nodig zijn voor één praktijk. Het runnen van een praktijk is toch veel werk en dat schrikt af. Zeker omdat je als waarnemend huisarts ook gewoon prima verdient.

Bonus
In Zeeuws-Vlaanderen wordt ook op andere manieren geprobeerd om nieuwe huisartsen te lokken. Daar krijgen huisartsen in opleiding bijvoorbeeld een bonus van duizend euro. Die bonus is in 2012 ingesteld vanwege een dreigend tekort aan huisartsen dreigt in Zeeuws-Vlaanderen. Het effect van de bonus en de promotiefilm valt nog te bezien!

 

Bronnen: Omroep Zeeland /Metro/ PZC/ NOS

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”