DOQ

Dr. Casadonte: ‘Er is altijd een percentage patiënten met coronaire stenose waarbij je niet zeker weet of de resultaten kloppen’

Het combineren van invasieve fysiologische metingen naar de bloeddruk en -flow in de kransslagaders kunnen meer inzicht geven in de ernst van coronaire stenose dan het meten van bloeddruk alleen. Dat zegt dr. Lorena Casadonte, biomedisch technoloog en onderzoeker in het Amsterdam UMC, in haar proefschrift dat ze onlangs verdedigde. ‘Ik hoop dat dit onderzoek artsen helpt om een nauwkeurigere diagnose te stellen.’

Coronaire stenose is een veelvoorkomende aandoening en kenmerkt zich door een vernauwing van een van de kransslagaders die zuurstof aan de hartspier levert. Voor het kiezen van de juiste behandeling is het nodig de ernst van de stenose te bepalen. Dat wordt bij voorkeur gedaan met een invasieve fysiologische meting van de bloedstroom en/of bloeddruk door middel van een katheter. Hiervoor worden allerlei klinische uitkomstmaten gebruikt, die meestal voortkomen uit de bloeddruk. Maar deze gesimplificeerde aanpak kan volgens dr. Lorena Casadonte een negatief effect hebben op de nauwkeurigheid van de diagnose, en daarmee kwaliteit van de behandeling en het ziektebeloop.

dr. Lorena Casadonte

Onzekerheid

‘De overgrote meerderheid van klinische diagnostiek op het gebied van stenose wordt gedaan met drukmetingen’, zegt Casadonte. ‘Daarmee is het makkelijk om data van goede kwaliteit te verkrijgen, en de meting is makkelijker te doen. Aan de andere kant is zo’n meting slechts één deel van het fysiologische plaatje.’ En dat kan tot onzekere resultaten leiden. ‘Er is altijd een percentage patiënten waarbij je niet zeker weet of de resultaten kloppen, omdat je alleen de druk hebt gemeten.’

Drift

Casadonte en haar collega’s deden onderzoek naar een combinatie van fysiologische metingen bij het bepalen van de ernst van coronaire stenose. Daarbij gebruikten ze de resultaten van druk- en snelheidsmetingen in de kransslagaders. Casadonte concludeert dat deze combinatie van invasieve metingen aanvullende informatie geeft voor het beoordelen van de ernst van de stenose. Daarbij maakt ze gebruik van een methode voor het compenseren van intraprocedurele drift, een langzaam verloop van de druksensor tijdens een invasieve drukmeting, die zorgt voor minder nauwkeurige resultaten. Corrigeren van de drift voorkwam herhaalde metingen en reduceerde het risico op onopgemerkte of overschatte drift. Casadonte: ‘Door te corrigeren voor de drift tijdens de drukmetingen kregen we accuratere resultaten en konden we patiënten nauwkeuriger classificeren.’

Toediening van adenosine

Een ander deel van het onderzoek van Casadonte was het bepalen van de ideale manier voor toediening van adenosine, een vaatverwijdend middel dat patiënten krijgen toegediend om de doorbloeding van de hartspier te vergroten tijdens invasieve diagnostische testen. ‘Er zijn twee manieren om adenosine toe te dienen: via een injectie direct in de kransslagaders, of een systemische toediening via een infuus. Dit laatste wordt aangeraden omdat de vaatverwijding dan langer aanhoudt, maar wij hebben aangetoond dat intraveneuze toediening van adenosine hemodynamische variabiliteit veroorzaakt.’ Casadonte en haar collega’s concluderen dat intracoronaire toediening van adenosine nauwkeuriger is, omdat er geen systemisch vaatverwijdend effect van het middel optreedt, en er minder kans is op diagnostische misclassificatie van de patiënt.

Nauwkeurigheid

Casadonte hoopt dat haar resultaten kunnen bijdragen aan het nauwkeuriger stellen van een diagnose bij patiënten met coronaire stenose. ‘We hebben aangetoond dat intracoronaire toediening van adenosine nauwkeurigere resultaten oplevert dan intraveneuze toediening. Er moet nog meer onderzoek worden verricht in grotere patiëntengroepen, maar die resultaten zouden kunnen leiden tot een voorkeur voor een andere aanpak bij diagnostiek van de kransslagaders.’ Casadonte denkt daarnaast dat haar onderzoek naar drift een toekomstperspectief heeft. ‘Artsen zouden erg geholpen kunnen zijn met software die real-time de drift berekent. Dat zou hen kunnen helpen om nauwkeurigere diagnostiek te bedrijven.’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx