DOQ

Nieuwe oorzaak van primaire hypertensie ontdekt

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Maastricht UMC+ heeft een van de oorzaken van primaire hypertensie ontdekt: NOX5-geïnduceerde ontkoppeling van het endotheliale stikstofmonoxide-synthase (NOS). De analyses zijn uitgevoerd in het eerste diermodel dat is gebaseerd op een onderliggend mechanisme van hypertensie, Nox5 knock-in muizen genaamd. De resultaten zijn gepubliceerd in PLoS Biology. 

Bij slechts 5% van de hypertensiepatiënten is sprake van een aanwijsbare oorzaak, zoals een nierarteriestenose, bijnieradenoom, feochromocytomen of een van de talrijke mutaties in de genen die coderen voor renale transporters. Bij de overige 95% van alle gevallen blijft de oorzaak onbekend. In geval van essentiële hypertensie bestaat de behandeling uit vaatverwijdende medicatie en leefstijlaanpassingen. Deze symptomatische antihypertensieve behandeling lang niet altijd toereikend, omdat bij veel patiënten nog steeds cardiovasculaire complicaties, zoals een beroerte of myocardinfarct, optreden. 

(Foto: Pixabay)

Rol van zuurstofradicalen 

Een moleculair mechanisme van hypertensie dat al decennia wordt gesuggereerd, is oxidatieve stress. Daarbij is sprake van een niet-fysiologische productie van zuurstofradicalen (ROS), die in de bloedvaten het vaatverwijdende effect van NO verstoren. NO is een vaatverwijdende mediator die wordt geproduceerd door endotheelcellen. Er is echter geen voor hypertensie relevante cellulaire bron van ROS geïdentificeerd. 
In recente genoomwijde associatiestudies (GWAS) is gezocht naar risicogenen voor hypertensie. Deze studies wijzen in de richting van NADPH-oxidasen (NOX). Dat is de enige bekende enzymfamilie die betrokken is bij de vorming van ROS. Daarbij zijn in het bijzonder de genen NOX4 en NOX5 naar voren gekomen.  

Muizen en mensen 

In het huidige onderzoek is dit verband opnieuw geëvalueerd middels een moleculaire netwerkanalyse. Daarbij bleek NOX5, dat niet aanwezig is in knaagdieren, het enige verwante molecuul van de menselijke vasodilatoire endotheliale NO-signalering te zijn. Bij hypertensiepatiënten bevatten endotheliale microdeeltjes inderdaad hogere niveaus van NOX5, maar niet van NOX1, NOX2 of NOX4. Daarbij was sprake van een bimodale verdeling die correleerde met de ziekte-ernst.  
Genetische gemodificeerde muizen waarvan de endotheelcellen het menselijke NOX5 tot expressie brachten, ontwikkelden gedurende hun leven ernstige systolische hypertensie. Daarnaast verminderde bij deze dieren de endotheel-afhankelijke vasodilatatie als gevolg van ongekoppelde NOS. Dit blijkt dus een oorzakelijk mechanisme van een leeftijdsgebonden endotype van hypertensie. In potentie biedt dit een doelwit voor de behandeling. 

Reactie uit Maastricht 

“Het is fascinerend om te zien hoe de systeemgeneeskunde de oorsprong kan ontrafelen van ziekten die we voorheen alleen konden karakteriseren op basis van symptomen, zoals primaire hypertensie”, zegt prof. dr. Martin Paul, voorzitter van de Universiteit Maastricht en expert op het gebied van hypertensie. “Ik ben ook blij dat deze publicatie een prachtig voorbeeld is van team science, waarin gerenommeerde wetenschappers van over de hele wereld samenkomen onder leiding van professor Schmidt en zijn Maastrichtse onderzoeksgroep.” 


Referentie: Elbatreek MH, Sadegh S, Anastasi E, et al. NOX5-induced uncoupling of endothelial NO synthase is a causal mechanism and theragnostic target of an age-related hypertension endotype. PLoS Biol. 2020;18:e3000885. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33170835/ , https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000885  
Onderzoekers ontdekken belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk. MUMC.nl, 11 november 2020. https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/onderzoekers-ontdekken-belangrijke-oorzaak-van-hoge-bloeddruk 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx