DOQ

Social media van grote invloed op meningsvorming over anticonceptie

De besluitvorming over anticonceptie wordt in grote mate beïnvloed door sociale netwerken. Social media blijken in dit proces een belangrijke rol te spelen, zo is gevonden in een recente verkennende analyse van meer dan 800.000 tweets op Twitter. Daarom kunnen sociale mediaplatforms nuttig zijn bij het verzamelen en verspreiden van informatie over anticonceptie. 

In het afgelopen decennium is het gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva, inclusief intra-uteriene devices (IUD’s) en implantaten, in de Verenigde Staten sneller toegenomen dan het gebruik van de andere anticonceptiemethoden. In 2015 tot 2017 waren hier de meest gebruikte anticonceptiemethoden onder vrouwen van 15 tot 49 jaar: sterilisatie van de vrouw (18,6%), orale anticonceptie (12,6%) en langwerkende omkeerbare anticonceptiva (10,3%). Sinds 2002 blijkt sprake te zijn van een zevenvoudige toename van gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva. In dat jaar had 1,5% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten, een spiraaltjes of een IUD.  

(Foto: Pixabay)

Sociale netwerk van grote invloed 

De keuze van een anticonceptiemethode wordt vaak in grote mate beïnvloed door de ervaringen en meningen van iemands sociale netwerk. Social media, waaronder Twitter, hebben een steeds grotere invloed op personen in de reproductieve leeftijd.  
De communicatie op social media kan goed vastgesteld worden met een soort machine learning waarbij computers natuurlijke taalgegevens analyseren, natuurlijke taalverwerking genaamd.  

Analyse 

In de huidige verkennende analyse is geïnventariseerd hoe de attitudes over lang- en kortwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden veranderen in de loop van de tijd. Daarbij is specifiek gezocht naar Engelstalige tweets waarin omkeerbare anticonceptiemethoden op recept werden genoemd en die in de periode tussen 2006 (oprichting van Twitter) en 2019 zijn geplaatst. Tweets waarin anticonceptie werd genoemd, zijn geëxtraheerd met behulp van zoektermen, waaronder generieke of merknamen, informele namen en afkortingen.  

Tweets onder de loep 

Er werden meer dan 800.000 tweets gevonden waarin minstens eenmaal anticonceptie werd genoemd. Het jaarlijkse aantal tweets over anticonceptie nam tijdens de onderzoeksperiode aanzienlijk toe. Het vaakst werd het spiraaltje genoemd (45,9%). Langwerkende anticonceptiemethoden werden vaker genoemd dan kortwerkende methoden (58% vs. 42%). Het jaarlijkse aandeel tweets over langwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden nam toe in de loop van de tijd. 
In 665.000 tweets werd een oordeel gegeven over een bepaalde anticonceptiemethode. Het grootste deel daarvan was negatief. Tweets waarin langwerkende anticonceptiemethoden werden genoemd, waren bijna twee keer zo vaak positief als tweets waarin kortwerkende methoden werden genoemd (19,65% vs. 10,21%, p < 0,002). 

Nuttige inzichten 

Tot nu toe was er geen systematisch onderzoek gedaan naar posts op social media over omkeerbare anticonceptiemethoden op recept, hoewel deze posts een potentieel belangrijke informatiebron voor gebruikers van anticonceptie kunnen zijn. De analyse van sociale media blijkt nuttige inzichten te bieden in de attitudes over en ervaringen met anticonceptie. 


Referentie: Population attitudes toward contraceptive methods over time on a social media platform. Merz AA, Gutiérrez-Sacristán A, Bartz D, et al. Am J Obstet Gyn. 2020, 8 December. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.11.042. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31378-8/fulltext  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx