DOQ

Ontbijt belangrijke marker voor artherosclerose

Het ontbijt skippen, staat in verband met een verhoogde kans op prevalente non-coronaire en algemene atherosclerose, onafhankelijk van de aanwezigheid van andere factoren die het cardiovasculaire risico verhogen, aldus recente inzichten van de PESA (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) studie, een grootschalig Spaans onderzoek dat werd uitgevoerd door hoofdauteur Irina Uzhova et al., van het Spanish National Centre (CNIC) in Madrid. De resultaten staan gepubliceerd in het oktobernummer van JACC.  

“Er zijn verschillende oorzaken voor hart- en vaatziekten zoals obesitas, roken, gebrek aan beweging, en verkeerde eetpatronen”, zegt JACC-hoofdredacteur prof. dr. Valentin Fuster in een begeleidende audio-samenvatting. In het artikel, waarvan hij ook coauteur is, werd de focus gelegd op eetpatronen. Deze zijn afhankelijk van de sociale, psychologische en culturele determinanten van mensen waarbij het is geïntegreerd in hun dagelijks leven. Verder is het afhankelijk van factoren zoals de satisfactie, energie-inname en metabole efficiëntie. Er zijn volgens Fuster geen eerdere studies gedaan die expliciet keken naar het verband tussen het overslaan van het ontbijt en atherosclerose.

Ontbijtpatronen
Voor het onderzoek werden asymptomatische volwassen van 40 tot 54 jaar geïncludeerd, waarbij de leefstijl en beeldvorming met moderne technieken en de klinische co-varianten werden verzameld. Het gaat om 4.052 medewerkers, van een bank in Madrid. Er werd gekeken naar drie verschillende ontbijtpatronen. Te weten high-energy (wanneer meer dan 20% van de dagelijkse energie inname uit het ontbijt wordt gehaald (27% van de populatie). Low-energy waarbij tussen de 5% en 20% van de dagelijkse energiebehoefte uit het ontbijt wordt gehaald (70% van de bevolking), en mensen die het ontbijt overslaan door minder dan 5% van de dagelijkse energie uit hun ontbijt te halen. Door gebruik te maken van ultrasound en andere moderne technieken werd gekeken naar 5 verschillende bloedvaten om vast te stellen over er sprake was van atherosclerose. Onafhankelijk van de aanwezigheid van andere risicofactoren, bleek het overslaan van het ontbijt verband te houden met atherosclerose. Er is een progressieve toename te zien, van het overslaan van het ontbijt, tot het low-energy ontbijt, tot het high-energy ontbijt. Het ontbijt overslaan geeft een hogere prevalentie van non-coronaire (odds ratio: 1.55; 95% CI: 0.97 tot 2.46) en algemene (odds ratio: 2.57; 95% CI: 1.54 tot 4.31) atherosclerose.

Mediterraan dieet
De meest gebruikelijke keuzes voor een high-energy-ontbijt was gerelateerd aan ingrediënten uit het mediterraan dieet. Door je ontbijt over te slaan, eten mensen later op de dag vaker meer, wat leidt tot hypertensie. Ook is het zo dat mensen die het ontbijt overslaan, vaker roken, minder bewegen en over het algemeen een slechtere levensstijl hebben. Vragen stellen over het ontbijt, kan dus volgens Furster bij onderzoek als belangrijke marker dienen om vast te stellen hoeveel kans iemand heeft op het ontwikkelen van klinische vasculaire aandoeningen.

 

Bronnen: https://www.onlinejacc.org/content/70/15/1833

Audio: https://s3.amazonaws.com/ADFJACC/JACC7015/JACC7015_fustersummary_01

https://www.cnic.es/en

Afbeelding: JACC

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”