DOQ

Amsterdam UMC opent hightech medisch trainingscentrum voor chirurgen

Op 4 februari opent het Amsterdam Skills Centre (ASC) zijn deuren. Het trainingscentrum biedt chirurgen en andere snijdende specialisten van over de hele wereld een innovatieve leeromgeving met twaalf hightech operatiekamers, operatierobots, virtual reality simulatoren en onderwijsfaciliteiten. Met een ‘new way of learning skills’ ontwikkelt het ASC snellere, veiligere en efficiëntere opleidingsmodules waarmee medisch specialisten in korte tijd – lastige – ingrepen onder de knie krijgen.

Chirurgen en andere snijdende specialisten leren en trainen hun hele leven door. Een deel van hun opleiding en bijscholing vindt nu plaats tijdens hun reguliere werk – on the job. Dat vergt een lange tijd – er zijn immers maar zoveel patiënten per keer in te plannen, en een chirurg moet vaak oefenen om zich een vaardigheid eigen te maken. Het skills centre biedt leergangen aan waarmee chirurgen op efficiënte manier kunnen worden getraind – off the job. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Doordat zo vaker, sneller en efficiënter kan worden geoefend zijn vaardigheden sneller aangeleerd. Dit verkort de training van snijdend specialisten en verbetert de patiëntveiligheid.

Amsterdam Skills Centre (ASC)

Slimmer leren

Prof.dr. Jaap Bonjer, hoogleraar Chirurgie van Amsterdam UMC en CEO van het skills centre: “Ons werk is door de jaren heen ingrijpend veranderd, denk aan kijkoperaties en hartkatheterisatie. Hybride OK’s hebben inmiddels veel weg van een ruimtestation. Slimmer en sneller leren, helpt om de opleidingsduur en de zorgkosten te beperken. Daarvoor moeten zorgprofessionals overstappen van training on the job naar training off the job. Dat vergt een grote omschakeling. Met het ASC zetten we hierin een grote stap.”

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en midden inkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Wereldwijd hebben  5 miljard mensen geen toegang tot basale chirurgische zorg, stelt ook de WHO. Elke minuut worden meer dan 250 noodzakelijke operaties niet uitgevoerd door een gebrek aan chirurgen en anesthesiologen. Het Amsterdam Skills Centre heeft tot doel een betaalbare en mobiele leeromgeving te creëren die overal ter wereld geïmplementeerd kan worden. Iedere partij die wil bijdragen aan die missie is van harte welkom om zich aan te sluiten bij het Amsterdam Skills Centre initiatief.

Centrum voor Life Sciences

Met de opening van het ASC beoogt Amsterdam UMC bij te dragen aan de ontwikkeling van het Amsterdam Life Science District (ALSD). Het ondersteunt daarin de ambities van de gemeente Amsterdam. Steeds meer medische bedrijven en organisaties, zoals het Europese EMA en een vestiging van de Amerikaanse FDA, strijken neer in de hoofdstad. Dit heeft een aanzuigende werking op andere medisch technische bedrijven die zich op of rondom het ALSD-terrein willen vestigen, waarmee Amsterdam steeds verder uitgroeit tot een internationaal centrum voor Life Sciences.

De oprichting van het Amsterdam Skills Centre is één van de eerste grote initiatieven van het onlangs gefuseerde Amsterdam UMC. Het heeft voor het opzetten van de faciliteit de handen ineengeslagen met medisch-technologiebedrijf Stryker. Stryker investeerde in het gebouw en leverde de apparatuur die gebruikt wordt voor de trainingen. Het ASC is gevestigd op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Bron: AMC

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx