Apotheker dr. Hunfeld: ‘Binnen een week stampten we een antistollingsprotocol uit de grond’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
3 februari 2021

Als ziekenhuisapotheker is dr. Nicole Hunfeld in het Erasmus MC nauw betrokken bij de zorg voor COVID-19-patiënten op de intensive care. Samenwerking met internist-intensivist dr. Rik Endeman leverde interessante leermomenten op. Zo bleek dat COVID-19-patiënten op de ic relatief vaak longembolieën hebben. In no time stampten ze een aangepast antistollingsprotocol uit de grond.

Ziekenhuisapotheker dr. Nicole Hunfeld en internist-intensivist dr. Rik Endeman werken al jaren samen. In coronatijd leverde hun samenwerking een aantal opmerkelijke resultaten op. Endeman ontdekte dat COVID-19-patiënten die op de ic waren opgenomen vaak longembolieën hadden: een belangrijke doodsoorzaak. “Dit zagen we bij ongeveer de helft van de patiënten, in tegenstelling tot non-COVID-patiënten bij wie longembolieën veel minder optreden.”

Ziekenhuisapotheker dr. Nicole Hunfeld en intensivist dr. Rik Endeman (Foto: Erasmus MC)

LMWH’s bij COVID-19

Hij belde meteen met Hunfeld die meedacht over een oplossing. “De druk was hoog en er waren in de literatuur geen gegevens voorhanden over hoe je laag-moleculaire heparines (LMWH’s, red.) bij longtrombose bij COVID moet doseren. We moesten wat, dus ik adviseerde Rik een dosering die tussen de profylactische en therapeutische LMWH-dosering in lag”, vertelt Hunfeld. Endeman vult aan. “Het was een best educated guess. Uiteraard deden we dit in samenspraak met de hematoloog.”

“Er was geen literatuur over het verhoogde risico op longembolie bij COVID-19, al waren er wel signalen uit China en Italië”

Niet eerder ontdekt<
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel