Aios cardiologie Woudstra: ‘Toepassing stent bij atherosclerose zal steeds patiënt-individueler worden’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
11 december 2019

De interventiecardiologie heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt in diagnostiek en behandeling. De recente promotie van aios cardiologie Pier Woudstra, ‘Coronairy artery disease and new stent technology’ voegde daar nieuwe kennis aan toe over de pathofysiologie van atherosclerose, maar vooral ook over de stenttechnologie die wordt toegepast om het probleem te verhelpen.

Aios cardiologie Pier Woudstra

“De toepassing van stents, een metalen steunsysteem, was al een grote verbetering ten opzichte van het traditionele dotteren met alleen een ballon”, vertelt aios cardiologie Pier Woudstra (AUMC, locatie AMC). “Een volgende stap werd gemaakt met medicijnafgevende coronaire stents. De medicijnen voorkómen de snelle vorming van littekenweefsel, waardoor nieuwe vernauwingen optreden in de stent. Een belangrijk nadeel van deze medicijnen bleek trombose in de stent door langzame overgroei van het metaal ten gevolge van het medicijn.”

“De huidige generatie metalen permanente stents is dermate goed dat het ook in de toekomst een geduchte concurrent zal blijven”

Endotheliale voorlopercellen

Een nieuwe stap in de ontwikkeling was de zogenoemde COMBO-stent: de combinatie van een biologisch afbreekbare coating die een medicijn afgeeft dat restenose moet voorkomen met een laag die endotheliale voorlopercellen aantrekt. “Daarmee zijn we nog niet zover dat we stenttrombose en restenose volledig kunnen voorkomen, maar we zijn wel op de goede weg. Een deel van de verbetering van deze stent zit in de laag die endotheliale voorlopercellen aantrekt. Hierdoor ontstaat een snell

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel