DOQ

Anuskwartet: ’Mag ik van jou van de Peri-anale abcessen het hoefijzerabces?’

Anale klachten zijn nog altijd taboe. Niet alleen onder patiënten maar ook onder zorgverleners. Dat leidt tot veel (verborgen) leed, dat ook nog eens vaak te voorkomen was geweest. Met het Anuskwartet hoopt chirurg en proctoloog Charlotte Molenaar de basiskennis van zorgverleners rond aandoeningen van anus, endeldarm en bekkenbodem te verbeteren.

‘Mag ik van jou van de Hemorroïden de skintag? En van de Peri-anale abcessen het hoefijzerabces?’ Ter geruststelling: het Anuskwartet is niét bedoeld als gezelschapsspel voor de familie tijdens de kerstdagen, maar als serious game voor zorgverleners. Onlangs nog kwam er een bestelling binnen van een ziekenhuis dat het kwartet als kerstcadeau had bedacht voor de assistenten, vertelt Charlotte Molenaar, chirurg, proctoloog en oprichter van de Proctos Kliniek in Bilthoven. “We hebben er snel een aantal moeten laten bijmaken, want de oplage is beperkt. Er zit geen verdienmodel achter. We wilden op een ludieke manier de basiskennis over aandoeningen van anus, endeldarm en bekkenbodem verbeteren – en daarmee de zorg voor patiënten.”

Proctoloog Charlotte Molenaar

Basiskennis

Die basiskennis is namelijk ondermaats, zowel in de ziekenhuizen als in de eerstelijnszorg, weet zij. “Slechts 10 à 20 procent van de ziekenhuizen beschikt over een speciale proctopoli. Je moet, ook als arts in opleiding, maar net het geluk hebben dat je een specialist treft die er interesse in heeft. “Dat terwijl het om aandoeningen gaat die ontzettend veel voorkomen, en waar je veel voor een patiënt kunt betekenen, zegt ze. “Je zou willen dat iedere dokter die te maken krijgt met een patiënt met anale klachten in elk geval de basisregels kent.”

“Tegen een huisarts die meent bijna nooit iemand te zien met anale klachten, zeg ik: dan vraag je er te weinig naar. Ook na een bevalling wordt het onderwerp aambeien vaak alleen terloops besproken”

Vicieuze cirkel

Dat ook dat lang niet altijd het geval is, horen ze in de Proctos Kliniek terug van MDL-assistenten die er in het kader van een motiliteitsstage meelopen met de bekkenfysiotherapeut of verpleegkundige. “Die AIOS zeggen vaak: er gaat een wereld voor me open. Maar we merken het natuurlijk vooral aan onze patiënten. Zij lijden vaak lang pijn. Vanwege die pijn zijn ze in een vicieuze cirkel geraakt van niet meer naar de wc durven om te poepen, omdat hun kringspier als gevolg van die pijn te gespannen is, met nieuwe klachten tot gevolg, tot uiteindelijk niet meer durven eten. Dat ze er al zo lang mee rondlopen heeft ook te maken met het taboe dat nog altijd op anale klachten rust. Mensen gaan eerst vaak thuisdokteren met zalfjes. Het duurt zo een maand voor ze bij de huisarts komen. Als ik nascholingen geef, druk ik artsen op het hart altijd lichamelijk onderzoek te doen als iemand anale klachten heeft. En tegen een huisarts die meent bijna nooit iemand te zien met anale klachten, zeg ik: dan vraag je er te weinig naar. Ook na een bevalling wordt het onderwerp aambeien vaak alleen terloops besproken.”

“Aambeien zijn haast synoniem geworden voor anale klachten. Terwijl bij anale pijn veel vaker sprake is van een fissuur. Maar als die diagnose wordt gemist, zit je dus niet op het juiste spoor”

Gemiste diagnoses

Met het Anuskwartet, dat verdeeld is over diagnoses, aandoeningen en bijbehorende klachten hoopt Molenaar dit ook onder zorgverleners hardnekkige taboe te doorbreken en daarnaast het aantal gemiste diagnoses terug te brengen. Wat veel voorkomt, is dat een anale fissuur ten onrechte wordt aangezien voor aambeien. Molenaar: “Aambeien zijn haast synoniem geworden voor anale klachten. Terwijl bij anale pijn veel vaker sprake is van een fissuur.

Maar als die diagnose wordt gemist, zit je dus niet op het juiste spoor.” Wat vooral voor chirurgen nog weleens een blinde vlek kan zijn is het feit dat een endeldarmontsteking ook het gevolg kan zijn van een soa. Om die reden kregen de meest voorkomende geslachtsziekten ook een eigen kwartet-setje. Iets dat nog best een opgave was. “Alle aandoeningen moesten voor onze tekenaar in een herkenbare illustratie te vatten zijn”, zegt Molenaar, die zelf een opleiding tot prentenboekschrijfster volgde en het sierlijke logo van haar kliniek ontwierp. “Mensen zijn visueel ingesteld. Beelden blijven vaak beter hangen dan tekst. Maar hoe breng je iets in beeld dat soms niet zichtbaar is, zoals anale jeuk? Of een spier die niet meer goed functioneert? Tom van Rheenen, de tekenaar, is daar goed in geslaagd.”

“Anusklachten hebben een gigantische invloed op de kwaliteit van leven. En als arts kun je daar dus veel in betekenen”

Kwaliteit van leven

Molenaar hoopt dat het kwartet eraan bijdraagt dat MDL-artsen, huisartsen en andere zorgverleners eerder vragen naar anale klachten, zodat tijdig de juiste afslag wordt genomen. “En dan vooral ook naar pijnklachten. Op bloedverlies slaan we allemaal wel aan, maar pijn is een ongelooflijk belangrijk symptoom.” Meer aandacht voor proctologie zou ook kunnen leiden tot een verdieping van dat specialisme, met nieuwe inzichten en daaruit voortvloeiende behandelingen. “Ik heb veel patiënten met borstkanker behandeld, maar mijn kennis van borstkanker is allang verjaard. In de proctologie gaat dat helaas minder snel.” Zonde, vindt ze. “Iedereen maakt zich zorgen over incontinentie bij het ouder worden en anusklachten hebben een gigantische invloed op de kwaliteit van leven. En als arts kun je daar dus veel in betekenen. Patiënten zijn alleen al dankbaar dat ze er eindelijk over kunnen praten.”

Het Anuskwartet is door zorgverleners te bestellen via de Proctos Kliniek, zolang de voorraad strekt.
Meer informatie:
www.analeklachten.online en www.proctoskliniek.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


1
0
Laat een reactie achterx