Ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn zeldzaam na COVID 19-vaccinatie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
29 september 2021

Na een COVID 19-vaccinatie is de kans heel klein dat mensen in het ziekenhuis opgenomen worden of overlijden. Dit is gevonden in een prospectieve cohortstudie uit Schotland, die is uitgevoerd in de periode dat veel mensen geïnfecteerd raakten met SARS-CoV-2 ondanks uitgebreide maatregelen voor sociale afstand. De uitkomsten verschenen in The Lancet Respiratory Medicine.

Het Britse COVID 19-vaccinatieprogramma heeft prioriteit gegeven aan vaccinatie van degenen met het hoogste risico op ziekenhuisopnames en overlijden door COVID 19. Dit vaccinatieprogramma is in de winter van 2020-2021 in Schotland uitgerold. Op dat moment was het SARS-CoV-2-infectiepercentage het hoogst sinds het begin van de pandemie, ondanks de geldende maatregelen voor sociale afstand.

Weinig opnames en overlijdensgevallen

In deze prospectieve cohortstudie is de incidentie van ziekenhuisopnames en sterfte door COVID 19 geschat bij mensen die minstens één dosis van het vaccin kregen. Daarbij is gebruik gemaakt van een landelijk surveillanceplatform, genaamd het Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID 19 (EAVE II). Dat platform bevatte de gekoppelde gegevens over de vaccinatie, eerstelijnszorg, RT-PCR-testen, ziekenhuisopnames en sterftecijfers van 5,4 miljoen mensen in Schotland (ongeveer 99% van de bevolking).

De mensen werden gevolgd vanaf het moment dat ze van hun eerste dosis van het COVID 19-vaccin kregen, tot aan een opname in het ziekenhuis vanwege COVID-19, overlijden of het einde van de onderzoeksperiode op 18 april 2021. Ze kregen BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) of ChAdOx1 nCoV-19 (Oxford-AstraZeneca). 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel